Die Rosenheim-Cops

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Die Rosenheim-Cops
TürPolisiye
GeliştirenBavaria Fiction
Tema müziği bestecisiHaindling
Açılış müziğiPfeif drauf!
ÜlkeAlmanya
DiliAlmanca
Sezon sayısı21
Bölüm sayısı519 ve 5 özel bölüm
Yapım
YapımcıAlexander Ollig, 2008'den beri; 2002–2008: Michael Hild, Klaus Laudi
MekânRosenheim
Yapım şirketiBavaria Fiction
Yayın bilgileri
KanalZDF
Yayın tarihi9 Ocak 2002 (2002-01-09), ZDF

Die Rosenheim-Cops, ZDF adına Bavaria Fiction GmbH tarafından hazırlanan bir Alman televizyon dizisi. Akşamüstü kuşağında yayımlanan polisiye dizi Chiemgau ve Rosenheim şehirlerinde geçiyor.

Bir bölümün maliyeti yaklaşık olarak 425.000 euro tutarındadır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizi Yukarı Bavyera'dan deneyimli bir dedektif ile farklı ve açık olmayan nedenlerle taşraya gönderilmiş büyük şehirden gelen bir meslektaşı arasındaki farklılık üstünedir. Bu nedenle büyük şehirden gelip ekibe yeni katılan dedektif dostane bir şekilde karşılanır ve günlük iş akışına hızla entegre olur. İki komiser, farklı geçmişleri nedeniyle farklı tutumlara sahiptir.

Genellikle her bölümün başında bir ceset bulunur ve ceset bulunduğuna dair bilgi komiserlere ağır Bavyera aksanlı Bayan Stockl tarafından “Es gabat a Leich!" ('Bir ceset bulundu!') denerek bildirilir. Çiftlikte oturan başkomiser genellikle haberi Frau Hofer ile birlikte yemek yerken haber alır (dizi neredeyse her zaman güzel ve yazlık bir havada geçtiği için çoğunlukla açık havada kahvaltı yaparken haber gelir). Bunun üzerine her şeyi olduğu gibi bırakıp olay mahalline gitmek zorunda kalır. Bölüm boyunca komiserlerin yürüttüğü soruşturma gösterilir ve bu soruşturma genellikle son birkaç dakika içinde şaşırtıcı bir hal alır, böylece önceki ana şüphelinin masum olduğu ortaya çıkarken, başlangıçta kimsenin beklemediği gerçek faili ortaya çıkar.

Dizide aynı zamanda her zaman paralel bir hikâye de anlatır (örneğin, bir piyangoyu kazanma, çiftlikte ya da yönetim kurulundaki olaylar), bu olaylar eğlenceli bir şekilde sonuçlanır ve cinayet gibi, genellikle bölüm sonunda netleşir.

Karakterler ve arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Rosenheim polisleri başlangıçta başmüfettiş Korbinian Hofer (Joseph Hannesschläger) ve başmüfettiş Ulrich Satori (Markus Böker) idi. İki baş müfettiş kendilerini tanıtırken kimliklerini gösterirler ancak dizide yanlışlıkla Amerikan tarzında rozetli bir kimlik cüzdanı kullanılır. Kimliğin yanında gösterdikleri rozet aslında Bavyera polis üniformasının şapkasına takılan yıldızıdır. Hofer'in ilk bölümlerdeki kendine hasçok eski bir cep telefonu vardı. Ayrıca kız kardeşiyle bir çiftliği vardır. Bundan dolayı hem polis memur olarak hem de yarı zamanlı bir çiftçi olarak sorumluluklarını yerine getirmekte zorlanır. Çiftlikteki görevler, dramatik bir etki yaratmak için, günlük işlerinde genellikle zorluklara yol açar. Masasının dağınık olması dizi içinde bir mizah elementi olarak kullanılır.[1]

Hofer, 2012 ve 2013 yılları arasında çeşitli bölümlerde özellikle dikkat çekici bir şekilde görülmedi. Bunun nedeni Joseph Hannesschläger'in ayağını sakatlaması sonucunda diziye ara vermek zorunda kalmasıydı.[2] Bu sırada yokluğunu açıklamak için Hofer ya bir AB toplantısına veya çiftçi derneği toplantısına yollanıyordu ve yerine misafir komiser geliyordu. Ayrıca dizide kısa bir süreliğine Aschaffenburg'a destek güç olarak da yollandı. Ekim 2019'un başında aktör Joseph Hannesschläger diziden ayrıldığını duyurdu. Bunun nedeni kanser olmasıydı (nöroendokrin tümör).[3][4] Joseph Hannesschläger, 20 Ocak 2020'de kanser hastalığı nedeniyle öldü. Ocak 2020. Dizide Korbinian Hofer rolünde son olarak 453. bölümde oynadı (17 Mart 2020).

