Ebediler (Marvel Comics)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Eternals (Türkçe; Ebediler), Marvel Comics tarafından yayınlanan Amerikan çizgi romanlarında görünen kurgusal insansı bir ırktır. Dünyada bir yaşam yaratan evimsel sürecin bir yan soyu olarak tanımlanırlar. Bu sürecin ilk kışkırtıcıları olan uzaylı Celestials, Eternals'ın dünyanın savunucuları olmalarını amaçladı ve bu da yıkıcı meslektaşları olan Deviants'a karşı yapılacak olan savaşa yol açtı. Eternals, Jack Kirby tarafından yaratıldı ve ilk kez The Eternals # 1'de (Temmuz 1976) ortaya çıktı.[1]

The Eternals, 5 Kasım 2021'de gösterime girmesi planlanan uzun metrajlı film Eternals ile Marvel Sinematik Evreninde ilk kez sahneye çıkacak.[2]

Yayın tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

The Eternals ilk olarak 1976 yılında yayınlanmaya başladığında kapağında "Tanrılar dünyada yürürse!" yazıyordu. 1976 senesinde ilk çıktığı zaman bir çizgi roman efsanesi Jack Kirby tarafından yazılıp, çizilen The Eternals zaman içerisinde bir diğer büyük usta Neil Gaiman tarafından da yazıldı. The Eternals'ın 2007 yılında yazmaya başladığı seride John Romita Jr. da çalışmıştı. Marvel Evreni'nin mihenk taşlarından birisini oluşturan Eternals, bildiğimiz evrenin de temellerinin atılmasını anlatıyordu.[3]

1970'lerde Jack Kirby ve Marvel arasında soğuk rüzgarlar esiyordu ve Kirby bu dönemde DC Comics ile çalışmaya başlamıştı, Kirby'nin Marvel'a geri dönüşü The Eternals ile olunca seriyle ilgili beklentiler ve ilgi de oldukça yükselmişti. Yani 1970'lerin sonlarına doğru Marvel'ın en ilgi çeken hikâyelerinden birisi The Eternals olmuştu.

Geçmişleri[değiştir | kaynağı değiştir]

The Eternals'ın hikâyesi oldukça eskiye dayanıyor. Evrenin var olmasının ardından, ölümsüz, devasa ve kadim tanrılar evren üzerinde çeşitli yerlerde yaşıyordu. Bunların genel adları Celestial idi. Celestiallar gezegenler üzerinde deneyler yapmaya başladılar. Bu deneyler sonrasında ortaya canlılar çıktı, deneysel gezegenler çıktı. Dünya da bunlardan birisiydi, dünyanın yaklaşık 5 milyon yıl önceki tarih öncesi döneminde insan hayatının başlamasına kadar olan süreçte bu şekilde ortaya çıktı.[3]

Dünya üzerinde üç farklı tür vardı. İnsanlar, Eternaller ve Deviantlar. Bunların üçü de zaman içerisinde Celestiallerin de yardımıyla birlikte evrim geçirdi. İnsanların ne olduğunu zaten biliyoruz, fakat Eternaller ve Deviantlar daha özeldi. Eternaller ölümsüz olmayan ama çok uzun yaşam sürelerine sahip olan, yaşlanmayan ve muhteşem varlıklardı. Deviantlar ise yine çok uzun yaşıyorlardı ancak oldukça zalimdiler ve canavara benziyorlardı. Eternallar ve Deviantların varlığı insanlık tarihinde çok sayıda mitin ortaya çıkmasına neden oldu. Çok sayıda kadim hikâyenin başrolünde bu iki ırk yer alıyordu.[3]

Güçler ve yetenekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ebediler bedenlerini kaplayan kozmik enerji ve kırılmaz zihinleri sayesinde ölümsüzdürler. Binlerce yıl yaşarlar, fiziksel olarak yorulmazlar, hastalık ve zehire karşı bağışıktırlar ve aşırı soğuk ve aşırı sıcaktan etkilenmezler. Çoğu geleneksel silahlarla yaralanamaz ve bir şekilde yaralansalar bile, bir Ebedi bedeni üzerindeki zihinsel hakimiyetini koruyabildiği sürece herhangi bir hasarı hızla düzeltebilir; bu zihinsel hakimiyet kırılabilir. 2006'daki seride Ebedilerin oksijeni doğrudan sudan alabildikleri ve bu nedenle boğulamayacakları da belirtilmişti. Aynı seride, Ikaris erimiş metale daldı ve büyük bir acı yaşadı; ancak bilinçsiz olduğunda bile Ikaris'i koruyan bir kuvvet alanı sayesinde fiziksel bir yaralanma yaşamadı. Tüm Ebedilerin bu koruma derecesini paylaşıp paylaşmadığı belli değildir.

