Carl Gustav Tessin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Carl Gustav Tessin

Kont Carl Gustav Tessin, (5 Eylül 1695 Stockholm-7 Ocak 1770, Akero, İsveç) İsveçli saray görevlisi,devlet adamı ve yazardır.

Rusya Çarlığı karşıtı Şapka Partisi’nin kurucularından ve İsveç İmparatorluğu kralı olan Adolf Frederick’in danışmanlarındandır.

Mimar ve saray başgörevlisi Nicodemus Tessin’in (Genç) oğluydu. Fransa ve İtalya’da öğrenim gördü. 1720’lerde diplomatik hizmete girdi. 1728’de babasının yerine saray başgörevlisi oldu.

Büyük Kuzey Savaşı sırasında Rusya Çarlığı’nın eline geçen toprakların geri alınmasını istiyordu. 1738’de partisinin parlamentoda çoğunluğu elde etmesinin ardından soylular meclisinin, dolayısıyla da parlamentonun başkanı seçildi. 1741’de Rusya Çarlığı’yla yapılan ve İsveç İmparatorluğu’nun yenilgisiyle sonuçlanan savaşı önleme girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı.

1744’te Adolf Frederick ve karısı Louisa Ulrica’nın desteğini kazandı. Adolf Frederick’i Schleswig-Holstein üzerindeki iddialarından vazgeçmeye ikna ederek İsveç İmparatorluğu - Danimarka Krallığı ilişkilerinin yumuşamasında etkili oldu. 1746’da Adolf Frederick’in oğlu III. Gustav’ın özel öğretmenliğine ve sarayda önemli bir devlet görevine getirildi. Ama 1750’lerin başında kraliçenin gözünden düştü ve görevinden ayrıldı. Aynı zamanda başarılı bir şair ve masal yazarı olan Tessin, mektuplarıyla da ünlüydü.