Birleşik Sol (Doğu Almanya)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Komünizm

Birleşik Sol
Vereinigte Linke
Üyelik1,500
İdeolojiKomünizm
Sosyalizm
Troçkizm
Hristiyan Sosyalizmi
Resmî renklerKırmızı

Birleşik Sol (Almanca: Vereinigte Linke), Alman Demokratik Cumhuriyeti'ndeki çeşitli sol muhalefet grupların ittifakıydı. Bunlar arasında Hristiyan Sosyalistler, Troçkistler, Titoistler ve parti politikalarını eleştiren SED üyeleri vardı.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sadece birkaç hafta önce 2 Ekim 1989'da kurulan Birleşik Sol, özgür ve demokratik bir Doğu Almanya yaratma hedefiyle sosyalizmin yeniden biçimlendirilmesini savundu 1989 yılının sonunda parti, Berlin'den Halle'ye kadar olan bölgede 1500 üyeye sahipti. Diğer Doğu Alman muhalefet gruplarının aksine Birleşik Sol, Batılı hükûmetlerden ve siyasi partilerden az destek aldı. Çeşitli ideolojik hizipler arasındaki örgütsel sorunlar ve iç gerilimler, partinin varlığı boyunca kısıtlı politik başarı elde etmesinde yol açtı.

Birleşik Sol, Doğu Almanya'nın Mart 1990 seçimlerine "Die Nelken" ("Karanfil") isimli Marksist bir parti ile girdi. "Aktionsbündnis Vereinigte Linke" adlı seçim ittifakı, Halk Meclisi'nde % 0.18 oy ve bir sandalye kazandı. Birleşik Sol, Almanya'nın yeniden birleşmesinden sonraki yıllarda dağıldı, ancak bazı üyeler, PDS veya Yeşiller'in parti listesiyle Federal Meclis'e seçildi.  [ de ] [ de ; nl ]

Seçim sonuçları[değiştir | kaynağı değiştir]

ADC Parlamentosu (Volkskammer)[değiştir | kaynağı değiştir]

Seçim yılı oy sayısı oyların yüzdesi kazanılan koltuk sayısı +/− Notlar
1990 20.342 0.2
1 / 400