Ben Bu Şöhreti Sevmedim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ben Bu Şöreti Sevmedim
Ben Bu Şöreti Sevmedim Şiirler
Yazarİbrahim Erkal
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
KonuŞiir
TürŞiir
YayımcıOkumuş Adam
Sayfa102
ISBN9789758513178

Ben Bu Şöhreti Sevmedim İbrahim Erkal'ın 1990'lı yılların başından itibaren yazmış olduğu şiirlerden oluşan kitap Şubat 2002 tarihinde Okumuş Adam tarafından piyasaya sunuldu. İbrahim Erkal şarkılarında da sıkça şiirler okumaktaydı. Yazdığı şiirler oldukça beğenildi ve kitap dönemin en çok satan şiir kitapları arasına girdi. 2001 yılı öncesi yazdığı şiirlerden oluşan kitapta 44 şiir vardı.[1]

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

Şiirlere genel manada bakınca derin bir insan sevgisi kendisini belli etmektedir. İbrahim Erkal bir şiirinde ben, sanat çorbasında bir kaşığım / derya ben, okyanus benim / ben güzel insana aşığım / Mevlana’yım Yunus benim ifadesiyle de bunu en güzel şekilde izah etmiş olmaktadır. "Menfaatlerin ötesindeyim / beklerim” sözünü herkesin her şeyi olsun / ben sadece dost istiyorum mısralarıyla daha da anlaşılır kılmaktadır. Sevmek güzel şey amma / sevgiyi göstermek daha güzel bir şey diyen İbrahim Erkal yer yer sitem etmektedir. En çok da sevgisizlikten, vefasızlıktan ve yalnızlıktan. İbrahim Erkal şiirlerinde sevmeyi ve sevilmeyi ön plana çıkarmaktadır. Yer yer ayrılıkçı fikir ve ideolojilere karşı çıkarak da annesi üzerinden mesaj vermektedir: herkes bir tarafta / herkes bir şeyci / herkes birilerini tutuyor / herkes birilerini seviyor, olsun! / ben senciyim, ben seninleyim / annem benim… annem benim.

Bir şiirinde sazına hitaben benden de yakınsın bana / bıraktım kendimi sana / şöyle içten kana kana / sazım beni anlatsana / dün neredeydin bugün nerde / salındım düştüm bu derde / nota nota perde perde / sazım beni anlatsana şeklinde ifade eden İbrahim Erkal, katil şarkılar şiiriyle de sazına şöyle cevap vermektedir: Günahım sevabım o nağmelerde / mahşerde ömrüme kefil şarkılar / sakız gibi döner durur dillerde / anlatılır gibi değil şarkılar / unutsam bırakmaz anılarımı / körükler kanayan sancılarımı / tazeler gönlümde acılarımı / kanıma susamış katil şarkılar / tanrının verdiği en büyük ceza / yüreğim eriyor vurdukça saza / uşşağa, hüzzama, rasta, hicaza / selam dur mahkûm ol ezil şarkılar. "Usta be!" şiiri İbrahim Erkal bir nevi tüm hayatını ve anlatmak istediğini acı bir sitemle ifade etmiştir. Âşık olmayı, yalnız kalmayı, korkmayı ve şöhretin ateşten nasıl bir gömlek olduğunu ifade eden bir şiirdir. Netice itibarıyla İbrahim Erkal'ın şiirleri, şarkıları kadar kuvvetli olmasa da bütün şiirleri oldukça beğenildi.[2]

[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ben Bu Şöhreti Sevmedim". Kitap. Kitap Yurdu. Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2022. 
  2. ^ "Ben Bu Şöhreti Sevmedim". Kitap. İbrahim Erkal'ın şiir ve şarkı sözlerinden yansıyanları. 2 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2022. 
  3. ^ "İbrahim Erkal, Ben Bu Şöhreti Sevmedim". Kitap. D&R. Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2022.