Davros

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Doctor Who karakteri
Davros
BağlılıkDalekler
TürüKaled
GezegeniSkaro
İlk görünümGenesis of the Daleks
CanlandıranDizide:
Michael Wisher
(1975)
David Gooderson
(1979)
Terry Molloy
(1984-1988)
Julian Bleach
(2008-günümüz)
Joey Price
(çocuk, 2015)
Yan dizilerde:
Terry Molloy
(2002-)
Rory Jennings
(çocuk, 2006)
Doctor Who Experience sergisinde Davros ve Dalekler

Davros, Birleşik Krallık bilimkurgu dizisi Doctor Who'da Doktor'un baş düşmanı olan kurgusal karakter. Doktor'un en büyük düşmanlarından olan Daleklerin zırhını yapmıştır. Davros, senarist Terry Nation tarafından oluşturulmuştur.

Kurgusal Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk defa 4. Doktor (Tom Baker) döneminde, Genesis of The Daleks adlı hikâyede görünen Davros, Skaro gezegenindeki Kaled ırkının baş bilim adamıydı. Kaled ve Thal ırkları 1000 yıldan uzun bir süredir savaştaydı ve Davros bu savaşı bitirmek için Kaled ırkını duyguları olmayan, her koşulda saf ve hayatta kalmaya programlanmış olan Daleklere dönüştürdü. Bunun sonucunda önce Kaled ırkı ve sonra da Thal ırkı neredeyse tamamen yok olmuştur ve Dalekler Davros'u da öldürmüşlerdir ancak Davros'un yaşam destek ünitesi onu hayatta tutmuştur.

Daha sonra 17. sezondaki Destiny Of the Daleks bölümünde Skaro gezegeni Movellan adlı ırkın işgaline uğradığında ve Dalekler onları alt edemediğinde, kendilerini geliştirmesi için gezegenin derinliklerine kazarak Davros'u buldular ve onu uyandırdılar. Sonunda Davros yanına birkaç Dalek alarak Skaro'dan kaçtı.

Ardından 5. Doktor (Peter Davison) dönemindeki Resurrection Of The Daleks ve 6. Doktor (Colin Baker) dönemindeki Revelation Of The Daleks bölümlerinde tekrar ortaya çıktı. Bu dönemlerde bazı Dalekler Davros'a hizmet etmiş, bazıları ise ona karşı savaşmıştır.

Klasik seride son kez 7. Doktor (Sylvester Mccoy) dönemindeki Remembrance Of The Daleks bölümünde ortaya çıktı. Planı Omega'nın Eli'ni bulmaktı ancak işe yaramadı ve Skaro yok oldu. Bunun ardından Zaman Savaşı'nda ölmek üzereyken Dalek Caan tarafından kurtarıldı ve Dalek ırkını kendi vücudundan aldığı örnekle yeniden yarattı.

10. Doktor (David Tennant) dönemindeki The Stolen Earth ve Journey's End bölümlerinde tekrar ortaya çıkan Davros, tüm evreni yok etmeye çalıştı ama başarılı olamadı.

12. Doktor (Peter Capaldi) dönemindeki The Magician's Apprentice bölümünde Davros'un Doktor ile ilk defa çocukken karşılaştığı ortaya çıktı. Doktor'un onu Thal tuzaklarından kurtarması sonucunda Davros, Daleklerin içine biraz merhamet ekledi.Daha sonra yaşlı hali Doktor'u oyuna getirdi ve Artron enerjisi sayesinde Dalekleri güçlendirmesini sağladı. Bunun sonucunda çürümekte olan Dalekler de bundan etkilendi ve yeniden kurulan Skaro'nun yıkımına sebep oldular. Bundan sonra Davros'a ne olduğu bilinmemektedir.

Kişiliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Davros, Skaro'daki Kaled ırkının önde gelen bilim adamlarından biriydi. Gençken yanında patlayan bir bomba sonucunda vücudunun çoğu kullanılamaz hale geldi ve bu Thallara olan nefretini iyice artırdı. Güç tutkusu onu ne pahasına olursa olsun en üste çıkmaya itti. En sonunda As Bilimsel Heyet'in başına geçen Davros, savaşı bitirmenin tek yolu olarak Kaledlerin evrimi hızlandırmayı gördü. Bu hızlı evrim sonucunda ortaya çıkan yaratık için bir de yaşam destek ünitesi yarattı. Bu yaratığa, daha önce eski bir Kaled kaynağında gördüğü bir isim olan "Dalek" ismini verdi. Dalekleri tamamen itaatsiz, acımasız, her şekilde hayatta kalacak, hiçbir şeyden korkmayacak şekilde tasarladı. Sonrasında Kaled hükûmeti işlerine karışınca Thallara Kaledleri yok etmelerini sağlayacak bomba formülünü verdi ve Kaledler yok olduktan sonra Dalekleri Thalların üzerine saldı. Daleklere verdiği itaatsizlik özelliği, sonunda kendinin de Dalekleri kontrol edememesine yol açtı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]