Ed Miliband

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Edward Miliband
Muhalefet Lideri
Görev süresi
25 Eylül 2010 - 8 Mayıs 2015
Hükümdar II. Elizabeth
Yerine geldiği Harriet Harman
Yerine gelen Harriet Harman
İşçi Partisi Lideri
Görev süresi
25 Eylül 2010 - 8 Mayıs 2015
Yerine geldiği Gordon Brown
Yerine gelen Jeremy Corbyn
Kişisel bilgiler
Doğum 24 Aralık 1969(1969-12-24)
Londra, Birleşik Krallık
Partisi İşçi
Evlilik(ler) Justine Thornton
Dini Yok (ateist)

Edward Miliband (tam adı Samuel Edward "Ed" Miliband) (d. 24 Aralık 1969, Londra) bir Birleşik Krallık politikacısıdır. 2005'ten itibaren Avam Kamarası'nda "Doncaster North" seçim bölgesinden milletvekilliği yapmaktadır. 2007-2010 döneminde Birleşik Krallık Başbakanı olan Gordon Brown'ın hükûmetinde bakanlık yapmıştır. 25 Eylül 2010'da İşçi Partisi Başkanı seçilmiştir ve Avam Kamarası'nda ana muhalefet partisi lideri olarak görev yapmıştır. 2015 Birleşik Krallık genel seçimlerinde partisinin aldığı kötü sonuçların ardından parti başkanlığı görevinden ayrılmıştır.[1]

Ağabeyi David Miliband ile aynı anda kabinede görev yapmıştır. Benzer bir durum daha önce, 1938 yılında, Oliver Stanley ve Lord Edward Stanley kardeşlerin aynı anda kabinede görev alması sırasında da yaşanmıştır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Ed Miliband Londra'da doğmuştur. Annesi, Marion Kozak ve babası Ralph Miliband Avrupalı Yahudi asıllı olup II. Dünya Savaşı'ndan önce Nazi Almanya'sından kaçıp İngiltere'ye göçmen olarak yerleşmişlerdir. Babası İngiltere'de askerlik yaptıktan sonra üniversiteyi bitirdi; 1948'de Birleşik Krallık tebası oldu; 1948'de Politik Bilimler alanında akademik kariyere girdi ve 1972'de Leeds Üniversitesi'nde profesör oldu. Sonra Amerikan üniversitelerinde de profesörlük yapmıştır. Bu dönemde en iyi Markist kökenli politika ve siyaset kritiği olarak isim yapmıştır.

Ed Miliband ilk öğretim eğitimini Camden, Londra'da bir devlet ilköğretim okulunda ve orta öğretimini de Kuzey Londra'da bir devlet okulu olan "Haverstock Comprehensive Okulu"nda tamamlamıştır. Orada ileri "A-level" imtihanlarında iyi sonuçlar aldığı için Oxford Üniversitesi'nde Corpus Christie Koleji'ne girmiş ve "Felsefe, Politik ve Ekonomi (PPE)" dalında diploma BA derecesi almış ve sonra da Londra'da LSE'den iktisat üzerinden yüksek lisans derecesi almıştır. Gençliğinde LBC Radyosu'nda "Genç Londra" programında röportajcı olarak ve İşçi Partisi'nin en iyi bilinen sol eğilimli politikacılarından olan Tony Benn'in stajyeri olarak çalışmıştır.[2] Üniversiteyi bitirdikten sonra kısa bir müddet televizyon haberleri hazırlamak için de çalışmıştır.

Siyasi danışmanlık ve politikacılık[değiştir | kaynağı değiştir]

1993'te Avam Kamarası'nda İşçi Partisi muhalefinin gölge hazine işleri sözcüsü olan Harriet Harman için araştırmacılık yapmış ve ertesi yol muhalefin gölge maliye işleri sözcüsü Gordon Brown ıcın araştırmacılık yapmıştır. 1997'de İşçi Partisi seçimleri kazanıp hükûmete gelince Maliye Bakanı olan Gordon Brown'ın özel danışmanlarından biri olmuş ve David Brown'un konuşnalarını hazırlamakla görevlendirilmiştir. 1999'da bu danışmanlık görevinden istifa ederek İskoçya'da yeni kurulmuş olan bölgesel parlamento ve hükûmet sisteminde İşçi Partisi lideri ve hükûmet başkanı olan "Donald Dewar"'ın seçim işleri ile ilişkili baş danışmanlığını yapmış bu partinin 1999 seçim manifestosunu hazırlamış ve partinin İskoç Parlamentosu'nda çoğunluğa gelmesine baş destek olmuştur.[3]