Bir zamanlar Ebediler ancak vücut molekülleri geniş bir alana dağıtılırsa kalıcı olarak yok edilebilirdi. Dayanıklılıklarının sınırı bu idi.[4] Ancak 2006'daki seride bu dayanıklılığın çok daha fazla olduğu ortaya çıktı.[5] Moleküllerini dağıtılmanın bile bir Ebedi'yi yok etmek için yeterli olmadığı gösterildi.

Tüm Ebediler potansiyel olarak şunları yapabilir:

  • İnsanüstü güç. Yıllarca enerjilerinin bir kısmını bu amaca odaklamaları sonucunda güçlerinin sınırları artırılabilir.
  • Gözlerinden ve ellerinden sarsıcı patlamalar, ısı ve kör edici enerji parlamaları yansıtmak.
  • Uçma (ve diğerlerini uçurma)
  • Zihinleri okumak / kontrol etmek
  • İllüzyonlar üretmek
  • Geniş mesafelere Işınlanma. Çoğu Ebedi bu yeteneği rahatsız edici bulur ve kullanmamayı tercih eder. Işınlanma aynı zamanda kozmik enerji depolarını büyük ölçüde tüketir.
  • Nesnelerin hem şekillerini hem de kompozisyonlarını değiştirmek. (Bu yeteneğin kapsamı bir Ebedi'den diğerine değişebilir.)
  • Kuvvet alanı oluşturmak, zarar görmelerini engeller.
  • Buna ek olarak, en az üç tane olmak üzere[6] Ebediler grup halinde çok güçlü bir psiyonik varlık olan Uni-Mind'a dönüşebilirler. Bu varlık dönüşen Ebedilerin tüm güçlerini ve yeteneklerinin toplamını kazanır.

Bazı Ebediler, etkinliğini artırmak için belirli bir güce odaklanmayı seçerler. Örneğin Sersi, dönüşüm gücünü diğer Ebedilerden daha fazla geliştirdi. Ek olarak, bazı Ebediler diğer yetenekler yerine kozmik enerjilerini geliştirmeye odaklanırlar. Örneğin İkaris, kozmik enerjiyi duyularını büyük ölçüde geliştirmek için kanalize ederken, Interloper başkalarında korku yaratmak için kullanır veMakkari kozmik enerjilerini süper hız için kullanır.

Üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aslında Celestialların deneyleri sonucu ortaya çıkan ilk Eternal Irkında 9 adet Eternal bulunuyor daha sonra bu ırk büyüyerek gelişiyor ve ortaya beş jenerasyonluk bir Eternal ırkı ortaya çıkıyor.

Nesiller[değiştir | kaynağı değiştir]

Ebediler, beş farklı nesil grubuna bölünmüştür:[7]

  • Birinci Nesil Ebediler (Titanos'un düşüşünden önce doğanlar): Arlok, Astron, Daina, Kronos/Chronos/Chronus, Master Elo, Oceanus, Shastra, Thyrio, Uranos.
  • İkinci Nesil Ebediler (Chronus'un deneyi sırasında hayatta olanlar): Mentor (A'lars), Amaa, Cybele, Forgotten One/Gilgamesh, Helios, Perse, Rakar, Tulayn, Valkin, Virako, Zuras.
  • Üçüncü Nesil Ebediler (Chronos'un deneyinden sonra ancak Second Host'tan önce doğanlar): Aginar, Ajak, Arex, Atlo, Domo, Ikaris, Interloper, Mara, Phastos, Sigmar, Thanos, Thena, Veron, Zarin.
  • Dördüncü Nesil Ebediler (20.000 yıl önce Second Host'un gelişinden sonra doğanlar): Argos, Ceyote, Chi Demon, Delphan kardeşler, Druig, Khoryphos, Makkari, Psykos, Sersi, Kingo Sunen, El Vampiro.
  • Beşinci Nesil Ebediler (3.000 yıl önce Third Host'un gelişinden sonra doğanlar): Aurelle, Sprite, Titanis.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2007: Marvel Omnibus koleksiyonu için "En İyi Arşiv Koleksiyonu / Projesi - Çizgi Roman Kitapları" Eisner Ödülüne aday gösterildi [8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Marvel Encyclopedia. DK Publishing. 2019. s. 125. ISBN 978-1-4654-7890-0. 
  2. ^ "Disney Pushes 'Black Widow' Back to 2021". TheWrap. 23 Eylül 2020. 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2020. 
  3. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 22 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2022. 
  4. ^ Official Handbook of the Marvel Universe, Volume #1, Issue 4
  5. ^ Eternals (2006) Issue #2
  6. ^ Eternals (2006), Issue #6
  7. ^ "10 Things You Need To Know About The Eternals". Screen Rant. 22 Mayıs 2019. 10 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2019. 
  8. ^ "2007 Will Eisner Comic Industry Awards". Hahnlibrary.net. 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]