Christian Georg Schmorl

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Christian Georg Schmorl

Christian Georg Schmorl (2 Mayıs 1861 - 14 Ağustos 1932) yılları arasında yaşamış ve Saksonya Krallığı'nın Mügeln kentinin yerlisi olan Alman bir patologdur.

Leipzig Üniversitesi Tıp alanında çalışarak 1982'de Adli tıp alanında habilitasyonunu tamamladı. 1894 yılına kadar patolog Felix Victor Bird-Hirschfeld'in asistanlığını yaptı.[1] Kariyerinin çoğunu (1894-1931) Dresden'deki şehir hastanesinde çalışmıştır. Schmorl histoloji alanında ve iskelet sistemi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır. Kemik kanaliküllerini ve kortikal lamellerin histolojik olarak görüntülenebilmesini sağlamıştır. Ayrıca intervertebral disklerin vertebra içerisine fıtıklaşmasını tanımlamıştır. Bu protruzyonlar Schmorl nodülü olarak bilinir. Ölümünden kısa bir süre önce "Gesunde und Kranke Wirbelsäule" (Sağlıklı ve Hasta Omurga) isimli kitabını yayınlamıştır. Bir omurga diseksiyonu esnasında parmağının yaralanması sonrası meydana gelen enfeksiyondan nedeniyle sepsisten ölmüştür.

1904 yılında Schmorl Bazal ganglionlarda sarılığa neden olan bilirübinin birikmesine bağlı ortaya çıkan kernikterusu tanımlamıştır. Bu durum 1875 yılında patolog Johannes Orth (1847-1923) tarafından bildirilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Christian Georg Schmorl 11 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at Who Named It.