Enbâr Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Enbâr Muharebesi
Müslümanların İran'ı fethi ve
Halid bin Velid'in seferleri
Bölge
Sonuç Müslüman zaferi
Taraflar
Râşidîn Halifeliği Sasani İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Halid bin Velid Şirzad[1]
Güçler
9.000 Bilinmiyor
Kayıplar
Çok az Çok az

Enbâr Muharebesi (Arapçaمعركة الأنبار) Halid bin Velid komutasındaki Müslüman Arap ordusu ile Sasani İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Savaş, antik Babil kentine yaklaşık 80 mil (130 km) uzaklıktaki Enbâr'da gerçekleşmiştir. Halid, güçlü duvarlara sahip şehir kalesinde Sasani Perslerini kuşatmıştır. Kuşatmada çok sayıda Müslüman okçu kullanılmıştır. Pers valisi Şirzad sonunda teslim olmuş ve ayrılmasına izin verilmiştir.[1] Enbâr Muharebesi, savaşta kullanılan Müslüman okçulara Pers garnizonunun "gözlerine" nişan almaları söylendiği için sıklıkla "Göz Harekatı" olarak da hatırlanır.[1]

Muharebe[değiştir | kaynağı değiştir]

Halid bin Velid okçularına düşman ordusunun gözlerine nişan almaları talimatını verdi, onlar da bir yaylım ateşi açtılar ve halk, "Enbâr halkının gözleri gitti" diye bağırdı. Şirzad bunu görünce elçiler gönderdi ancak Halid'in razı olmadığı bir konuda uzlaşma talebinde bulunmuştu.

Halid yaptığıyla yetinmeyip hendekteki en dar yere ordusundaki zayıf develer ilee saldırdı ve hendek develerin cesetleriyle doldu. Böylece hendek düşman seviyesine geldi ve müşrikler kaleye sığındılar. Şirzad, Halid'e istediği şey konusunda barışmak için bir mektup yazdı ve Halid'den onu hiçbir mal veya para almadan serbest bırakmasını ve bir grup atlının onun güvenli bir yere kadar ona eşlik etmesini istedi; Halid bu isteğini yerine getirdi. Şirzad, Bahman Jazawayh'in, ardından Enbâr civarından Salih Halid'in ve Kalawadi halkının yanına gitmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ a b c Muir 2018, s. 85.
Genel
  • Muir, William (2018). Annals of the Early Caliphate: From Original Sources (İngilizce). Forgotten Books. ISBN 978-1331980957. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Akram, A.I. (1970). The Sword of Allah: Khalid bin al-Waleed, His Life and Campaigns (İngilizce). Nat. Publishing. House, Rawalpindi. ISBN 978-0-7101-0104-4.