25 Temmuz 2002 ile Aralık 2003 arasında Ed Miliband parasız izinle ABD'de Harvard Üniversitesi "Avrupa Etüdleri Merkezi"'ne misafir eğitimci olarak gitmiştir ve burada dersler vermiştir. Ocak 2004'te Ed Milliband Ingıltere'ye dönmüş ve "Hazine Bakanlığı"'nda "Ekonomik Danışmanlar Kurulu" başkanlığı görevini almıştır. Bu görevde Birleşik Krallık'ın uzun dönemli ekonomik strateji planlaması ve idaresi üzerinde uğraşmıştır.

2005 başlarında Ed Miliband maliye bakanlığındaki işinden istifa etmiştir. O sırada "Doncaster North" milletvekili olan Kevin Hughes sağlık nedeni ile gelecek seçimde aday olmiyacağını bildirmişti. Ed Miliband seçim bölgesi yerel İşçi Partisi tarafından diğer aday adayları arasından en iyisi olarak seçilerek Mayıs 2005 seçimlerinde Doncaster North'dan aday olup genel seçimde büyük çoğunlukla Avam Kamarası'na milletvekili seçildi.

2006'da Başbakan tarafından vakıflar ve hayır kurumlardan oluşan "üçüncü sektör" işleri ile ilgilenmek üzere Başbakan'ın ofisinde parlamento sekreteri olup bakanlık yolunda ilk adımını attı. 2007'de Gordon Brown başbakan olunca Ed Miliband kabineye alınarak "Lancaster Düklüğü Şansölyesi" unvanı ile çeşitli iktidar partisi siyasetlerini yürüten bir bakanlığa getirildi. Kabinede ağabeyi David Miliband daha önemli dışişleri bakanlığı makamındaydı. 2008'de Ed Milliband yeni kurulmuş olan "Enerji ve İklim Değişmesi" adlı devlet dairesi görevleri ile Bakan oldu. Bu görevi dolayısıyla 2009 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı veya "Copenhag Zirvesi" konferansına Birleşik Krallık heyeti lideri olarak iştirak etti.

İşçi Partisi liderliğine seçilme[değiştir | kaynağı değiştir]

Mayıs 2010'da yapılan genel Avam Kamarası seçimlerinde İşçi Partisi epey milletvekilliği kaybetmiş ve 600 kişilik Avam Kamarasına 258 milletvekili ile girebilmiştir. En büyük parti olan Muhafazkar Parti ile Liberal Demokrat Parti Muhafazakâr Parti lideri David Cameron altında bir koalisyon kurup David Cameron başbakan oldu. Yeni koalisyon hükûmet kurulduğu gün önceki başbakan olan Gordon Brown İşçi Partisi Başkanlığında da istifa edeceğini açıkladı. Harriet Harman'ın yeni liderin seçimine kadar başkanlığı yaptığı İşçi Partisi, lider seçimlerine hazırlandı. Ed Miliband ile ağabeyi David Miliband aynı zamanda liderliğe aday oldular ve diğer 3 aday daha bulunmaktaydı. Mayıs'ta başlayan liderlik seçim kampanyası 23 Eylül'e kadar devam etti. Transfer edilebilir oylama şeklinde yapılan ve sonunda 3. ve hatta 4. tercihlerin de sayıldığı oylama sonunda 25 Eylül'de Ed Milliband oyların %50,654 alarak İşçi Partisi lideri oldu.

Ed Miliband böylece 40 yaşındayken II. Dünya Savaşı'ndan beri en genç İşçi Partisi lideri olarak göreve başladı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Cameron zaferini ilan etti, Miliband istifa etti". 28 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2017. 
  2. ^ Benn, Tony (1995). The Benn Diaries. Arrow. ISBN 978-0099634119. 
  3. ^ The Scotsman, 8 Nisan 1999 say.11; 23 Nisan 1999 say.13

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]