Korbinian Hofer'ın kardeşi Marie Hofer (Karin Thaler) çiftliğin yönetiminden sorumludur. Ayrıca Rosenbräu'da geçici olarak çalıştı ve 4. sezonda şehir konseyine seçildi. Yerel bir politikacı olması ve müzik akademisindeki çalışmalarından dolayı kardeşi Korbinian'ın üstleriyle sıkça temas kuruyordu. Öte yandan çalışmalarından dolayı çiftlik işlerine daha az zaman ayırabiliyordu. Kardeşiyle sık sık gerginlikler yaşar ancak bunlar her zaman iyi bir şekilde çözülür. Marie Hofer, Gert Achtziger tarafından özellikle sevilir ve kendisi için yazdığı konuşmalara karşılık, Achtziger kardeşini kalmış çiftlik işleriyle ilgilenmesi için zaman verir. Marie Hofer'in Vincent (Thomas Stielner) adında bir oğlu vardır ancak Vincent 6. sezondan sonra açıklama yapmadan diziden ayrılır.

Polis olarak çalıştığı süre boyunca Hofer çiftliğinde kiracı olarak kalan Münihli Ulrich Satori, zarif ve çekici bir kadın avcısı olmasının yanı sıra suç mahalli izlenimlerini bir diktafonda konuşan titiz bir araştırmacı olarak tasvir edildi. Bavyera eyalet polisindeki başarısız bir operasyondan dolayı Rosenheim'a transfer edildi. Rosenheim cinayet bürosunda bir süre çalıştıktan sonra Münih'e geri transfer edildi ve sonunda toplam 54 bölüm ve 4 sezonun ardından Rosenheim'dan ayrıldı.

Yerine 55. bölümde Göttingen'den Baş Müfettiş Christian Lind (Tom Mikulla) geçti. Ceza olarak Rosenheim'a transfer edildi çünkü Göttingen Polis Şefi Yardımcısı'nın entrikalarını kusursuz bir azimle ortaya çıkarmıştı. Dört uzun sezonun ardından 2009'da diziden geçici olarak ayrıldı ve görünüşte aşk ilişkisi nedeniyle Hamburg'a gitti. Onun yerine 140. bölümde şu anki polis müdürünü şahsen tanıyan babası aracılığıyla Rosenheim'a nakledilen Baş Müfettiş Sven Hansen (Igor Jeftić) geçti. Seleflerinin aksine, Sven Hansen'in taşraya gitmek için daha kişisel nedenleri vardı. Selefinin aksine, Hofer'in yokluğunu fazladan çalışmayla telafi etmeye hazır olmadığından, karakterler arasındaki ilişki baştan itibaren gerilimliydi. Hansen, sezonlar boyunca eski çalıştığı yere gönderme yapan "Ich hatte mal’n Fall in Hamburch" ("Hamburch'te bir vakam oldu") cümlesini kullanmasıyla tanındı ve bu cümlesi genellikle heyecan verici yerlerde genellikle odaya giren insanlar veya muhataplar tarafından yarıda kesilirdi. 70. bölümde, Avukatın Eşi, Igor Jeftić, ilginç bir şeklide, fitness eğitmeni Miquel Schneider rolünü oynamıştı ama daha sonra diziye başrol olarak girdi. 2009'un sonunda, Hansen yedi bölüm oyandıktan sonra diziye ara verdi ve Christian Lind kısaca süreliğine geri döndü. Dizinin ilerleyen süreçlerinde Lind vekaleten geldi.

82. bölümden beri Hofer'in yerine başkomiser Florian Prantl (Andreas Giebel) geldi. Prantl kira vermeden Bayan Hofer'in yanında kalıyordu ve kira karşılığında kümes tamiri veya odun istiflenmesi gibi işleri yapıyordu. Dedektif Torsten Voss (Robert Lohr), Bielefeld polisi ile değişim programının bir parçası olarak, Rosenheim'a Lind'in yerine 2008'de beş bölüm boyunca geldi ve hemen Marie Hofer'dan hoşlandı. Duyguları karşılık bulduğu için, Rosenheim'da bulunduğu süre boyunca bir ilişki yaşadılar.

129. bölümden beri hırsızlık masadan Tobias Hartl (Michael A. Grimm) gittikçe daha sık bir şekilde Hofer'in yerine cinayet masada çalışmaya başladı. Başlangıçta çeşitli vakalarla ilgili görüşü alınırken 161. bölümden itibaren ekip üyesi olarak çalışmaya başladı, zaman zaman Straubing'den gelen Başmüfettiş Prantl'ın yerine ekibe katıldı. Hartl'ın karısı, bu ikame dönemlerinden birinde uzun süre hastanede yattığı veya hasta olduğu için, Hofer ailesinin çiftliğindeki kaldığı süreyi uzatmak için bahanesi vardı. Michael A. Grimm zaten 32. bölümde, Zoff im Kuhstall, olay yeri inceleme memuru olarak ve 121. bölümde, Bis dass der Tod sie scheidet, kurbanın kardeşi marangoz Walter Reitmann olarak oynamıştı. Tobias Hartl rolü ile ana karakter rolüne terfi etti. 12. sezondan beri çeşitli dedektifler arasında geçişler oldu. Bunun nedeni, daha fazla bölüm çekebilmek için her zaman iki film ekibiyle çalışılmaya başlanmasıdır.

