Blarathon Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Blarathon Muharebesi
Sasani İç Savaşı (589-591), Bizans-Sasani Savaşı (572-591)

Bir Şehnâme çizimi, II. Hüsrev ile Behrâm-ı Çûbîn arasında gerçekleşen muharebeyi tasvir ediyor.
TarihAğustos 591
Bölge
Ganzak yakını, Kuzey batı Pers Ülkesi
Sonuç Kesin Müttefik kuvvetleri galibiyeti
Taraflar
II. Hüsrev'in Müttefik kuvvetleri
 Bizans İmparatorluğu
Behrâm-ı Çûbîn'in asi kuvvetleri
Komutanlar ve liderler
İoannis Mistakon
Narses
II. Hüsrev
Musel II Mamikonian
Vistahm
Vinduyih
Behrâm-ı Çûbîn
Güçler

toplam 60,000

  • 40,000 Bizans birlikleri[1]
  • 12,000 Ermeni süvarileri[2]
  • 8,000 Pers birlikleri[2]
Ağır miktarda azalmış[1]
Kayıplar
bilinmiyor bilinmiyor

Blarathon Muharebesi, 591 yılında Ganzak yakınında birleşik Bizans-Sasani kuvveti ile Behrâm-ı Çûbîn komutasında Pers kuvvetleri arasında gerçekleşen muharebedir.

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik ordu, İoannis Mistakon, Narses ve II. Hüsrev tarafından idare edildi. Bizans-Pers güçleri zafer kazanarak Behrâm-ı Çûbîn'i iktidardan uzaklaştırdı ve Hüsrev'i Sasani İmparatorluğu hükümdarı olarak geri getirdi. Hüsrev, Pers tahtına derhal geri döndü ve anlaştıkları üzere Dara ve Martyropolis'i geri verdi. Ayrıca, Sasaniler Tigranakert, Manzikert, Baguana, Valarsakert, Bagaran, Vardkesavan, Erivan, Ani, Kars ve Zarisat gibi şehirleri Romalılara teslim edildiği yeni bir Kafkasya bölüşümü üzerinde anlaşmaya vardılar. Ardahan, Ardahan, Lori, Dmanisi, Lomsia, Mtskheta ve Tontio şehirleri de dahil olmak üzere İberya Krallığı'nın çoğu Roma'ya bağımlı hale geldi. Ayrıca, Cytaea şehri Roma'ya bağlı Lazika'ya verildi. Blarathon Savaşı, Roma-Pers ilişkilerinin dramatik bir şekilde değiştirildi ve Roma'yı egemen konumuna bıraktı. Kafkasya'daki etkili Roma kontrolünün kapsamı tarihsel olarak en üst noktaya ulaştı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 26 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2018.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "iranicaonline.org" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ a b Pourshariati (2008), pp. 127–128
Genel