Cherry 2000

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cherry 2000
Cherry 2000
Cherry2000 film posteri
YönetmenSteve De Jarnatt
YapımcıEdward R. Pressman
Caldecot Chubb
SenaristMichael Almereyda
Hikâye (eser)Lloyd Fonvielle
OyuncularMelanie Griffith
David Andrews
Tim Thomerson
Pamela Gidley
MüzikBasil Poledouris
Görüntü yönetmeniJacques Haitkin
KurguEdward M. Abroms
Duwayne Dunham
DağıtıcıOrion Pictures
Çıkış tarih(ler)i11 Kasım 1988[1]
Süre99 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$10 milyon[2]
Hasılat$14,000

Cherry 2000 Steve De Jarnatt'ın yönettiği, başrollerini Melanie Griffith ve David Andrews'in paylaştığı 1987 Amerikan bilimkurgu filmidir. Edward R. Pressman ve Caldecot Chubb tarafından yapımı üstlenildi. Senaryosu Michael Almereyda tarafından yazıldı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

2017 yılında, Amerika Birleşik Devletleri birkaç medeni bölgeye ile birlikte kıyamet sonrası çorak arazilere bölünmüştür. Devam eden ekonomik kriz, 20. yüzyılın eskiyen mekanik ve teknolojik ekipmanlarının geri dönüştürülmesine yol açmıştır. Toplum hem giderek bürokratikleşmiş hem de aşırı cinselleşmiştir. İnsanlar cinsel aktivitede bulunmadan önce avukatlar tarafından hazırlanan sözleşmeleri imzalayıp gerçek insan cinsel deneyimi hizmeti veren robot eşler edinmektedirler. Bu yüzden, robot teknolojisi, eşlerin yerine dişi androidler (daha doğrusu Gynoidler) üretmiştir.

İş yöneticisi Sam Treadwell (David Andrews), karısı olarak Cherry 2000 model bir Gynoid'e sahiptir. Islak bir mutfak zemininde seks sırasında robotu kısa devre yapar. Eve çağırdığı tamirci, Sam'e, robotunun nadir ve değerli hafıza diskine rağmen onarılamayacak şekilde hasar gördüğünü söyler. Tüm kişiliğini içeren hafıza diskini, aynı modelden bulabilirse kullanılabilecektir.

Bir Gynoid satıcısı Sam'e, Cherry 2000 modelinin artık üretilmediğini ve kalanların sadece tehlikeli ve kanunsuz bir bölge olan "Bölge 7"deki feshedilmiş bir depoda olduğunu söyler. Cherry'nin sesinin bulunduğu bir cihazda saklanan bellek diskiyle, Sam, onu fabrikaya götürmesi için zorlu bir iz sürücüsü olan Edith Johnson'ı (Melanie Griffith) işe alır. Edith'in büyük ölçüde modifiye edilmiş 1965 model Ford Mustang'ıyla birlikte yola çıkarlar.

Bölge 7'ye girerlerken, dengesiz davranışları olan çorak toprak sahibi Lester (Tim Thomerson) ile karşılaşırlar. Edith ve Sam, Edith'in akıl hocası ve yaşlı bir izci olan Altı parmaklı Jake (Ben Johnson) tarafından işgal edilen bir yeraltı sığınağına giderler. Lester'ın adamları saldırınca, üçü kaçmaya çalışır, ancak Sam bilincini kaybeder ve 1950'ler tarzı bir motele/köye götürülür. Lester'ın çetesinden Ginger (Cameron Milzer), kendisini Sam'in daha önce Elaine adıyla bilinen eski kız arkadaşı ortaya çıkar.

Lester, Sam'i gruba dahil etmeye karar verir ve Sam, Edith ve Jake'in öldüğüne inanarak bir süre devam eder. Grubun bir takipçiyi sadistçe öldürdüğüne tanık olan Sam kaçmaya karar verir ve yaşadıkları ortaya çıkan Edith ve Jake ile karşılaşır. Jake, daha önce Sam'i Cherry 2000 bellek diskinin kaybolduğuna inandırmıştır fakat disk hâlâ elindedir ve Lester'ın çetesini kendisine çekmek için geride kalıp, diski Edith'e verir.

Daha önceki savaşların gazisi olan Sam, yetenekli bir savaşçı olduğunu gösterir ve Edith ona karşı hisler beslemeye başlar. Yine de Sam'in Edith'e karşı artan duyguları, Cherry'nin sesinin yanlışlıkla ses cihazında duyunca raydan çıkar. Gynoid deposuna giden yolda ilerlemeye devam ederlerken, Jake'in bir arkadaşı olan Snappy Tom'un (Harry Carey, Jr.) sahibi olduğu, harap bir Aeronca model hafif uçağının yer aldığı bir genelev/benzin istasyonuna varırlar. Edith, Mustang'den parçalar kullanarak uçağı onarır. Jake onlara yetişir ve Snappy Tom'u anımsar, ancak Snappy'nin canlı kız arkadaşı (Jennnifer Mayo) telsiz üzerinden Lester'a bulundukları yeri ele verir ve Jake'i arkasından vurur. Edith ve Sam uçakla kaçmayı başarır.

