Donald Knuth

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Donald Ervin Knuth
2011'de Knuth
Doğum10 Ocak 1938 (86 yaşında)
Milwaukee, Wisconsin, ABD
MilliyetAmerikalı
ÖdüllerTuring Ödülü (1974)
John von Neumann Medal (1995)
Harvey Prize (1995)
Kyoto Prize (1996)
Kariyeri
DalıMatematik
Bilgisayar bilimi
Çalıştığı kurumlarStanford University

Donald Ervin Knuth (d. 10 Ocak 1938), Stanford Üniversitesi emekli profesörü ve yapmış olduğu çalışmalarla dünyaca tanınan ünlü bilgisayar bilimci olarak bilinir. Knuth The Art of Computer Programming (“TAOCP”) serisinin yazarıdır. Bu seriyi hayatı boyunca yaptığı en güzel çalışması olarak görmektedir.

Knuth algoritma analizi konusunda titiz ve dikkatlice çalışarak, birçok matematik tekniği geliştirerek algoritma analizini daha sistematik hale getirmiştir ve bununla beraber Büyük O gösterimi (Big-O) olarak bilinen matematiksel gösteriminin daha popüler hale gelmesini sağlamıştır. Knuth, bunlar gibi daha sayılamayacak katkılarından dolayı algoritma analizi dalının “babası” olarak anılır.

Bunlara ek olarak, teorik bilgisayar bilimiyle ilgili birkaç alt dalda daha katkıda bulunmuştur. Knuth, yazı karakterlerini dizme ve tertipleme işlevini yapan bir bilgisayar sistemi olan TeX'in mimarıdır. Bununla ilgili olarak, METAFONT adını verdiği fontları tanımlama dili ve çeviri yapan bir sistem bulmuştur ve son olarak bu konuda çalışmalarına “Computer Modern” olarak bilinen bir yazı biçimi seti tanımlamıştır.

Verimli yazar ve bilim insanı olan Knuth’un çalışmaları devam etmiştir. Knuth WEB/CWEB adında programlama sistemi dizayn ederek geliştirilmesi ve programcılar tarafından anlaşılması kolay olan verilen fonksiyon isimlerinin anlaşılabilir olduğu bir programlama şekli (literate programming) ortaya atarak programcıları ve bu konuda kendi geliştirmek isteyenleri teşvik etmiştir, işlerini kolaylaştırmıştır.

Eğitimi ve Akademik İşleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Donald Knuth, babasının küçük çapta bir matbaa işinin olduğu bunun yanında da öğrenimine devam ettiği Milwaukee Lutheranl Lisesi'nin de yer aldığı Milwaukee, Wisconsin da dünyaya gelir. O, başarısından dolayı sürekli ödüller alan muhteşem bir öğrencidir. 8 yaşında katıldığı bir yarışmayı kazanır ve yarışmanın ödülü olarak okuduğu okula bir televizyon seti hediye edilir bunun yanında da sınıfındaki herkese de büyük şekerler verilir.

İlk başta fizik bölümünü seçmesine rağmen daha sonra matematik bölümüne geçmeye karar verir ve 1960'ta da ilk bilim derecesini elde eder. Çalışmayı düşündüğü fakülteden çok iyi bir mastır derecesi ile mezun olarak, yaptığı çalışmalarından ve derecesinden dolayı bilim ödülünü almaya hak kazanır.

Yazdığı bir roman Walter Cronkite tarafından Newsweek'te yayımlanır. Knuth, eğitimini sürdürürken bir yandan da farklı bilgisayarlar için onlara bir nevi rehber olacak Compile adında bir bilgisayar programı yazar. 1963'te, California Institute of Technology'den matematik ödülü kazanır. Daha sonra burada profesör olur ve The Art of Computer Programming kitabını burada yazmaya başlar. Yazdığı kitabın ilk basımı 1968 yılında yapılır. 1971 yılında ve onu takip eden yıllarda da birçok ödül kazanır.

Bilgisayar bilimine yaptığı unutulmaz katkılarından dolayı, 1990 yılında Professor of The Art of Computer Programming ödülüne layık görülür. 1992 yılın da French Academy of Science'ın ortaklarından biri olur. Aynı yıl için de "The Art of Computer Programming" kitabını tamamlamak için Stanford Üniversite'sinden emekliye ayrılır. 2003 yılın da Royal Society'e üye olarak seçilir.

2004 yılında, Stanford Üniversitesinde ve Amerika ve İngiltere'deki diğer üniversiteler de bilgilendirici konferanslar vermeye başlar ve aynı yıl yazmaya devam ettiği The Art of Computer Programming kitabını bitirir. Donald, bilgisayar bilimleri üzerine yazdığı kitabın dışında 3:16 Bible Texts Illuminated kitabının da yazarıdır ve bu kitabı da 1991 yılında yazmıştır. Aynı zaman da 1974 yılında kaleme aldığı Surreal Numbers kitabının da yazarıdır. Surreal Numbers matematik bilimindeki en son gelişmeleri anlatan bir kitaptır.

Knuth, 2006 yılında prostat kanserine yakalanır.

Knuth’un Mizahı[değiştir | kaynağı değiştir]

Knuth, kitaplarında yazım hatası veya yanlış bulanlara $2.56, kayda değer önerilerde bulunanlara da $0.32 ödüyordu. Ancak banka dolandırıcılığı sebebiyle 2008'den beri gerçek çek göndermemekte, bunun yerine kendi yarattığı hayali San Seriffe Bankası'ndan bir mevduat makbuzu göndermektedir.

Knuth'un ödül çeklerinden biri

Knuth şu konuya uyarı getirdi Kodların doğruluğunu mutlaka kontrol edin, ben sadece kodları oluşturdum; onların doğru olup olmadığını kontrol etmedim.

Knuth, Stanford'daki ilk yıllarında bilgisayar bilimlerini geliştirmek için Concrete Mathematics adında bir kurum oluşturmayı düşündü. Bu kurumu oluşturmaktaki amacı da yoğun bir şekilde matematik öğretmekti.

Knuth ilk bilimsel makalesini 1957 yılında yayımladı.

Computers and Typesetting serisindeki tüm ilaveler, kendisini belirten ve ne olduğunu gösteren bir harfle başlar.

Knuth, ilk matematik başlıklı yazısını 1955'te lise yıllarında iken yazdı ve daha sonra bu yazı 1960 yılında yayımlandı.

Knuth'un Şarkıların Hesaplanabilir karmaşıklığı adlı yazısı bilgisayar bilimleri dergilerinde iki kere yayımlandı.