Bizans-Osmanlı savaşları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bizans-Osmanlı savaşları

Fausto Zonaro'nun (1854-1929) "Konstantinopolis'in Fethi" resmi
Tarih1299-29 Mayıs 1453
Bölge
Sonuç Osmanlıların zaferi, Bizans İmparatorluğu'nun sonu.
Taraflar
Osmanlı Devleti Bizans İmparatorluğu
Trabzon İmparatorluğu
Mora Despotluğu
Ceneviz Cumhuriyeti
Venedik Cumhuriyeti
Epir Despotluğu
Macaristan Krallığı
Papalık

Bizans-Osmanlı Savaşları, 154 yıl süren bir dizi savaştan ibarettir. Savaşlar sonucunda Osmanlı İmparatorluğu yükselmeye devam etmiş, Bizans İmparatorluğu ise düşmüştür.

1204 yılında IV. Haçlı Seferi sonucu işgal edilen İstanbul ve daha sonrasında zayıflayan Bizans kaos içindeydi. Bu durumdan yararlanan Anadolu Selçuklu Devleti, Bursa dahil Anadolu içlerine kadar yayıldıysa da İstanbul'u fethedemedi. Bizanslılar, 1261 yılında Latinler tarafından işgal edilmiş İstanbul'u geri aldılar. Ortodoks Bizanslılar, Latinlerden nefret ediyorlardı. Bizans İmparatorluğu'nun çevresinde bulundurduğu II. Bulgar İmparatorluğu, Sırp Krallığı, Epiris Krallığı ve bazen de kendisine baş kaldıran Mora Krallığı yüzünden Asya'da bulunan ordularını Trakya ve Balkanlara kaydırmasına sebep oldu.Bu sıralarda Anadolu Selçuklu Devleti Moğolların saldırılarına uğruyor ve gücünü kaybediyordu.Moğollarla savaş neticesinde Anadolu Selçuklu Devleti içinde bulundurduğu beyliklere ayrıldı.Bu ayrılan beyliklerden biri de 1299 yılında Osman Gazi tarafından kurulmuş Osmanlı Beyliği olarak kurulan ve sonralarında Bizansla çok şiddetli muharebeleri girecek olan Osmanlı İmparatorluğu idi.

Yaklaşık 50 yıl içinde Anadolu'daki tüm toprakları kayboldu.1380 yıllarında, Osmanlı Askerleri Trakya'ya çıkmış ve hızla fetih hareketlerine başlamıştı. 1400'lere gelindiğinde Bizans'ın toprakları Konstantinopolis, Mora yarımadası, Selanik ve Egede bulunan birkaç adadan oluşuyordu.1396 Niğbolu Savaşı ve Haçlı Seferi, 1402 Timur istilası ve 1444 Varna'daki son Haçlı Seferi ile Konstantinopolis’in isminin İstanbul olmasını geciktirmişti.[1]

Savaşın Sebepleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bizans-Selçuklu savaşları sonrasında Türklerden çeşitli boylar Anadolu'ya göç etmişlerdi. Anadolu Selçuklu Devleti'nin çökmesiyle birlikte 13. yüzyıl'da Anadolu Selçuklu Devletine bağlı beylikler bağımsız veya yarı bağımsız bir hal almaya başladılar.

Yaşlı Anadolu Selçuklu Sultanı'ndan Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey uç beyi olarak atandığı beyliği ister. Anadolu'da ise Anadolu Selçuklu Devletine isyanlar baş göstermekte idi. Anadolu Selçuklu Sultanı ile Osman Bey'in arası ise çok iyiydi. Bu nedenle Anadolu Selçuklu Sultanı bu toprakları Osman Bey'e teslim etti.

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

1453'te Bizans yıkılsada ardılları ile savaş 1479'a kadar devam etmiştir. 1460'ta Mora Despotluğu, 1461'de Trabzon İmparatorluğu ve 1479'da Epir Despotluğu fethedilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "OSMANLI DEVLETİ'NİN KURULUŞU VE BİZANS". 25 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.