Beyaz adipoz dokusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İnsan vücudundaki beyaz adipoz doku dağılımı

Beyaz adipoz dokusu veyabeyaz yağ memelilerde bulunan iki tip adipoz dokudan biri. Diğer çeşit adipoz dokusu ise kahverengi adipoz dokudur.

Sağlıklı ve fazla kilolu olmayan insanlarda, beyaz adipoz dokusu erkeklerde vücut ağırlığının 20%' sini oluştururken dişilerde ise bu oran 25%' tir. Beyaz adipoz doku hücreleri, çekirdeği hücrenin kenar yüzeyine sıkıştıran büyük bir yağ damlası içerir. İnsülin, cinsiyet hormonları, noradrenalin ve glükokortikoidler.için reseptöerleri vardır.

Beyaz adipoz dokusu enerji deposu olarak kullanılır. Pankreastan yapılan insülin salgısına bağlı olarak beyaz adipoz hücrelerinin insüin resertörleri hormona duyarlı lipazın pasifleşmesine sebep olan ardışık defosforilasyonlara sebep olur. Önceleri pankreastan yapılan glukagon salgısıyla bağlantılı olduğu düşünülmüştür. Bu düşünceye göre glukagon reseptörleri, kana transfer edilecek ardından ise albumine ve kana serbestçe karışan gliserole bağlanacak, depolanmış yağ asitlerinin yakılmasına sebep olan hormon duyarlı lipazı aktifleştirecek ardışık defosforilasyonlara sebep oluyordu. Şu anda glukagonun beyaz adipoz dokuda herhangi bir etkisi olduğuna dair tam bir kanıt yoktur.[1] Glukagonun şu anda sadece karaciğerde glikojenoliz ve glukoneojenesizi tetiklemekte etkili olduğu düşünülmektedir.[2]

Beyaz adipoz doku aynı zamanda termal izolasyon maddesi rolüne de sahiptir. Vücut sıcaklığının korunmasına yardım eder.

Leptin hormonu öncelikle, aynı zamanda asprosin hormonunu da üreten, beyaz adipoz doku adipositlerinde üretilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gravholt, C H. "Physiological levels of glucagon do not influence lipolysis in abdominal adipose tissue as assessed by microdialysis". J Clin Endocrinol Metab. Cilt 86. ss. 2085-9. doi:10.1210/jcem.86.5.7460. PMID 11344211. 
  2. ^ Lawrence, A. M. (1969). "Glucagon". Annual Review of Medicine. Cilt 20. ss. 207-222. doi:10.1146/annurev.me.20.020169.001231. PMID 4893399.