Charles Proteus Steinmetz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Charles Proteus Steinmetz
DoğumKarl August Rudolph Steinmetz
09 Nisan 1865(1865-04-09)
Breslau, Silezya, Prusya
Ölüm26 Ekim 1923 (58 yaşında)
Schenectady, New York, ABD
Defin yeriVale Mezarlığı
Mezun olduğu okul(lar)Breslau Üniversitesi
Union College (doktora)
Tanınma nedeni
ÖdüllerElliott Cresson Madalyası (1913)
Cedergren Madalyası (1914)
Kariyeri
Çalıştığı kurumlarUnion College

Charles Proteus Steinmetz ya da Karl August Rudolf Steinmetz (9 Nisan 1865– 26 Ekim 1923), Amerikalı matematikçi ve elektrik mühendisi.

Mühendisler için matematiksel teoriler üreterek, Amerika'daki elektrik güç endüstrisinin gelişmesini mümkün kılan alternatif akımın gelişmesine yaptığı katkılarla adını duyurdu. Elektrik motorlarının endüstride en iyi biçimde kullanımı amacıyla ortaya attığı histeriziz (ardıl işlem)in anlaşılması çığır açan bir olaydır.

Prusya'da doğdu. Dedesi ve babası gibi cücelik, kamburluk ve displazi rahatsızlığı vardı. Lise çağlarında fizik ve matematik üzerine maharetleri öğretmenlerini şaşırtmıştı.

Wrocław Üniversitesine gitti. 1888 yılında doktorasını vermek üzere iken Alman polisi tarafından soruşturulmaya başlandı. Zürih'e kaçarak muhtemel bir tutuklanmadan kurtuldu. Oradan da 1889'da göçmen olarak ABD'ye gitti. Rudolf Eickemeyer'in yanında çalıştı ve kısa bir süre içinde "Manyetik Histerizizin Alanı"nı yayınladı. Eickemeyer'in şirketi, 1893 yılında General Electric şirketi tarafından satın alınana kadar elektrik enerjisinin mekanik ve elektrik cihazlarda kullanımını kolaylaştırmak için transformatörleri geliştirerek birçok tasarım yaptı ve patent aldı.

Aynı yıl, alternatif akımın matematiğini açıklayan en önemli makalesini yayınladı.

1894 yılında General Electric şirketinin Hesaplama Departmanı Başkanlığına getirildi.