Büyük Zeka

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Doctor Who karakteri
Büyük Zeka
TürüBedensiz Zeka
GezegeniBilinmiyor
İlk görünümThe Abominable Snowmen
Canlandırantelevizyonda:
Wolfe Morris (1967)
Jack Woolgar (1968)
Ian McKellen (2012)
Richard E Grant (2012-13)
spin-offlarda:
Jack Watling (1995)

Büyük Zeka, Birleşik Krallık yapımı bilimkurgu dizisi Doctor Who'da kurgusal bir karakter. Fiziksel bir şekli olmayan Büyük Zeka, insanları köle olarak kullanarak varlığını sürdürebilmektedir. Henry Lincoln ve Mervyn Haisman tarafından kurgulanan Büyük Zeka, ilk kez 1967 yılında İkinci Doktor, yol arkadaşları Jamie ve Victoria'nın olduğu The Abominable Snowmen adlı bölümde ortaya çıkmıştır. Büyük Zeka, kriptozoolojik yaratık benzeri olan Yeti robotları kullanarak Dünya'yı ele geçirmek için fiziksel bir vücut oluşturmaya çalışmıştır. Daha sonra Yeti robotlardan oluşan bir ordu oluşturmuştur. The Web of Fear adlı bölümde Büyük Zeka ve yeti geri dönmüştür.

1968 yılında BBC'deki yazarlardan Lincoln ve Hasiman arasında Büyük Zeka ve Kuarklar hakkında bir anlaşmazlık çıkınca Büyük Zeka ve Yeti emekli edilmiştir.[1] Büyük Zeka 1990'larda Virgin Missing Adventures romanlarında ve 1995 yılında Reeltime tarafından yapılan Downtime spin-offunda yer almıştır. Büyük Zeka 2012 Noel özel bölümü olan "The Snowmen" bölümünde geri dönmüştür. Modern serinin yedinci sezonunda Büyük Zeka'yı Richard E Grant canlandırmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hayward, Anthony (9 Aralık 2010). "Mervyn Haisman obituary". The Guardian. Londra. 24 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]