Azerbaycan-İtalya ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Azerbaycan-İtalya ilişkileri

Azerbaycan

İtalya
İlham Aliyev, İtalya Tarım, Gıda, Orman ve Turizm Politikaları Bakanı başkanlığında (08 Temmuz 2019)

Azerbaycan-İtalya ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ve İtalya Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkiler.

İtalya, 1 Ocak 1992'de Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanıdı.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

AXC döenmi[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti döneminde, Bakü'de 35 Molokanskaya Caddesi'nde Konsolos Enrico Ensom başkanlığındaki bir İtalyan temsilciliği bulunuyordu.[1]

Diplomatik ilişkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 8 Mayıs 1992'de kuruldu.[2]

Azerbaycan'da İtalya Büyükelçiliği Mart 1997'de, İtalya'da Azerbaycan Büyükelçiliği Aralık 2003'te kurulmuştur. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin şu anki İtalya Büyükelçisi Vagif Sadigov itimatnamesini İtalya Cumhurbaşkanı Giuseppe Napolitano'ya 8 Şubat 2011 tarihinde sundu. İtalya'nın Azerbaycan Büyükelçisi M. Baldi, 23 Ekim 2009 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na itimatnamesini sundu.

İtalya, Ermenistan - Azerbaycan, Dağlık Karabağ ihtilafının AGİT temelinde barışçıl bir şekilde çözülmesi için kurulan AGİT Minsk Grubu üyesidir.[3]

Parlamentolar arası ilişkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi'nde Azerbaycan-İtalyan parlamentolar arası ilişkiler üzerine bir çalışma grubu faaliyet göstermektedir.[4] Bu çalışma grubu 7 Mart 1997 tarihinde kurulmuştur ve ilk başkanı Shafiqa Mammadova'dır.[5] 4 Mart 2016'dan beri Azer Karimli çalışma grubunun başkanıdır.[4]

Dağlık Karabağ sorunu[değiştir | kaynağı değiştir]

İtalya, AGİT Minsk Grubu'nun Dağlık Karabağ sorununun barışçıl çözümü için hareket eden ilk başkanı olmasıyla dikkat çekiyor. İlham Aliyev'in İtalya'ya yaptığı resmi ziyaretlerde konuya yeniden değinildi. Başkan Carlo Azeglio Ciampi, AGİT Minsk Grubu'nun girişimlerinin henüz sonuç vermediğini hatırlatarak, Minsk Grubu'nun etkinliğini güçlendirmek için elinden geleni yapacağını belirtti. İtalya Senatosu Dışişleri ve Göç Komitesi başkanı, Haziran 2005'te Azerbaycan'a yaptığı ziyarette, İtalya'nın Dağlık Karabağ sorununda Azerbaycan'ın haklı konumunu koruyacağını söyledi.

Ekonomik ilişkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

İtalya, ham petrol ve petrol ürünleri ithalatında Azerbaycan'ın en büyük ticaret ortağıdır. Yüzyılın Sözleşmesi'nde %5 hisseye sahip olan İtalyan Eni-Agip şirketi Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının inşasında yer alıyor. İtalya'daki bir dizi başka şirket de sözleşmeye dayalı olarak boru hattının inşasına katıldı. Resmi açılış töreni Temmuz 2006'da yapıldı. Eni-Agip ayrıca Shahdeniz projesinde ve Kyurdashy petrol sahasında da faaliyet gösteriyor. Haziran 2013'te Trans-Adriyatik Boru Hattı'nın (TAP) Azerbaycan'dan Türkiye ve Yunanistan üzerinden güney İtalya'ya gitmesine karar verildi.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ temsiller 27 Mayıs 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. axc.preslib.az (Azerice)
  2. ^ Türkiye Cumhuriyeti ile diplomatik ilişki kuran ülkelerin listesi. Azerbaycan 18 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. mfa.gov.az (Azerice)
  3. ^ AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarıyla yapılan toplantılara genel tarihsel referans 11 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. lib.aliyevheritage.org, 31.01.2009 (Azerice)
  4. ^ a b 27 Mart 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde [https://web.archive.org/web/20180327010101/http://e-qanun.az/framework/32253 arşivlendi. "Inter -Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisinin Parlamento İlişkileri Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisinin 4 Mart 2016 tarihli ve 161-VQR sayılı, ilişkilerle ilgili çalışma gruplarının başkanlarının seçilmesine ilişkin Kararı. e-qanun.az (Azerice)
  5. ^ [http:// e- Qanun.az/framework/16244 "Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisinin Parlamentolar Arası İlişkiler Çalışma Gruplarının Kurulması Hakkında"] Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi 7 Mart 256-I Sayılı Karar , 1997. e-qanun.az (Azerice)
  6. ^ "Azeri gas set to reach EU via Turkey, Greece, Italy - Latest News". 19 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.