Birgül Oğuz

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Birgül Oğuz (1981, İstanbul), Türk yazar.

1981'de İstanbul'da doğdu. Bir süre müzikle uğraştıktan sonra bu ilgisini devam ettirmedi. Lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünde tamamladı. Üniversite yıllarında tiyatroyla ilgilenerek oyun yazarlığı ve dramaturgluk yaptı. Amatör gruplara şiir, tiyatro ve roman tarihi dersleri verdi. Yüksek lisans eğitimini aynı üniversitenin kültürel çalışmalar programında “Entelektüel Çaresizliğin Kısa Bir Tarihi: Türk Romanında Deliren ve İntihar Eden Entelektüeller” adlı teziyle tamamladı. 2006'de Hazel Heughan Vakfı bursuyla Edinburgh Üniversitesinde Modernizm-Postmodernizm Programı’na dahil oldu. Fasulyenin Bildiği (Varlık, 2007) ve Hah (Metis, 2012) adlı iki öykü kitabı bulunan Oğuz'un birçok öykü, makale ve çevirisi Varlık, Notos Öykü, Dünyanın Öyküsü, Roman Kahramanları, Remzi Kitap, Radikal Kitap, İzafi, Duvar, Parşömen, Birikim ve Felsefe Logos gibi yayınlarda yer aldı.[1] 2015'te Iowa Üniversitesi Uluslararası Yazma Programına kabul edildi. Günümüzde Boğaziçi Üniversitesinde doktora yapmaktayken aynı zamanda Nâzım Hikmet Akademisi ve Moda Sahnesinde dersler vermektedir.

2007'de Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülüne Fasulyenin Bildiği ile layık görüldü.[2] 2014'te Hah'la Avrupa Birliği Edebiyat Ödülüne (EUPL) layık görülen Oğuz, öykü türündeki bu eseriyle psikolojik ve melankolik bir anlatımla yas üzerine durdu. 1968 kuşağı ve 12 Eylül Darbesi gibi dönemsel temalar ise eserin politik atmosferiydi.[3] Varlık dergisine verdiği bir röportajında Virginia Woolf, James Joyce, Italo Calvino, Julio Cortázar, Fyodor Dostoyevski, Gabriel García Márquez ve Fernando Pessoa ile Ahmet Hamdi Tanpınar, Oğuz Atay, Yusuf Atılgan, Latife Tekin, Bilge Karasu ve Sema Kaygusuz gibi isimleri etkilendiği isimler arasında saydı.[2]

2020'de İstasyon adlı eseri Metis Yayınları'ndan çıktı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü Türkiye'den Birgül Oğuz'a Verildi". Bianet. 21 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2020. 
  2. ^ a b "Birgül Oğuz: Söyleşi". Varlık, Temmuz 2007. 25 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2020. 
  3. ^ "BIRGÜL OĞUZ" (İngilizce). EUPL. 30 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2020.