Ayşe Şule Bilgiç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ayşe Şule Bilgiç
DoğumAyşe Şule Bilgiç
4 Haziran 1978 (45 yaşında)
Besni, Adıyaman, Türkiye[1]
Milliyet Türkiye
Etkin yıllar2003-günümüz
Evlilik
Kıraç (e. 2008)
Çocuk(lar)Elif Iraz Kıraç, Çağrı Manas Kıraç

Ayşe Şule Bilgiç (d. 4 Haziran 1978, Adıyaman), Türk yazar, senarist, oyuncu, yapımcı, sosyal girişimci ve disiplinlerarası iletişim uzmanı.[2]

Hayatı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi mezunudur. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni bir Ünsal Oskay öğrencisi olarak derece ile bitirmiştir. Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Eğitim Teknolojileri Yüksek Lisansı yapmıştır. İstanbul Kent Üniversitesi’nde Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur’un açtığı Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programına kabul edilmiş ve 2. master derecesini başarı ile almıştır. Hala Koç Üniversitesi’nde eğitim çalışmalarına devam etmektedir.

“Ben kendimi sadece kendi biyolojik çocuklarımın değil önce Türkiye’de sonra bütün dünyada doğan çocukların annesi gibi sorumlu hissediyorum.” diyen Ayşe Şule 16 yıldır çocuklar için İletişim, Eğitim, Psikoloji, Felsefe ve Nörobilim alanlarında disiplinlerarası akademik çalışmalar ve sosyal girişim projeleri yapmaktadır.

Şu ana kadar 150’den çok çocuk kitabı yazan (Bu çocuk kitapları 7.500.000 adet satmıştır.) Ayşe Şule Bilgiç’in, “Analysis of The Number of Words in Pre-School Age Group Prepared and Published in Children Books Between 2015-2020 in Turkey” adlı bilimsel araştırması; 1st International Infant, Child and Adolescent Psychology Congress’nde yayınlanmıştır.[3]

Ayşe Şule Bilgiç, Ali Sabancı, Ali Koç, Begüm Doğan, Göktekin Dinçerler, Varol Civil, Kenan Çolpan, Ayşegül Akşak, Timuçin Öğün ile ortak olduğu Düşyeri adındaki Yerli Sosyal Girişimin kurucusudur.[4] Düşyeri, Ali Sabancı ile Ali Koç’u aynı şirkette ortak yapan ilk girişimdir.

Ayşe Şule Bilgiç’in 2008’de kurduğu Düşyeri adını ilk olarak Pepee çizgi filmi ile duyurmuştur. Pepee izlenme rekorları ve ülke sınırlarını aşan ünü ile Türkiye’nin Milli çizgi film kahramanı ilan edilmiştir. Pepee bir iletişimci ve Türkiye’nin tüm çocuklarını kendi çocuğu gibi hisseden Ayşe Şule’nin gözü ile anaokulu eğitim müfredatının televizyon yolu ile anaokula gitme fırsatı olmayan çocuklara ulaştırmak için tasarlanmış, eğitimde fırsat adaleti yaratmak için bilimsel verilerle hazırlanmış ve bu misyonunu başarmış bir sosyal girişim projesidir.

Ayşe Şule, Düşyeri’nin yakın zamanda 19 ülkenin çocukları ile buluşacağını söylemektedir.[5]

Düşyeri LAB çatısı altında, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile “Covit 19 Küresel Salgın Karantina dönemi özelinde Ebeveynlerin Uzaktan Eğitime İlişkin Görüşleri” adlı araştırmaya imza atan Ayşe Şule Bilgiç, eğitimin klasik okullar ve müfredattan bağımsız yepyeni bir yola gireceğini söylemekte ve çocuklar ile onların bakım verenleri üzerine yaptığı akademik çalışmalarına Düşyeri LAB çatısı altında devam etmektedir.