Hofer bir polis değişim programına katıldıktan sonra, defalarca yerine Passau'dan Başkomiser Anton Stadler (Dieter Fischer) geldi. Fischer 100. ve 189. bölümlerde cinayet zanlısı olarak oynamıştı. Bazen biraz yalnız ve kötü bir ruh hali içinde görünür ancak her zaman meslektaşlarına yardım etmeye hazırdır ve işini her zaman tarafsız ve ölçülü bir şekilde yapmaya çalışır. Değişm programı ile geldiği zamanlarında çiftlikte Marie Hofer'in yanında kiracı olarak kalıyordu. 14. sezonda meslektaşı Hansen'in tatilde olduğu süre boyunca Düsseldorf'tan Başkomiser Dirk Bergmann (Florian Fitz) ile birlikte çalıştı. Çapkınlığıyla tanınmasına rağmen Marie Hofer ile tanıştığında Marie'den çok etkilenir. İkili, Marie'nin kardeşinin yokluğunda bir aşk ilişkisi yaşar. Bergmann da 17. sezonun sonlarına doğru 397-399 bölümlerinde tekrar rol almıştır. 221-223. bölümlerde, Garmisch-Partenkirchen'den komiser adayı Ludwig Loibl (Stephan Zinner), Stadler ve Hansen ile birlikte rol aldı. Motivasyonu her zaman yüksektir ve komiserlerine yardım etmeye her zaman hazırdır ancak ara sıra biraz fazla hevesli olarak tasvir edilir ve hem Stadler hem de Hansen'i çabucak üzer. 241 ve 242. bölümlerde, komiser eğitimini tamamladığını açıklamak için başkomiser Stadler ile birlikte rol alır ancak sonraki bölümlerde bir daha gözükmez.

15. sezonda, Regensburg'dan Başkomiser Verena Danner'ın (Katharina Abt) dizinin ilk kadın dedektifi olarak rol alır. Başlangıçta sicil numarasında yapılan bir yanlışlıktan dolayı Rosenheim'a atanan Danner 16. sezonda kendi isteğiyle başkomiser olarak Rosenheim'a tayin edildi. Ayrıca 17. ve 19. sezonlarda da rol almaktadır. 437. bölümden sonra kendi isteği üzerine diziden ayrıldı. Ayrıca 14. sezonda ilk kez, (içişleri bakanlığından) Dr. Lauser-König'in yeğeni Dedektif Sebastian König (Mark-Alexander Solf) birkaç bölüm rol aldı. Komiser König de 16. sezonun başında kendi isteği üzerine Bremen'e tayin edilmeden önce dedektif olarak bir süre Rosenheim'da çalıştı. Münih'ten Başkomiser Oliver Gehring'in (Roman Roth) ekibe katılmasıyla birlikte ilk kez 16. sezonda Rosenheim-Cops'a bir psikolog katıldı. Gehring, özellikle Danner ile “kadın sezgilerinden” dolayı ara sıra sürtüşmelere yaşadı. Danner başlangıçta Komiser Hofer'in yerine geldi ve önce Hansen'in ve sonra Hartl'ın, daha sonra Gehring ve Stadler'in ortağı oldu. 17. sezonda başkomiser Dirk Bergmann ile üç bölüm rol aldı ve ikisinin de eski görev yerlerine dönmesi gerektiğinde 400. bölümde yerlerine Anton Stadler ve Hansen'i yerine gelen Christian Bach (Patrick Kalupa) görevi devraldı. Başkomiser Bach esanın dolandırıcılık masada görevlidir ve bu rolde 16. sezondaki 389 ve 390. bölümlerde rol almıştı.

