Balkıca, Tavas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Balkıca
Harita
Ülke Türkiye
İlDenizli
İlçeTavas
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu(+90) 258
İl plaka kodu20
Posta kodu20500

Balkıca, Denizli'nin Tavas ilçesine bağlı bir mahalle.

Balkıca ismi, Kızılca Balkıca isimli Yörük Cemaatinden alıyor. Bu cemaate ilk defa 1517 senesinde Mekri‘de (bugün Fethiye, Muğla) rastlanır. 1579 senesinde bir mühimme defterinde bu cemaat’e Tavas’da rastlanır. Mühimme defterinde fazla vergi alınmasından ve atlarlan üzerlerine salındırlımasına şikayet ederler. Bu Yörükler aslen Kırşehir yöresinden gelirler ve orada „Bañkıca[1]” olarak geçer bu cemaat. Kırşehir Varsaklarına bağlı olan Karakocalu Cemaatine bağlılar. Faruk Sümer bunları “Balıkçı Cemaati” olarak adlandırır.[2] Balkıca cemaati farklı tahrir defterlerde Balıkçı olarak da geçer ve bu cemaatin aslen balıkçılık yaptığını işaretler. Kızılca Balkıca cemaati tir’lere ayrılır. Tir Farsçadır ve ok demektir. Tirlerin ismi şunlardır: Karabörtlen, Ağaçtaş ve Balkıca.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "998 No. Muhâsebe-i Vilâyet-i Diyar-i Bekr Ve Arab Ve Zü'L-kadriyye Defteri, II". 25 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Çukurova Tarihine Dair Araştırmalar" (PDF). 2 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Mayıs 2023.