Bisküvi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir kutu bisküvi

Bisküvi (Fransızcabiscuit: iki kez pişirilmiş),[1] tahıl unu veya unları içine kabarmayı sağlayıcı maddeler, şeker, tuz, yağ ve Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde kullanılmasına izin verilen maddelerden (toz kakao, taze süt veya süt tozu, fruktoz ve glikoz şurubu, tuz, peyniraltı suyu tozu, vb.) biri veya birkaçı katıldıktan sonra su ile yoğurularak tekniğine uygun bir biçimde işlenmesi, şekil verilmesi ve pişirilmesi sonucunda elde olunan bir mamüldür.

Çeşitler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bisküviler genellikle sert veya yumuşak hamurdan yapılır.

Sert hamurdan oluşan bisküvi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sert hamur da yumuşak hamura göre daha az yağ ve şeker var, yağdan daha fazla şeker ve belirli miktarda sıvı içerir. Tipik tarif alanı 100 parça buğday unu: 10-20 parça yağ, 20-30 parça şeker ve 10-30 parça su. Yoğurma işleminde yapışkan gelişir, ancak hamurun plastik olarak daha yumuşak olması gerekir. Daha sonra, hamur ince bir şekilde yuvarlanır ve bisküvi oyulur, böylece hamur son haddelemeden önce 4-8 kat katlanabilir (lamine edilebilir), böylece bisküvi tipik bir ufalanan katman yapısına kavuşur. Pişirme sırasında kabarmayı önlemek için, sert hamurdan yapılmış bisküviler genellikle birçok küçük delikler batırılır.

Sert hamurdan gelen bisküvi şunları içerir:

  • sert kurabiye
  • tereyağlı kurabiye
  • sandviç bisküvi

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Dört büyük köşeli, 14 diş uzunluğunda ve 10 diş genişliğindeki tipik dikdörtgen şeklinde, 1886'dan beri tereyağlı kurabiye var. Lefèvre-Utile, Fransa'da o zaman bu türden ilk kurabiye bisküvilerini üretti. Nantes yakınındaki küçük Trentemoult köyünde hala tarihi bir duvar var. 1891'i Hannover Kek Fabrikası H. Bahlsen'de üretilen ve Gottfried Wilhelm Leibniz Leibniz Kekleri ve daha sonra Leibniz bisküvilerinden alan isim izledi. GDR'de karşılaştırılabilir tereyağlı bisküvi, VEB bisküvi fabrikası Brand-Erbisdorf'ta üretilen Hansa bisküvi olarak bilinmektedir. 2004'ten beri Wikana GmbH tarafından restore edildi.

Avusturya'da, Manner'dan Fredi bisküvi adı verilen tereyağlı bisküvi 1959'da bu menzile eklendi.

Çift bisküvi almanya'da 1955'ten beri prens rolü (Prinzenrolle) olarak mevcuttur. 1870 civarında Belçikalı usta fırıncı Edouard de Beukelaer tarafından icat edildi ve başlangıçta le petit prince fourré ("küçük, dolu prens") olarak adlandırıldı. Oğlu daha sonra Niederrhein Kempen'de Flaman bisküvi fabrikasını kurdu. Prinzenrolle bugün Griesson - de Beukelaer şirketinin bir markasıdır. Almanya'da her yıl yaklaşık 35 milyon adet satılmaktadır.

Almanya'da, yılda ortalama kişi başı dokuz kilo bisküvi tüketilmektedir.

Bir fal kurabiyesi, içinde bir anlamı olan veya gelecekteki bir yorumu olan bir kağıdın bulunduğu, ince gözleme hamurundan yapılmış bir bisküvidir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "CNRTL Etimoloji Sözlüğü: Biscuit maddesi". 1 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2016.