İki dedektif, ilk bölümden beri Polis Şefi Michael Mohr'a (Max Müller) bağlı çalışmaktadır. Her zaman yüksek motivasyona sahip olan ve bazen iki başkomiser tarafından ayakçı gibi muamele gören Mohr, her zaman uzun ve sıkıcı, çok angarya gerektiren veya baştan umutsuz görünen soruşturma çalışmalarını üstlenir. Böyle işleri yaparak Mohr, pek çok defa vakaların açıklığa kavuşturulmasını sağlayacak kesin bilgiler topladı ve bundan dolayı ekip tarafından daha çok saygı görmektedir. Ocak 2012'de idari süreçteki bazı gecikmelerden sonra nihayet polis şefliğine terfi etti.[5] Bu terfi neredeyse gerçekleşmeyecekti çünkü posta personel belgelerini Münih'teki İçişleri Bakanlığı'na göndermemişti, çünkü "(zarf) çok büyüktü" - postacı Bayan Ortmann, polis müdürü Achtizger'e durumu böyle açıkladı. Bay Achtziger, işi kimin aldığını öğrenmek istediği için, İçişleri Bakanlığı basın sözcüsünü tanıyan Bayan Hofer'in tanıdıklarından bilgi almasını istedi. Böylece daha bir karara varılmadığını ve başvuru süresinin uzatıldığını öğrendiler. Sonuçta Mohr terfi etti. Mohr, bir cinayet vakası dedektifler tarafından çözüldükten sonra zanlıyı (genellikle sorgu odasından) "Wenn Sie bitte mitkommen möchten..." ("Benimle gelebilirseniz eğer ...") sözleriyle götürme alışkanlığına sahiptir ve genellikle komisyon üyeleri tarafından iyi çalışmalarından sözlü bir şekilde övgüler alır.

Ayrıca 1. bölümden beri cinayet masasının iyi huylu polis sekreteri Miriam Stockl (Marisa Burger) ekibe yardımcı olmaktadır. Ofis dedikodularından ve küçük entrikalardan sorumludur ve büyük ölçüde başkomiserler için çalışsa da yetkinliği olmamasına rağmen Bay Achtziger'in müzik akademisiyle ilgili olarak işleri de ara sıra yapar.[6] Telefon veya internet yoluyla şüpheliler hakkında bilgi edinme söz konusu olduğunda, soruşturmayı yürüten başkomiserler için gerekli araştırmayı yapar. Bayan Stockl ara sıra öfke krizleri geçirmeye eğilimlidir ve bu durumda yapılabilecek tek şey olay yerinden kaçmaktır.

Rosenheim'ın polis müdürü, ilk 55 bölümde komiserlerin soruşturmaları sırasında kaçındıkları Werner Balthasar (Gerd Lohmeyer) idi. Emekli oldu ve 55. bölümde yerine Dr. Maximilian Heppt (Hubert Mulzer) geldi. Heppt, aynı zamanda şehrin kültür komitesinde Marie Hofer ile birlikte çalışıyordu. Ayrıca müfettişlere göz kulak olmak için olay mahalline gelmeyi severdi. 79. bölümde, açıkça kendisini tamamen sevdiği kültüre adamak gerekçesiyle ayrıldı ve yerine Aşağı Bavyera'dan Gert Achtziger (Alexander Duda) getirildi. Achtziger, mesai saatleri sırasında da ilgi göstermesi gerektiği müzik akademisinin fahri yöneticisidir. Başta Marie Hofer olmak üzere sorumluluklarını başkalarına vermeyi sever ve böylece akademinin başı olmayı başarır. Alexander Duda 27. bölümde eczacı Hartl olarak rol aldı. 13. sezonda birkaç bölüm Sven Hansen olarak rol aldı.

43. bölümden beri Dr. Ursula Kern (Maren Schumacher) olay mahallinde adli tıp uzmanı bulunur. Ayrıca müfettişlere doğru yolda yardım etmeyi severdi. Bazen sadece olay yerinde bulunurdu ve adli tıpta patolog Franz Gastl (Martin Walch) görülürdü. 2010 yılına kadar dizide rol aldı ve aniden 189. bölümde yerine Dr. Sabine Eckstein (Petra Einhoff) geldi. Petra Einhoff daha önce, Reiche Säcke, arme Schweine (6. sezon) bölümünde bir cinayet zanlısı rolünde oynamıştı. O zamana kadar dizide yer almamış İçişleri Bakanlığı'ndan Dr. Lauser-König ile bir ilişkisi vardır. 362. bölümde (2016), Dr. Eckstein haber verilmeksizin diziden ayrıldı ve yerine adli tıp görevlisi Sandra Mai (Sina Wilke) geldi. Dr. Eckstein'ın diziden ayrılmasından kısa bir süre önce, Dr. Lauser-König ile tuhaf durumlara neden olan ilişkisi biliniyordu ancak bu ilişki bir nedenden dolayı gizli tutuldu. Sadece Dr. Lauser-König'in kuzeni Komiser Sebastian König bir şeylerden şüpheleniyordu. Yeni genç adli tıp görevlisi Sandra Mai, soruşturmalara çoğu kez müfettişlerin tahminlerini yanlışlayan bilimsel tezler öne sürerdi.

