dwm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
dwm
Asıl yazarlar Anselm R. Garbe[1]
Geliştiriciler suckless.org
İlk sürüm 14 Temmuz 2006 (2006-07-14)[2]
Kararlı sürüm
6.3 Edit this on Wikidata /7 Ocak 2022
Kod deposu
Yazıldığı dil C
İşletim sistemi Unix-benzeri
Boyut 26 KB (kaynak kodu)[3]
Tür Pencere Yöneticisi
Lisans MIT[4]
Website dwm.suckless.org 2 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
dwm'nin xinerama desteği: aynı anda iki ekranda döşeme

dwm, xmonad [5] ve awesome dahil olmak üzere diğer birçok X pencere yöneticisinin gelişimini etkileyen Suckless tarafından X Pencere Sistemi için geliştirilmiş minimalist bir dinamik pencere yöneticisidir.[6] Harici olarak wmii'ye benzer, ancak dahili olarak çok daha basittir. dwm, basitliğe ek olarak performans ve güvenlik için tamamen C ile yazılmıştır [7] ve kaynak kodunu düzenlemenin yanı sıra herhangi bir yapılandırma arayüzünden yoksundur.[8] Projenin yönergelerinden biri, kaynak kodunun asla 2000 SLOC'yi aşmaması ve kullanıcı tarafından yapılandırılabilen seçeneklerin hepsinin tek bir başlık dosyasında yer almasıdır.[6]

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

dwm birden çok çalışma alanını destekler ve ratpoison'un aksine pencerelerin fareyle taşınmasına ve yeniden boyutlandırılmasına olanak tanır.[9] dwm'nin eski sürümleri stdin'lerini ekranın kenarı boyunca bir durum çubuğunda gösteriyordu. Bunun yerine son sürümler, bağımsız işlemler tarafından ayarlanabilen kök pencerenin adını görüntüler. Bu genellikle diğer masaüstü ortamlarının bildirim alanında görünecek bilgileri (saat, sistem yükü bilgisi, dizüstü bilgisayar pili ve ağ durumu, müzik çalar bilgileri ve benzerleri) göstermek için kullanılır. Bu durum satırı genellikle dwm ile aynı geliştiricilerden metinsel bir uygulama başlatıcı olan dmenu ile tamamlanır. dwm, fareyi takip eden bir odaklama modeli kullanır ve odağı göstermek için kenarlık dışında herhangi bir pencere dekorasyonundan yoksundur. dwm'nin konfigüre edilebilirliği, kaynak koduna yama uygulamak anlamına geldiğinden, başka pek çok seçenek mümkündür.[10]

dmenu[değiştir | kaynağı değiştir]

dmenu, dwm projesinin bir parçası olarak geliştirilen klavyeyle çalışan bir menü yardımcı programıdır. Genellikle kullanıcı tarafından yapılandırılan bir tuş kombinasyonuyla çağrıldığında dmenu, ekranın üst kenarında stdin akışının yatay bir menüsünü görüntüler. Bu, genellikle kullanıcının $PATH öğesinden yürütülebilir adlar listesini yönlendirmek için kullanılır, ancak dmenu, bir menünün gerekli olduğu herhangi bir amaç için kullanılabilir. Kullanıcı bir program adı yazmaya başlayabilir ve dmenu, kullanıcının yazdığı şey için yalnızca alt dize eşleşmelerini gösterecek şekilde listeyi daraltır. Kullanıcı, menüde gezinmek için ok tuşlarını da kullanabilir. Bir seçim yapıldığında, dmenu seçilen metni, programı başlatmak için genellikle bir kabuğa aktarılan stdout'a gönderir. Komut satırı seçenekleri, menünün yazı tipini ve renklerini değiştirebilir, aramayı büyük/küçük harfe duyarlı hale getirebilir, ayrıca menüyü dikey yönlendirmeye geçirebilir veya ekranın altına yerleştirebilir. TrueType yazı tiplerini Xft kullanarak etkinleştirmek için bir yama mevcut olmasına rağmen, varsayılan olarak yalnızca X Yazı Tipi Sunucusu yazı tipleri desteklenir.

dmenu, klavyeyi kullanarak programların grafik bir ortamdan hızlı bir şekilde başlatılmasına izin verdiği için, Linux için Katapult veya GNOME Do veya Mac OS X için LaunchBar veya Quicksilver gibi uygulama başlatıcılara işlev olarak benzer.

dwm'ye ek olarak,[11] dmenu genellikle xmonad,[12] veya Openbox,[11] gibi diğer pencere yöneticileri ve uzbl web tarayıcısı gibi diğer yazılımlarla birlikte kullanılır.[13]

Çatallar ve yamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

dwm etkili bir proje olmuştur; diğer birçok pencere yöneticisi, dwm'nin kaynak kodunu temel alır veya ondan ilham alır. Resmi sitede kapsamlı bir çatal ve yama listesi bulunabilir. Aşağıda birkaç dikkate değer örneğin bir listesi bulunmaktadır:

  • awesome, dwm'yi FreeType desteği, yeniden yapılandırılabilirlik, Lua betik oluşturma desteği, tema ve daha fazla düzen türüyle genişletir.
  • xmonad, Haskell'de ek özelliklere sahip bir dwm yeniden yazmadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Garbe, Anselm R. "Anselm R Garbe". garbe.us. Archived from the original on 2009-11-25. Retrieved 2011-05-15.
  2. ^ "0.1 Release tag". 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2022. 
  3. ^ "dwm dynamic window manager" 2 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. dwm.suckless.org.
  4. ^ "MIT/X Consortium License" 23 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. suckless.org.
  5. ^ "xmonad". Bits and Bytes. 2 Nisan 2007. 21 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2011.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ a b "20 Most Nimble and Simple X Window Managers for Linux". TechSource. 2 Ağustos 2008. 5 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ "dwm home page". 1 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. dwm is customized through editing its source code, which makes it extremely fast and secure - it does not process any input data which isn’t known at compile time 
  8. ^ "Keyboard-driven environments open a new window on the desktop". Linux.com. SourceForge, Inc. 31 Mayıs 2007. 27 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2010.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  9. ^ "A Review And Tutorial Of The DWM Window Manager". Linux Goodies. 3 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  10. ^ "patches". 17 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ a b Arch Linux Magazine Team (January 2010). "Software Review: 2009 LnF Awards". Arch Linux Magazine. 16 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2010. 
  12. ^ "100 open source gems - part 2". TuxRadar. Future Publishing. 21 Mayıs 2009. 25 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2010. 
  13. ^ "Uzbl: a browser following the UNIX philosophy". LWN.net. Eklektix, Inc. 15 Temmuz 2009. 26 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2010.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İleri okumalar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • (Almanca) Tobias Walkowiak, Dynamische Fenster mit DWM. Ressourcen sparen mit dem etwas anderen Window Manager, freeX, issue 6/07, (Oct/Nov 2007) pp. 44–47

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]