Azerbaycan cumhurbaşkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Azerbaycan cumhurbaşkanları listesi; Azerbaycan'da 1918'den bugüne değin görev yapmış cumhurbaşkanlarının listesini içerir.

1918 yılından itibaren Azerbaycan liderleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti (1918-1920)[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan Ulusal Konseyi Başkanı[değiştir | kaynağı değiştir]

# İsim Resim Görev süresi Parti
1
Mehmed Emin Resulzade
Rasulzade.jpg
28 Mayıs - 7 Aralık 1918
Musavat Partisi

Parlamento Başkanı[değiştir | kaynağı değiştir]

# İsim Resim Görev süresi Parti
1
Alimerdan Topçubaşov
Topchibashev.jpeg
7 Aralık 1918 - 27 Nisan 1920
Ittifaq al-Muslimin

Transkafkasya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (1922-1936) ve Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (1936-1991)[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan SSC Komünist Partisi Prezidyum Başkanı[değiştir | kaynağı değiştir]

# İsim Resim Görev süresi Parti
1
Mirza Davud Hüseynov
28 Nisan 1920 - 23 Temmuz 1920
Komünist Parti
2
Victor Naneyşvili
23 Temmuz 1920 - 9 Eylül 1920
Komünist Parti
3
Elena Stasova
Stasova2.jpg
9 Eylül 1920 - 15 Eylül 1920
Komünist Parti
4
Vladimir Dumbadze
15 Eylül 1920 - 24 Kasım 1920
Komünist Parti

Azerbaycan SSC Komünist Partisi Genel Sekreteri[değiştir | kaynağı değiştir]

# İsim Resim Görev süresi Parti
1
Grigory Kaminsky
24 Ekim 1920 - 24 Temmuz 1921
Komünist Parti

Azerbaycan SSC Komünist Partisi Birinci Sekreteri[değiştir | kaynağı değiştir]

# İsim Resim Görev süresi Parti
1
Sergey Kirov
Sergei Kirov.jpg
24 Temmuz 1921 - Ocak 1925
Komünist Parti
2
Ruhulla Akhundov
1925 - 1926
Komünist Parti
3
Levon Mirzoyan
21 Ocak1926 - 11 Temmuz 1929
Komünist Parti
4
Nikolay Gikalo
11 Temmuz 1929 - 5 Ağustos 1930
Komünist Parti
5
Vladimir Polonsky
5 Ağustos 1930 - 7 Şubat 1933
Komünist Parti
6
Ruben Rubenov
7 Şubat - 10 Aralık 1933
Komünist Parti
7
Mir Cafer Bağirov
10 Aralık 1933 - 6 Nisan 1953
Komünist Parti
8
Mir Teymur Yakubov
6 Nisan 1953 - 17 Şubat 1954
Komünist Parti
9
İmam Mustafayev
17 Şubat 1954 - 10 Temmuz 1959
Komünist Parti
10
Veli Akhundov
10 Temmuz 1959 - 14 Temmuz 1969
Komünist Parti
11
Haydar Aliyev
Heydar Aliyev 1997.jpg
14 Temmuz 1969 - 3 Aralık 1982
Komünist Parti
12
Kamran Bağirov
3 Aralık 1982 - 21 Mayıs 1988
Komünist Parti
13
Abdürrahman Vezirov
21 Mayıs 1988 - 25 Ocak 1990
Komünist Parti
14
Ayaz Mutallibov
Ayaz Mutalibov 1992.jpg
25 Ocak 1990 - 14 Eylül 1991
Komünist Parti

Azerbaycan Cumhuriyeti (1991-)[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhurbaşkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

# İsim Resim Görev süresi Parti
1
Ayaz Mutallibov
Ayaz Mutalibov 1992.jpg
30 Ağustos 1991 - 6 Mart 1992
Komünist Parti
Yakup Mehmedov (Geçici)
Standard of the President of Azerbaijan.svg
6 Mart 1992 - 14 Mayıs 1992
Bağımsız
Ayaz Mutallibov
Ayaz Mutalibov 1992.jpg
14 Mayıs - 18 Mayıs 1992
Bağımsız
İsa Kamber (Geçici)
Isa Gambar (1).jpg
19 Mayıs 1992 - 16 Haziran 1992
Azerbaycan Halk Cephesi Partisi
2
Ebulfez Elçibey
Standard of the President of Azerbaijan.svg
16 Haziran 1992 - 1 Eylül 1993
Azerbaycan Halk Cephesi Partisi
3
Haydar Aliyev
Heydar Aliyev 1997.jpg
3 Ekim 1993 - 31 Ekim 2003
Yeni Azerbaycan Partisi
4
İlham Aliyev
Munich Security Conference 2010 - dett aliyew 0014.jpg
31 Ekim 2003 -
Yeni Azerbaycan Partisi