83. bölümden beri fabrika müdürü ve "Rosenheim'ın perde arkasındaki adamı" Ferdinand Reischl (Wolfgang Fierek) defalarca rol aldı ve kazara soruşturmalara karıştı. Ancak ilk sezondaki bir bölümde, bir rehine olayına karışan ekibin üyesi olduğu iddiası ile karakolda tutuklu olarak görülür. Birkaç sezon sonra, Fierek bu rolünden ayrıldı ve bir daha görülmedi. Diziden ayrılması ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Birkaç bölümde Dieter Thomas Heck, gezgin ve Rosenheim şarap tüccarı Harry Norden rolüyle diziye gelişigüzel bir şekilde dahil edildi.

1. sezondan beri, Dr. Rainer Fischbach (Norbert Heckner) avukat ve Korbinian Hofer'in yakın arkadaşı rolünde görülür. Fischbach'a her zaman ölen kişinin vasiyetinde veya başka şeylerde tutarsızlıklar olup olmadığı sorulur. Avukat her zaman Rosenbräu'da öğle yemeği yediğinden, Hofer genellikle soru sormak için onu için burada bulur. Fischbach, 14. sezondan sonra neden belirtilmeden diziden ayrıldı.

İlk sezonda, müfettişlerin sık sık Bobby Levinsky'nin (Andreas Schwaiger) bira bahçesinde buluşur ancak 12. bölümde burada yasa dışı kumar oynatıldığı ortaya çıktı ve o zamandan beri dizide bir daha görülmedi.

2. sezondan beri bazı sahneler Rosenbräu hanında çekiliyor. Leo Bernrieder (Horst Kummeth) bu hanın sahibidir ve nişanlısı olarak anılan Marie Hofer buradaki işlere yardımcı oluyordu. 43. bölümden sonra Leo bir daha dizide gözükmedi. 97. bölümde tekrar Leo hakkında konuşuldu. Bu bölümde Marie, Korbinian'a Leo'yla anılarını anlatmıştı. 4. sezondan ve Leo Bernrieder'in ayrılmasından itibaren, Rosenbräu dizide arada sırada gözüktü. Bu hanın yeni sahibi 47-144. bölümler arasında Rosi (Senta Auth) ve 155. bölümden itibaren Maria "Mitzi" Reitmann (Marion Mathoi) oldu. Marion Mathoi 16. ve 105. bölümlerde konuk oyuncu olarak da oynamıştı. Son olarak 304. bölümde oynadı.

"Times Square" bistro 5. sezondan beri açıktır komiserlerin buluşma yeri ve olayların geçtiği ana yerdir. Bu bistorunun sahibi 56.-76. bölümler arasında Ronald "Ron" Barthl (Jannis Spengler) ve 77. bölümden itibaren Ignaz "Jo" Caspar (Christian K. Schaeffer) oldu. Bu bistronun sahibi genellikle olaylarının arka planını bilir. Christian Lind, Ron ve daha sonra Jo ile yakın arkadaştı. Sekizinci sezon, 140. bölümde, bu bistro açıklanmayan farklı bir yere taşındı.

98. bölümden beri, denetçi Patrizia Ortmann (Diana Staehly) polis departmanında çalışmaya başladı. Bayan Ortmann genellikle çok titizdir ve diğer çalışanlar arasında pek sevilmez. Polis müdürü Achtziger, Christian Lind'in denetçi ile ilgilenmesi gerektiği fikrini ortaya attı. Bu oldukça işe yaradı ve bazen dedikodulara yol açtı çünkü Bayan Ortmann'ın hoşnut olmadığı bir ilişki içinde oldukları varsayılıyordu. Lind Hamburg'a gittiğinde bu umut suya düştü. İlk zorluklardan sonra, Sven Hansen, ara sıra "soğuyan" Ortmann ile de arkadaş olmuş gibiydi. Sonuç olarak 7 Şubat 2012'de (233. bölüm), Bay Hansen, Bayan Ortmann'ın devam eden soruşturmalara (iyi niyetli) müdahalesini şiddetle yasakladı. Bunu yapmak için, Patrizia Ortmann'a mevcut davalarındaki şüphelilerin dosyalarını ve belgelerini incelenmek üzere sık sık vererek Ortmann'ın soruşturmaları inceleme istediğinden yararlandı. Ortmann bunu genellikle gönülsüzce yapar ancak bu işin yapılmaması durumunda maliyetlerin artmaması için (uzman çağrılmamak için) angarya işleri yapar. Ortmann yaptığı işte her zaman başarı olur ve çalışmaları aracılığıyla araştırmacılara yardımcı olabilir.