Üniversiteden mezun olduktan sonra Hürriyet Gazetesi'nde çalışmaya başladı. Hürriyet Otoyaşam adlı ekte 'Rüzgarın Kızı' köşesinde yazıları yayımlandı, aynı adlı bir tv programını CNN TÜRK’e yaptı.[6] Bir iletişimci olarak Sinema ve dizi sektörünü merak edip 6 yıl kadar bu sektörde rejiden senaristliğe, oyunculuktan yönetmenliğe pek çok koltukta oturdu. Bir İstanbul Masalı’nda Zeynep, Kurşun Yarası dizisinde İsadora, Hacı dizisinde Gazeteci Zeynep gibi pek çok karaktere oyunculuğu ile canvardi. Gönül Salıncağı ve Pulsar gibi dizilerin hem yapımcılığını hem senaristliğini hem de bazı bölümlerin yönetmenliğini yaptı.

2009 yılında çizgi film AR-GE'sini yaparak Düşyeri [4]  adında bir çizgi film ve canlandırma stüdyosu kurmuştur.

Stüdyonun yaptığı ilk çizgi film Pepee 2009-2013 yıllarında TRT Çocuk'ta yayınlanırken 2014'ten beri Show TV'de yayınlanmıştır. Şu an ise Düşyeri TV adlı kendi dijital kanalında yayınlanmaktadır.

2011'de, JCI – Genç Liderler ve Girişimciler Derneği’nden Global Girişimcilik Haftası Özel Ödülünü, çizgi filme yaptığı yatırımlardan dolayı Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu tarafından, Yılın Genç Girişimcisi Ödülü: Sıradışı Genç Girişimcisi seçildi. Yarattığı Pepee karakteri, 2012 yılında “3. Antalya Televizyon Ödülü: En iyi Çocuk Programı” ve “Troya Kültür-Sanat Ödülleri: Halk Oyunları” ödüllerini aldı.

ABD’de yayımlanan, her yıl eğlence ve şov dünyasının en başarılı kadınlarını belirleyen The Hollywood Reporter dergisinin 2015 yılındaki TV dünyasının en başarılı 25 kadını listesinde yer alan ilk ve tek Türk kadını oldu.[7][8]

Müzisyen Kıraç ile evli olan Bilgiç'in iki çocuğu vardır.[9]

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Diziler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Dizinin veya Filmin Adı Oynadığı Rol
2007 Gönül Salıncağı Gönül
2006 Gözyaşı Çetesi Berrin
2006 Hacı Zeynep Tandoğan
2005 Güz Yangını Gülenay
2003 Baba Emel
2003 Kurşun Yarası Isadora
2003 Bir İstanbul Masalı Zeynep

Senaristliğini, yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği yapımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Yapım Görev
2014 Pisi Yapımcı, Senarist
2013 RGG Ayas Yapımcı, Senarist
2008 Pulsar Yapımcı, Yönetmen
2009 Pepee Yapımcı, Senarist

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ayşe Şule Bilgiç | Her şey Mümkün! İmkansız Diye Bir Şey Yoktur". 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024 – www.youtube.com vasıtasıyla. 
  2. ^ "Ayşe Şule Bilgiç kimdir - Biyografi.net.tr". 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2022. 
  3. ^ "1. Uluslararası Bebek Çocuk Ergen Psikolojisi Kongresi -2020". bcepk.com/1-bcepk-tr/. 18 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 27 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2020. 
  5. ^ "Düş İşleri Bakanı Ayşe Şule Bilgiç". www.armanayse.com. 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Rüzgarın Kızı Türkiye turunda". www.hurriyet.com.tr. 16 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2016. 
  7. ^ "Top 25'te bir Türk!". www.milliyet.com.tr/. 24 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2016. 
  8. ^ "Pepee'ye hayat veren Ayşe Şule Bilgiç, dünyanın en güçlü kadınları arasında!". www.karar.com. 16 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2016. 
  9. ^ "Pepe'ye büyük kardeş geliyor". www.haberturk.com. 5 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]