Azerbaycan Fevkalade Komisyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Azerbaycan Fevkalade Komisyonu
AFK
AzericeAzərbaycan Fövqəladə Komissiyası
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi29 Nisan 1920
Kapanış tarihi7 Ağustos 1926
Türüistihbarat
BağlılığıAzerbaycan SSC
Alanıkarşı devrimcilik

Azerbaycan Fevkalade Komisyonu (AzericeAzərbaycan Fövqəladə Komissiyası, AFK), Azerbaycan'da Sovyet yönetiminin ilk yıllarında faaliyette olmuş bir karşı devrimci ve sabotaj organıdır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan Fevkalade Komisyonu (AFK) 29 Nisan 1920'de kurulmuştur. AFK'nın görevi, Azerbaycan'daki Sovyet iktidarına karşı olan iç ve dış tehtitlere, yani iktidarı devirmeye, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'ni yeniden kurmaya çalışanlara karşı savaşmak, sosyalist devrimini korumak ve güçlendirmekti. AFK, yabancı istihbarat teşkilatlarının sabotaj yapma girişimlerinin engellenmesi, teşkilatlarının ve Sovyet karşıtı güçlerin casuslarının ortaya çıkarılması ve ifşa edilmesi alanında faaliyet göstermiş, Azerbaycan'da Müsavat, İttihat, Taşnaksutyun partilerinin karşı devrimci faaliyetlerine ve onların Sovyet hükûmetine karşı düzenlediği silahlı saldırılara karşı savaşmıştır. Azerbaycan SSC Merkez Yürütme Kurulunun 7 Ağustos 1926 tarihli kararı ile AFK, Azerbaycan Devlet Siyasi Dairesi olmuştur. Sonraki dönemlerde Devlet Güvenlik Komitesi, Azerbaycan SSC Bakanlar Kurulu'na bağlı olarak faaliyet göstermiştir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ҹ. Б. Гулијев, (Ed.) (1976). "Азәрбајҹан Фөвгәладә Комиссијасы". Азәрбајҹан Совет Енсиклопедијасы (Azerice). I ҹилд: А—Балзак. Бакы: Азәрбајҹан Совет Енсиклопедијасынын Баш Редаксијасы. ss. 176-177.