Patrizia Ortmann'ın yerine 12. ve 13. sezonlarda yarım yıl boyunca Felix Seitz (Gábor Biedermann) geçti. Bayan Ortmann, İçişleri Bakanlığı'na Dr. Lauser-König'in yanında, denetim departmanını yeniden yapılandırılması için özel görevli olarak girdi. Rosenheim'a döndükten kısa bir süre sonra, Bayan Ortmann, eksik bir yedeklemeden dolayı bazı veriler kaybolduğu için birkaç haftalığına tekrar Münih'e gitmek zorunda kaldı. Bu süre boyunca Felix Seitz yine Rosenheim'daki polis merkezinde geçici olarak çalıştı. 296. bölümde Seitz sonunda erken emekli olan Heike Gebhardt'ın yerini aldı. Gebhardt, kontrol departmanında üst düzey yöneticiydi. Böylece Seitz, Ortmann'ın üstü bir konuma gelir. Sonunda, Bayan Ortmann 338. bölümde karakoldan ayrıldı ve Bayreuth'taki Griessner işletme danışmanlığına geçti. Andreas "Andi" Lorenz (Benedikt Blaskoviç ) 439. bölüme kadar denetçilik görevini devraldı ve Seitz Lorenz'in üstüydü. Lorenz, Rosenheim'dan ayrıldı ve Baltık Denizi'ndeki küçük bir kasabaya taşındı ve Seitz, Rosenheim'daki denetçilik görevini geçici olarak devraldı.

14. sezondan beri, Marianne Grasegger (Ursula Maria Burkhart) ve Christin Lange (Sarah Thonig) konuklara yol göstermek, telefonlara cevap vermek veya personeli karşılamak için karakolun danışmasında çalışmaya başladı. Grasegger ile Bayan Stockl arasından ufak bir tanıdıklık ilişkisi vardır. Grasegger ara sıra gelen mektupları vermek ve dedikodularla ilgili haberleri öğrenmek veya paylaşmak için Bayan Stockl'ın ofisine gider. Ancak genç meslektaşı Christin Lange, çalışmayı pek sevmez ve aklı hep başka yerlerdedir. Grasegger ve Lange'nin arasındaki ilişki genellikle gergindir. Yaşlı olan genç olana genellikle yapması gerekenleri dikte eder. 99. bölümde, Ein mörderischer Geschmack, (2007) Ursula Maria Burkhart bir çiftçinin karısı ve katil rolünde oynamıştı.

389. bölümden (17. sezon) itibaren Michael Mohr, üniformalı meslektaşlarıyla birlikte Bavyera Polisi'nin yeni mavi polis üniformasını giymeye başladı. Polis araçları da bu bölümden beri mavi renktedir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oynamaya başladıkları bölüm sırasına göre düzenlenmiştir.

Oyuncu Rol Sezon Bölüm Yıl
Komiserler ve Rosenheim'de Yaşayanlar
Joseph Hannesschläger Başkomiser

Korbinian Hofer
1–5 1–76 2002–2006
6 77–81, 84–96 2006–2007
7 97–107, 112–126 2007–2008
8 127–132, 138–154 2008–2009
9 155–160, 163–167, 174–184 2009–2010
10 185–192, 197–199, 206–212 2010–2011
11 215–217 2011
12 256–258, 261–263 2013
13 273–275, 282–284, 291–292 2013–2014
14 293, 298–303, 315–319 2014–2015
15 326–331, 335–336, 341–345 2015–2016
16 351–352, 357–358, 364–368, 373 2016–2017
17 381–386, 394, 404 2017–2018
18 405–407, 413–417, 423–426 2018–2019
19 435–438, 445, 448, 453 2019–2020
Markus Böker Başkomiser

Ulrich Satori
1–4 1–54 2002–2005
Tom Mikulla Başkomiser

Christian Lind
5 55–76 2005–2006
6 77–89, 91–96 2006–2007
7 97–115, 123–126 2007–2008
8 127–140 2008–2009
9 160–166 2009
10 193–198 2010–2011
11 213–214, 224–229 2011–2012
12 253–258 2012–2013
Igor Jeftić Başkomiser

Sven Hansen
8 140–154 2009
9 155–159, 167–184 2009–2010
10 185–192, 199–212 2010–2011
11 213–223, 230–240 2011–2012
12 243–252, 259–266 2012–2013
13 267–269, 274–281, 288–292 2013–2014
14 293, 298–311, 317–319 2014–2015
15 320–322, 327–347 2015–2016
16 355–373 2016–2017
17 381–396 2017–2018
18 411–424 2018–2019
19 438–446 2019–2020
20 459–463, 468– 2020–
Vanessa Eckart Başkomiser

Eva Winter
19 449–456 2020
20 457, 464–467 2020–
Baran Hêvî Başkomiser

Killian Kaya
20 473– 2021–
Karin Thaler Marie Hofer

Korbinian Hofer'in kardeşi ve belediye meclis üyesi
1.'den beri 1.'den beri 2002'den beri
Thomas Stielner Vincent Hofer

Marie'nin oğlu ve Korbinian Hofer'in yeğeni
1–6 1–82 2002–2006
Rosenheim'deki Yukarı Bayern Güney Karakolu (ayrıca eski konuk oyuncular)
Gerd Lohmeyer Asayiş büro (Polis şefi)

