Charles Sealsfield

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Charles Sealsfield
DoğumCarl Anton Postl
1793
Popitz, Moravia, Avusturya Macaristan İmparatorluğu
MeslekYazar
İkametİsviçre
VatandaşlıkAvusturya
Dönem1827-1852

Charles Sealsfield (3 Mart 1793; Popitz, Moravia– 26 Mayıs 1864, Solothurn), asıl adı Carl Anton Postl olan Avusturyan-Amerikan gazetecidir. 1822 – 1826 yılları ve 1828 – 1829 yılları arasında Amerika'da ikamet etmiştir. Yazar daha çok Amerikan içeriğe sahip ve Almanca olarak yazılmış romanlarıyla tanınır. Avrupa'ya 1829 yılında dönmüş ve İsviçre'ye yerleşmiştir. Avrupa'da geçirdiği zaman süresinde Amerika'ya iki adet uzun süreli seyahat gerçekleştirmiştir. 1864 yılında Solothurn, İsviçre'de yaşamını yitirmiştir.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Charles Sealsfield'in doğduğu ev

Carl Anton Postl, Avusturya-Macaristan İmparatorluğundaki, bugünkü adıyla Çekya, Moravya bölgesinin Poppitz şehrinde doğmuştur. İlahiyat eğitimini tamamladıktan sonra Prag şehrinde, Kreuzherren tarikatına katılıp keşiş olmuştur. Avusturya-Macaristan İmparatorluğundaki katı uygulamalar nedeniyle 1822 sonbaharında Amerika'ya gitmiştir ve orada Charles Sealsfield olarak anılmıştır. Radikal, demokratik ve Amerikan politikasında Avrupa karşıtı gruplara yani Jacksonian demokratlara yakınlığı da aynı nedenden ötürüdür. 1827 yılında Amerika üzerine ‘Die Vereinigten Staaten von Nordamerika’ adlı bir kitap yayınlamıştır. Daha sonra, amerikan-kızıl derili arasındaki aşkı konu alan Beyaz Gül adlı ilk romanını yayınlamıştır. Roman İngilizce olarak yazılmış ve 1829 yılında Philadelphia'da basılmıştır. Yazarın birçok romanı 1830'da ve 1840 başlarında İsviçre'de ikamet ettiği sırada ortaya çıkmıştır.1843 yılında Charles Sealsfield yazarlığı bırakmış, İsviçre'de hayatına yalnız ve sermayedar olarak devam etmiştir. 1864 yılında İsviçre'de hayata gözlerini yummuştur. 19. Yüzyılın alman edebiyatı denince akla gelen, en iyi bilinen yazarlarından biridir. Alman tarihi romanının gelişmesinde, Sealsfield önemli bir rol oynamıştır.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

“Kuzey Amerika Birleşik Devletleri” veya “Amerikanlar” 1827[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiliz okuyucuya, Amerika Birleşik Devletleri politikası ve Amerikan sosyal hayatı hakkında bilgiler verir. Aynı zamanda, Charles Sealsfield'in 1824 başkanlık seçimine olan yoğun ilgisini gösterir.

“Avusturya” veya “İmparatorluk Sarayının Skeçleri”. 1828[değiştir | kaynağı değiştir]

Avusturya-Macaristan imparatorluğunun iç ilişkilerine dair anonim söylentileri konu alır.

“Kızılderili Şef” veya “Tokeah” veya “Beyaz Gül”. 1829[değiştir | kaynağı değiştir]

1829 yılında yazılmış ve 1830 yılında basılmış olan Beyaz Gül yazarın ilk romanıdır. Karışık ve gelişigüzel yazılmış hikâye, okuyucunun romanı neden Leather-Stocking Tales ile karşılaştırdığını açık bir şekilde gösterir. James Cooper’in The Last of the Mohicans eserinde olduğu gibi, Beyaz Gül de kızıl derililerin kurtuluş için umutsuz çabalarını konu alır.

“Meşrutiyet ve Cumhuriyetçiler. Son İngiliz-Amerikan Savaşından Bir Hikâye”. 1833[değiştir | kaynağı değiştir]

“Genel Vali ve Soylular” veya “1812 yılındaki Meksika”. 1833[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap direkt olarak Meksika ile ilgilidir ve Sealsfield’in bölgeye olan ilgisini gösterir.

“Morton” veya “Büyük Tur”. 1835[değiştir | kaynağı değiştir]

“Yeni Dünyada Yaşam”[değiştir | kaynağı değiştir]

  • George Howard’ın Eş Bulma Girişimi
  • Ralph Doughby’nin Eş Bulma Girişimi
  • Çiftlik Sahibinin Yaşamı
  • Texas'taki İlk Amerikan

Charles Sealsfield’in 5 ciltten oluşan en uzun eseridir. 1830 yıllarında alman dilinde yazılmış ve basılmıştır. 1844 yılında New York City'de İngilizce olarak ortaya çıkmıştır. Kitap, Sealsfield’in batıyı algılayışı ve hayal edişi üzerine kuruludur. Yeni Dünyada Yaşam iki amerikan bölgesinde yer alır: Güney ve Batı. Aynı zamanda plantasyon- frontier, köle-sahip gibi zıt kavramları beraber kullanılmıştır.

“Kamara Kitabı”. 1852[değiştir | kaynağı değiştir]

Antika kitap endüstrisinde değerli ögelerden biridir. Texas’ın ve Texas toplumunun renkli betimlemesidir. Amerikan edebiyatındaki Texas romanlarından ilki olarak kabul edilir.

“1836 Muazzam Spekülasyonu Esnasında Alman-Amerikan Gönül Yakınlıkları”. 1844[değiştir | kaynağı değiştir]

“Kuzey ve Güney”. 1844[değiştir | kaynağı değiştir]

Sealsfield’in tamamladığı 3 ciltten oluşan son eseridir. Meksika ve Amerikan ilişkilerini konu alır.

Edebiyattaki Önemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dönemin yazarlarına kıyasla Charles Sealsfield daha çok rağbet görmüştür. Bunun nedeni, Sealsfield, dönemin amerikan kültürünün hakim görüşünü kendi eserlerinde yaratıcı bir şekilde kullanmıştır. Sealsfield’i önemli kılan bir diğer neden ise kısa bir süre Amerika'da kalmasına rağmen diğer göçmen yazarlara kıyasla Amerikan toplumunda iyi bağlantısı olan bir figürdür ancak hala kendisinin siyasal bağlantısının derinliği tamamıyla bilinmemektedir. Charles Sealsfield’in romanları sadece Amerikanın gelişimini öğrenmeye eğilimi olan Avrupalı okuyucu tarafından değil, aynı zamanda Amerikan okuyucu tarafından da ilgi görmüştür. Sealfield’in islediği Frontier veya Texas gibi konular, Amerikan ve Alman okuyucular için ilgi odağı olmuştur. Amerikan okuyucu tarafından, Charles Sealsfield, batı odaklı edebiyatın öncüsü olarak kabul edilmiştir. Karl May'ın aksine, Amerikayı konu alan bir diğer önemli yazar olan Charles Sealsfieldin eserlerinden hiçbiri Türkçeye çevrilmemiştir.

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Glen E. Lich, “ Postl, Karl Anton”, The Handbook of Texas Online
  • Grunzweig, Walter. “Charles Sealsfield”. Boise State University. 1985. Print.