Buurtzorg Nederland

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Groninger köyünde Buurtzorg tarafından işletilen bir otomobil.

Buurtzorg Nederland, Hollandalı bir evde bakım organizasyonudur. Bağımsız hemşire ekiplerini inovatif şekilde kullanarak nispeten düşük maliyetli bakım sağladığı için uluslararası alanda dikkat çekmiştir. Buutzorg Hollandaca'da "mahalle bakımı" anlamına gelir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

2006 yılında, Jos de Blok ve Hollanda'daki geleneksel evde bakım organizasyonlarının sağladığı sağlık hizmetlerinden memnun olmayan küçük bir profesyonel hemşire ekibi tarafından küçük bir şehir olan Almelo'da kuruldu. Sharda S. Nandram'a göre şirket yeni bir yönetim yaklaşımı ortaya koydu: "sadeliğin entegrasyonu". Bu yönetim yaklaşımı basit ve düz bir organizasyon yapısı aracılığı ile geniş bir alanda, bilgi teknolojilerinin yardımıyla, hizmet sağlanmasını mümkün kılar.

İşleyişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Buurtzorg'un hemşireleri, bir hastanın evine gittiklerinde, sadece tıbbi hizmet sağlamakla kalmaz, aynı zamanda giyinme ve banyo gibi genellikle daha az eğitimli ve daha ucuz personele verilen destek hizmetlerini de sağlarlar. Kendi kendilerini yöneten 10 ila 12 iyi eğitimli hemşireden oluşan ekipler, belirli bir mahalledeki 50 ila 60 hastanın evde bakım sorumluluğunu üstlenirler. Bu, çalışmanın hem hemşirelerin hem de hastaların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmesinde esneklik sağlar. Bu organizasyon, 1.000'den fazla çalışanı olan Hollandalı şirketler arasında en memnun iş gücüne sahiptir. KPMG tarafından Ocak 2015'te yayınlanan bir araştırma, şirketin evde bakım hizmetlerinin düşük maliyetli bir sağlayıcısı olduğunu ve bunun hasta katılımına atfedilmediğini gösteriyor. Hastaların bakım evi, doktor ve hastane maliyetleri analize eklendiğinde, toplam hasta başına maliyet Hollanda için ortalama düzeyde olduğu görüldü.[1]

Organizasyon birbirinden ayrılamayan, ardışık 6 bileşenden oluşan bir paketin altını çiziyor:

  • Hastaların ihtiyaçlarının değerlendirilmesi; değerlendirme bütünseldir ve tıbbi, kişisel/sosyal ihtiyaçları, kronik hastalık ihtiyaçlarını içerir. Elde edilen bilgilere dayanarak, bireysel bakım planı hazırlanır.
  • Resmi olmayan bakım ağı haritası çıkarılır ve bakıma dahil edilir.
  • Resmi bakıcıları tanımlanır ve dahil edilir.
  • Bakım sağlanır.
  • Hasta sosyal hayattaki rollerinde desteklenir.
  • Kişisel bakım ve bağımsızlık teşvik edilir.[2]

Uluslararası[değiştir | kaynağı değiştir]

Şirket, 2018 yılında, Hollanda, İsveç, Japonya ve ABD'deki (Minesota'da) ekiplerle, 10.000 hemşire ve 4.500 ev yardımı çalışanını istihdam etti. Organizasyon ABD'de resmi olarak, Minesota Kapsamlı Evde Bakım lisansı ile kâr amacı gümeyen kuruluş statüsünde. Şirket şimdi yaklaşık 80.000 kişiye evde bakım hizmeti sağlıyor; Hollanda'daki tüm mahalle hemşirelerinin yarısından fazlası bu organizasyon için çalışıyor.[3] Kuruluş ABD'de, her biri kendi ödeme kuralları ve prosedürlerine sahip olan ve hemşirelerin Hollanda'da olduğu gibi kendi faturalandırmalarını yapmalarını zorlaştıran birden fazla ödeme yapan kişi ile başa çıkmak zorunda kalıyor.

Şirket, Hollanda'da evde bakım bütçesinden 400 milyon avroluk bir kesintiden endişe duyuyor. Şirket evde bakım hakkına sahip kişilerden daha fazla başvuru alıyor. Müşteri sayısının 15,000 artması bekleniyor.[4]

Kâr amacı gütmeyen Soignons Humain 18 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. kuruluşu Buurtzorg'un resmi lisanslı ortağı olarak 2016 yılında Fransa'da faaliyete geçti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Home Care by Self-Governing Nursing Teams: The Netherlands' Buurtzorg Model". Commonwealth Fund. 29 Mayıs 2015. 14 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2015. 
  2. ^ Huijbers (2010). "Care in the neighbourhood: better home care at reduced cost". Interlinks. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2016. 
  3. ^ "Buurtzorg: verzekeraars hebben te weinig thuiszorg ingekocht". NRC Handelsblad. 1 Haziran 2015. 1 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2015. 
  4. ^ "Problemen rondom wijkzorg". Independer. 5 Haziran 2015. 11 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]