Werner Balthasar
1–5 1–55 2002–2005
Hubert Mulzer Asayiş büro (Polis şefi)

Prof. Dr. Maximilian Heppt
5–6 55–79 2005–2006
Alexander Duda Asayiş büro (Polis şefi)

Gert Achtziger
6.'dan beri 79.'dan beri 2006'dan beri
Max Müller Emniyet Müdürü

(230. bölüme kadar:Emniyet Amiri)

Michael "Michi" Mohr
1.'den beri 1.'den beri 2002'den beri
Marisa Burger Polis sekreteri

Miriam Stockl
1.'den beri 1.'den beri 2002'den beri
Maren Schumacher Adli tıp uzmanı

Dr. med. Ursula Kern
4–10 43–188 2005–2010
Petra Einhoff Adli tıp uzmanı

Dr. med. Sabine Eckstein
10–16 189–361 2010–2016
17 398 2018
19 445 2020
Sina Wilke Adli tıp uzmanı

Sandra Mai
16.'dan beri 362.'den beri 2016'dan beri
Diana Staehly Denetçi

Patrizia Ortmann
7–12 98–258 2007–2013
13 274–275, 288–292 2013–2014
14–15 293–338 2014–2016
Gábor Biedermann Denetçi

Felix Seitz
12 258–266 2013
13 267–274, 276–287 2013–2014
15–19 321, 326, 328–329, 350, 368, 375, 397, 413–415, 424, 438–440, 442 2015–2020
Benedikt Blaskovic Denetçi

Andreas "Andi" Lorenz
15–19 338–438 2016–2019
Paul Brusa Denetçi

Daniel Donato
19.'dan beri 447.'den beri 2020'den beri
Ursula Maria Burkhart Danışma görevlisi

Marianne Grasegger
13.'den beri 291.'den beri 2014'ten beri
Sarah Thonig Danışma görevlisi

Christin Lange
14.'den beri 306.'den beri 2015'ten beri
Isabel Mergl Kommiser Anton Stadler'in karısı

Hildegard "Hilde" Stadler
18.'den beri 418–420, 454, 462 2019–2020
Geçici görevli komiserler
Andreas Giebel Başkomiser

Florian Prantl

(Straubing'den)
6 82–83 2006
7 107–111 2007–2008
8 133–137 2008
9 168–173 2009–2010
10 200–205 2011
Robert Lohr Başkomiser

Torsten Voß

(Bielefeld'den)
7 116–120 2008
Michael A. Grimm Başkomiser

Tobias Hartl

(Hırsızlık masasından)
9 161–162 2009
10 193–196, 199, 208–209, 211–212 2010–2011
11 213–214, 224–240 2011–2012
12 247–252, 264–266 2012–2013
13 267–269, 276–281 2013–2014
14 306–311 2015
15 348–350 2016
Dieter Fischer Başkomiser

Anton Stadler

(Passau'dan)
11 218–221, 223, 241–242 2011–2012
12 243–246, 253–255, 259–260 2012–2013
13 270–272, 285–290 2013–2014
14 294–297, 304–305, 312–314 2014–2015
15 320–325, 332–334, 337–340 2015–2016
16 353–356, 359–363, 369–373, 378–380 2016–2017
17 387–393, 395–396, 400–403 2017–2018
18 408–412, 418–422, 427–429 2018–2019
19 430, 433–434, 439–444, 446–447, 449, 452–456 2019–2020
20 457, 461–473 2020–2021
Stephan Zinner Başkomiser

(221–223. bölümler: Komiser adayı)

Ludwig Loibl

(Garmisch-Partenkirchen'den)
11 221–223, 241–242 2011–2012
Florian Fitz Başkomiser

Dirk Bergmann

(Düsseldorf'tan)

15. sezon 325. bölümde

Milliyoner Marion Süßmayr'ın eşi
13 282–287 2014
14 294–297 2014
15 325 2015
17 397–399 2018
Mark-Alexander Solf Başkomiser

Sebastian König
14 312–316 2015
15 323–326 2015
16 351–354 2016
Katharina Abt Başkomiser

Verena Danner

(Regensburg'tan)
15 346–350 2016
16 374–380 2017
17 396–399 2018
19 431–437 2019
Roman Roth Başkomiser

Oliver Gehring

(Münih'ten)
16 374–376 2017
Patrick Kalupa Başkomiser

Christian Bach
17 400–404 2018
18 405–410, 425–429 2018–2019
19 430–432 2019
Thomas Birnstiel Başkomiser

Theo Aubinger

(Berchtesgaden'den)
19 452 2020
20 458–459 2020
Rosenheimer Halkı
Andreas Schwaiger Bobby Lewinsky

