Data (Uzay Yolu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Data, Star Trek serisindeki kurgusal bir karakterdir. Star Trek: The Next Generation (TNG) adlı televizyon dizisinde ve Star Trek: Picard'ın birinci ve üçüncü sezonlarında rol aldı; ve uzun metrajlı filmler Star Trek Generations (1994), Star Trek: First Contact (1996), Insurrection (1998) ve Nemesis (2002)[1][2] Data, aktör Brent Spiner tarafından canlandırıldı.

Data, 2338'de Yıldız Filosu tarafından bulundu. Omicron Theta'da, Kristal Varlığın saldırısından sonra kalan bir koloninin yıkıntıları arasında hayatta kalan tek kişiydi. Data, Doktor Noonien Soong tarafından kendi benzerliğinde (aynı şekilde Spiner tarafından canlandırılmıştır) tasarlanıp inşa edilen, yapay zekaya sahip sentetik bir yaşam formudur. Data, Federasyon yıldız gemisi USS Enterprise -D ve daha sonra USS -E'de ikinci subay ve baş operasyon görevlisi olarak görev yapan, kendinin farkında, akıllı, duyarlı ve anatomik olarak tamamen işlevsel bir erkek androiddir.

Pozitronik beyni ona etkileyici hesaplama yetenekleri sağlar. Hayatının ilk yıllarında insan davranışının çeşitli yönlerini anlamada sürekli zorluklar yaşadı.[3] ve duyguyu hissedemedi ya da belirli insani özellikleri anlayamadı, bu da ona kendi insanlığı için çabalama konusunda ilham verdi. Bu hedef sonunda Soong tarafından üretilen bir "duygu çipinin" Data'nın pozitronik ağına eklenmesine yol açtı.[4] Data'nın insanlığını ve insanın duygusal deneyimine olan arzusunu artırma çabası, dizi boyunca önemli bir olay örgüsü noktası (ve mizah kaynağı) olmasına rağmen, sürekli olarak incelikli bir bilgelik, duyarlılık ve merak duygusu sergileyerek akranlarının ve meslektaşlarının saygısını kazanmıştır.

Data, karakterin üstün zihinsel becerilere sahip olması ve insanlığa "dışarıdan" bir bakış açısı sunması açısından birçok yönden orijinal Star Trek'teki Spock'ın devamı niteliğindedir.[5]

Tasvir[değiştir | kaynağı değiştir]

Televizyon dizileri ve filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktör Brent Spiner, Star Trek: The Next Generation'da Data'yı canlandırdı.

Data, 2341'den 2345'e kadar Yıldız Filosu Akademisi'ne gitti ve ardından USS Trieste'de Yıldız Filosunda görev yaptı.[6] 2364 yılında Kaptan Jean-Luc Picard'ın komutası altında Atılgan'a atandı. Datalore'da Data, ahlaksız kardeşi Lore'u keşfeder ve Dr. Noonien Soong'un Lore'dan sonra Data'yı yarattığını öğrenir. Lore, Atılgan'ı Kristal Varlığa ihanet etme girişiminde başarısız olur ve Wesley Crusher, bölümün sonunda Data'nın kardeşini uzaya ışınlar Lore, Data'nın "daha az mükemmel" olduğunu iddia etti; bu bir yalandı, Soong'un daha sonra "Brothers"da Data'ya doğruladığı gibi; ikisi arasındaki tek gerçek fark "bir miktar programlamaydı" (Lore'un pozitronik ağı Data'nınkinden farklıydı: Data'nın "R" Tipi ile karşılaştırıldığında "L" Tipi bir faz ayırıcıya sahipti.

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

Spock gibi[7] Data da bir seks sembolü haline geldi ve Spiner'ın hayran mektupları çoğunlukla kadınlardan geliyordu. Mektupları "gerçekten Data'ya yazılmış; kendisi gerçekten erişilebilir bir kişilik" olan "romantik posta" olarak tanımladı.[8]

Robotik mühendisleri Data'yı (Yıldız Savaşları filmlerindeki droidlerle birlikte) halkın kendi alanlarına ilişkin algısında robotların önde gelen yüzü olarak görüyor.[9] 9 Nisan 2008'de Data, Pittsburgh, Pensilvanya'daki Carnegie Bilim Merkezi'nde düzenlenen bir törenle Carnegie Mellon Üniversitesi'nin Robot Onur Listesi'ne alındı.[10]

Spiner, 1930'lu ve 40'lı yılların eski pop standartlarından oluşan, Data olarak taktığı kontakt lenslere gönderme yapan Ol' Yellow Eyes Is Back adlı bir albüm ve Frank Sinatra'nın adlı albümünün adını taşıyan bir oyun yayınladı.[11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "A Data with Star Trek again". 9 January 2003. The New Zealand Herald. 9 Ocak 2003. 23 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2010.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ "Star Trek: Picard Showrunner Michael Chabon Explains the Season Finale's Big Moments - IGN". 2 Nisan 2020. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2020 – www.ign.com vasıtasıyla. 
  3. ^ TNG: "Encounter at Farpoint"
  4. ^ TNG: "Descent, Part II", "Star Trek Generations"
  5. ^ Nemecek, Larry (2003). Star Trek: The Next Generation Companion. Pocket Books. ISBN 0-7434-5798-6. 
  6. ^ Clues (Star Trek: The Next Generation)
  7. ^ "Mr. Spock's Trek To Stardom". Warsaw Times-Union. Warsaw, Indiana. Newspaper Enterprise Association. 4 Aralık 1967. s. 7. 2 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2011.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  8. ^ "TREKKIES SWOON FOR ANDROID AS SHOW ENTERS NEXT WARP". Orlando Sentinel. Tribune Media Services. 29 Ekim 1990. s. A2. 1 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2011.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  9. ^ James M. Conrad, Stiquito for Beginners: An Introduction to Robotics Wiley-IEEE Computer Society Pr; Book and Access edition (December 27, 1999), p. 2, 0-8186-7514-4
  10. ^ "Science center honors robots". The Pitt News. 10 Nisan 2008. 10 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2010. The Robot Hall of Fame inducted four new robots: Lt. Cmdr. Data from "Star Trek: The Next Generation," LEGO Mindstorms, NavLab 5 and Raibert Hopper. 
  11. ^ "Star Trek before Discovery: what did the cast do next?". The Telegraph. 25 Eylül 2017. 28 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2018 – www.telegraph.co.uk vasıtasıyla.