Ekonomik birlik

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ekonomik birlik, gümrük birliği ile ortak pazardan oluşan bir tür ticaret bloğudur.[1] Katılımcı ülkeler hem ürün düzenlemesi, malların, hizmetlerin ve üretim faktörlerinin (sermaye ve emek ) serbest dolaşımı hem de ortak bir dış ticaret politikası konusunda ortak politikalara sahiptir. Ekonomik birlik para biriminin birleştirilmesini içerdiğinde, ekonomik ve parasal bir birlik hâline gelmekte.

Ekonomik birlik kurmanın amaçları normalde ekonomik verimliliğin artırılmasını ve üye ülkeler arasında daha yakın siyasi ve kültürel bağların kurulmasını içermektedir.

Ekonomik birlik ticaret antlaşmasıyla kurulmakta.

Ekonomik birliklerin listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:World economic integration

Not: Her ekonomik ve parasal birlik, bir ekonomik birlik içerir.

Ek olarak, bazı AB üye devletlerinin özel bölgeleri gibi özerk ve bağımlı bölgeler, bazen kendi anakara devletlerinden ayrı anakara ile ve üçüncü ülkelerle ilgili olarak anakara devletinin imzaladığı ticaret anlaşmaları yoluyla gümrük bölgeleri olarak ele alınır veya resmî veya fiilî gümrük birliği, ortak pazar ve para birliği (veya bunların kombinasyonları) konusunda çeşitli düzenlemelere sahiptir.[4]

Önerilen[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gancia, Gino; Ponzetto, Giacomo A. M.; Ventura, Jaume (1 Ocak 2020). "A theory of economic unions". Journal of Monetary Economics. SI:APR2019 CRN CONFERENCE (İngilizce). 109: 107-127. doi:10.1016/j.jmoneco.2019.11.007. ISSN 0304-3932. 
  2. ^ Gulf states form common market 20 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., BBC News. Retrieved 20 June 2016.
  3. ^ "GCC customs union fully operational". The Peninsula. 3 Ocak 2015. 18 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2016. 
  4. ^ EU Overseas countries and some other territories participate partially in the EU single market per part four of the Treaty Establishing the European Community 16 Kasım 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Some EU Outermost regions and other territories use the Euro of the currency union, others are part of the customs union; some participate in both unions and some in neither.
    Territories of the United States, Australian External Territories and Realm of New Zealand territories share the currency and mostly also the market of their respective mainland state, but are generally not part of its customs territory.
  5. ^ "Leaders set to approve Arab customs union". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]