"Chez Bobby"nin sahibi
1 1–12 2002
Horst Kummeth Leo Bernrieder

"Rosenbräu"nün sahibi
2–4 13–42 2003–2005
Senta Auth Rosi

"Rosenbräu"nün sahibi
4–8 47–144 2005–2009
Marion Mathoi Maria „Mitzi“ Reitmann

"Rosenbräu"de garson
2 16 2003
7 105 2007
Maria „Mitzi“ Reitmann

"Rosenbräu"nün sahibi
9–14 155–304 2009–2014
Jannis Spengler Ronald Barthl
<br /"Times Square" barının sahibi
5 56–76 2005–2006
Christian K. Schaeffer Ignaz „Jo“ Caspar

"Times Square" barının sahibi
6.'dan beri 77.'den beri 2006'dan beri
Wolfgang Fierek Ferdinand Reischl

Fabrika müdürü
6–10 83–188 2006–2010

Serideki diğer rollerde de rol alan geçici süreli gelen komiserler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oynamaya başladıkları bölüm sırasına göre düzenlenmiştir.

Oyuncu Rol Sezon Bölüm Yıl
Dieter Fischer Werner Kembügel 7 100 2007
Ernst Golling 10 189 2010
Mark-Alexander Solf Sascha Kraus 9 173 2010
Katharina Abt Paula Mitterschlag 1 12 2002
Petra Schwartz 13 278 2013

Misafir oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekim yerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Rosenheim-Cops bölümlerinin hepsi neredeyse yalnızca Güney Bavyera bölgesinde çekildi. Polis merkezi gerçekte Rosenheim belediye binasıdır. Max-Josefs-Platz da genellikle çekim yapılır. Bununla birlikte, bu meydan aslında araç trafiğine kapalıdır ve bu nedenle burada dizinin aksine araba sürülemez. Bu durum bazı turistler için kafa karıştırıcı olabilir. "Rosenbräu" hanı aslında Dietramszell'deki Landgasthaus Liegl, "Times Square" ise Stegen am Ammersee'deki "Eski Birane"nin bir parçasıydı, günümüzde buranın bir stüdyo kopyası vardır. Kırsal alanda geçen sahnelerin çoğu Chiemgau'da çekilir. Sahnelerin bir kısmı Chiemsee veya Münih'in güneybatısındaki Fünfseenland civarında çekilir.[7] Bölüm sayısı arttıkça, Rosenheim dışında da çekimler yapılmaya başlandı. İç mekan çekimleri, Bavyera film stüdyolarının yanı sıra, Münih çevresinde veya Tegernsee bölgesinde veya Starnberg Gölü bölgesinde çeşitli konumlardaki villalarda yapıldı. Hofer-Hof'un çekim yeri ilk sezondan sonra değişti ve gizli tutuldu. Rosenheim Turizm Bürosu çeşitli çekim yerlerine turlar düzenlemektedir.[8] Öte yandan, Rosenheim şehri ve çevresi dizide pek görünmediği için bazı turizm dernekleri Rosenheim polislerinin yeniden adlandırılmasını istedi. Bununla birlikte, bu bağlamda, Rosenheim merkezli Yukarı Bavyera'daki güney polis karakolunun sorumluluk alanının aslında ne kadar geniş bir bölgeyi kapsadığı göz önünde bulundurulmalıdır. 18. sezondan beri Rosenheim'da daha sık çekim yapılmaya başlandı.

Mart 2017'de, Avusturya'nın Salzburg eyaletinde 90 dakikalık özel bir kış filmi çekildi. Pongauer kayak merkezi St. Johann im Pongau'daki bir otel çekimlere ana mekan olarak hizmet verdi.[9]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ z. B. Staffel 2, "Schwesternliebe"
  2. ^ Der rockende Rosenheim-Kommissar. bei ovb-online.de, abgerufen am 22. August 2017.
  3. ^ "Krebs-Drama um Joseph Hannesschläger: „Rosenheim Cop"-Kollegen melden sich zu Wort". tz.de (Almanca). 2019-10-01.  [ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ "Ausstieg bei den "Rosenheim-Cops": Urgestein Joseph Hannesschläger an Krebs erkrankt". focus.de (Almanca). 2019-10-01.  8 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Arşivlenmiş kopya". 8 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2021. 
  5. ^ In etlichen frühen Folgen trägt Mohr die Rangabzeichen eines Polizeikommissars.
  6. ^ So bekommt sie in der Folge am 7. Februar 2012 von diesem den Auftrag, eine Rede über Händel zu schreiben, die er in der Musikakademie halten will.
  7. ^ Die Rosenheim Cops 24 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. bei filmtourismus.de, abgerufen am 22. August 2017.
  8. ^ Auf den Spuren der „Rosenheim-Cops“ 15 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. In: touristinfo-rosenheim. Abgerufen am 15. März 2017.
  9. ^ „Rosenheim-Cops“ ermitteln in Salzburg 21 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. In: salzburg.orf.at, 23. März 2017. Abgerufen am 6. April 2017.