Bertha Pappenheim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bertha Pappenheim
Pappenheim, 1882
Doğum27 Şubat 1859(1859-02-27)
Viyana, Avusturya İmparatorluğu
Ölüm28 Mayıs 1936 (77 yaşında)
Neu-Isenburg, Nazi Germany
MilliyetGerman, of Austrian descent
MeslekSosyal çalışmacı ve and Yahudi Kadınlar Derneğinin başkanı Jüdischer Frauenbund
Tanınma nedeniJüdischer Frauenbund, Josef Breuer 'in Anna O. takma adıyla duyurduğu kişi

Bertha Pappenheim, (27 Şubat 1859 - 28 Mayıs 1936) Avusturyalı bir Yahudi feminist, sosyal bir öncü ve Yahudi Kadınlar Derneği'nin (AlmancaJüdischer Frauenbund) kurucusuydu. Anna O. takma adıyla, aynı zamanda Sigmund Freud'un ve Breuer'in yazdığı yazı nedeniyle Josef Breuer'in en iyi belgelenmiş hastalarından biriydi.

Çocukluğu ve gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Bertha Pappenheim, 27 Şubat 1859'da Viyana'da Recha Pappenheim ve Sigmund Pappenheim'ın üçüncü kızı olarak doğdu. Annesi Recha, née Goldschmidt (1830-1905), Frankfurt am Main'deki eski ve varlıklı bir ailedendi. Babası Sigmund (1824-1881), bir tüccardı ve Ortodoks bir Yahudi ailenin oğluydu. Aynı zamanda Avusturya-Macaristan (bugünkü Bratislava, Slovakya), Viyana'daki Ortodoks Schiffschul'un kurucu ortağıydı; aile adı, Pappenheim'daki Frankonya kasabasını ima eder. Tamamen geleneksel bir Yahudi hanesinde "sadece bir diğer kız çocuğu" olarak büyüyen Bertha, ebeveynlerinin bir erkek çocuğu tercih edeceklerinin bilincindeydi.[1] Ebeveynlerinin aileleri, evlilik konusunda geleneksel Yahudi görüşlerine sahipti ve kökleri Ortodoks Yahudiliğe dayanıyordu. Bertha, iyi yetişmiş, iyi sınıftan bir genç hanımın tarzında yetiştirildi. Bir Roma Katolik kız okuluna gitti ve Ischl'de Yahudi tatil takvimi ve yaz tatilleri tarafından yapılandırılmış bir yaşam sürdü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Jewish Feminist Movement in Germany. Westport, CT: Greenwood Press. 1979. ss. 29-40.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)