Sam, robot eşi Cherry 2000'i bulmaktan vazgeçmeye neredeyse hazırdır, ancak Edith, Jake'in ölümünün anlamsız hale gelmemesi için çete ile savaşıp intikamını almaya kararlıdır. Yere indiklerinde, Bölge 7'nin aslında Las Vegas 'ın terk edilmiş kalıntıları olduğu ve Gynoid "deposunun" aslında bir kumarhane olduğu ortaya çıkar. Sam nihayet işlevsel bir Cherry 2000 modeli (Pamela Gidley) bulur ve onu bellek diskiyle etkinleştirir; ancak sadece ev hayatı ve seks için programlanmış olan robot, Lester ve çetesi saldırdığında içinde bulundukları mevcut tehlikeli duruma uyum sağlayamaz.

Çeteyle devam eden silahlı çatışmada, Sam, Edith ve Cherry uçağa binerler, ancak toplam ağırlıkları kalkışı engeller. Edith, Sam ve robotu kaçabilsin diye dışarı atlar ancak Sam, Cherry'nin Edith'in sahip olduğu insan etkileşimini sağlayamayacağını anlar ve uçağı döndürür. Sam'in isteklerini yerine getirmek için programlanmış olan Cherry, ona bir Pepsi getirmeyi teklif eder, bu yüzden Sam ve Edith, Lester'ın çetesiyle savaşıp uçağa binerlerken Cherry'i uçaktan gönderir. Lester uçağı kementlemeye çalışır, ipe yakalanır ve kendini Las Vegas'taki eski neon kumarhane tabelalarından birine asar. Edith ve Sam gün batımına doğru uçarken öpüşürler.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekim yerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Commerce, California'da bulunan Citadel binası filmde yer aldı.

Film tamamen Nevada'da çekildi. Açık bir çukura düşen minibüs, Three Kids Mine'da çekildi. Nehir geçişi dizisi Hoover Barajı'nda çekildi. Sky Ranch'teki sahneler, Valley of Fire Eyalet Parkı'ndaki Beehive grubu kamp alanında çekildi. Edith ve Sam'in ilk öpücüğü Las Vegas Wash'ın üst kesimlerinde çekildi. Adobe Flats, Eldorado Valley Dry Lake Bed'de çekildi. Glory Hole kasabası Goldfield, Nevada'da çekildi. Landers, California'daki Integratron binası, filmin sonunda eski Cherry 2000 Gynoid'in nadir bir kopyasını tutan "terk edilmiş üretim tesisi" olan kumarhane olarak kullanıldı. Filmde yer alan kale benzeri bina, Commerce, California'da, yenilenen ve Citadel Outlet Alışveriş Merkezi'ne dönüştürülen eski bir lastik fabrikasının bulunduğu yerdedir.

Gösterimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Film çekimlerinin Aralık 1985'te tamamlanmasından sonra[3] Orion Pictures, Cherry 2000'in 15 Ağustos 1986'da ABD'de gösterime sokulması planladı.[4] Bir süre sonra, tarih Mart 1987'ye,[5] ardından Eylül 1987'ye ertelendi.[6] Filmin prömiyeri Şubat 1988'de Portekiz'deki Fantasporto Film Festivali'nde yapıldı, ardından Avrupa'da sinemalarda[7] ve nihayet aynı yılın Ağustos ve Kasım aylarında Japonya ve Kuzey Amerika'da video kasette yayınlandı.[1] Film, Ağustos 2017'de Toronto Lost Episode Festivali sırasında ilk kez Kanada'da oynadı. Yapımcı Edward R. Pressman, Cherry 2000'in türler, stiller ve temalardan oluşan kombinasyonunun Orion'daki destekçileri şaşırttığını ve bunun tekrar tekrar rafa kaldırılmasına neden olduğunu itiraf etti.[1]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, 21 incelemeye göre Rotten Tomatoes'da % 38, ağırlıklı ortalama 10 üzerinden 4.24 puan aldı. Sitenin fikir birliği şu şekildedir: "Cherry 2000 belirli düşük bütçeli çekiciliğe sahip olsa da, en ateşli tür meraklıları dışında hepsi onun aptal hikayesini ve düzensiz performanslarını istemeden eğlenceli bulacaktır".[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Videos Being Released This Week". Newsday. 13 Kasım 1988. s. 107 (TV Plus). 7 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2011. 
  2. ^ Broeske, Pat H. (11 Ekim 1987). "Lonely on the Shelf". Los Angeles Times. s. 30 (Calendar). 7 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2011. 
  3. ^ Herman, Jan (24 Aralık 1985). "Guitar Strings Outfox Tennis Player Star McEnroe". Toledo Blade. s. P-3. 5 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2011. 
  4. ^ Blowen, Michael (8 Mayıs 1986). "Summer Movies '86". The Boston Globe. s. 14 (Calendar). 
  5. ^ Scott, Vernon (17 Ocak 1987). "Here's a sneak peek at the scheduled films for 1987". The Vindicator. United Press International (UPI). s. 11. 5 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2011. 
  6. ^ Gelmis, Joseph (21 Haziran 1987). "The Day of the Independent Producer: Juggling Projects from Nicaragua to Wall Street, Edward Pressman Backs Films That Are Current, Original and Ambitious". Newsday. s. 4 (Part II). 7 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2011. 
  7. ^ Gonzalez, Francisco (24 Nisan 2012). "The Film Connoisseur: Cherry 2000 (1987)". The Film Connoisseur. 30 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2017. 
  8. ^ "Cherry 2000 (1988)". Rotten Tomatoes. Fandango Media. 24 Kasım 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]