Avrupa Yüksek Denetim Kurumları Örgütü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Avrupa Yüksek Denetim Kurumları Örgütü
KısaltmaEUROSAI
Kuruluş1990
MerkezMadrid, İspanya
Resmî sitehttp://www.eurosai.org

Avrupa Yüksek Denetim Kurumları Örgütü ya da kısa adıyla EUROSAI, 186 ülkenin Yüksek Denetim Kurumlarından oluşan Yüksek Denetim Kurumları Örgütü’nün (INTOSAI) Bölgesel Gruplarından biridir ve Birleşmiş Milletler'in destek teşkilatı olarak değerlendirilmektedir.[1]

Kuruluş[değiştir | kaynağı değiştir]

EUROSAI, 1990 yılında 30 üye (29 Avrupa Birliği Ülkesinin Yüksek Denetim Kurumları (YDK) ve Avrupa Sayıştayı) ile kurulmuştur. Bugün örgütün üye sayısı 50’ye ulaşmıştır (49 AB Ülkesinin YDK’ları[2][3][4][5] ve Avrupa Sayıştayı[6]).

EUROSAI, INTOSAI’nin yedi Bölgesel Çalışma Grubu içinde en son kurulan olsa da[7] Avrupa’da YDK’ların bir örgüt çatısı altında toplanması fikri, 1953’te INTOSAI’nin kuruluşuna dayanır. EUROSAI’nin kuruluşuna yönelik ilk adımlar, 1974’te Madrid’de düzenlenen VIII EUROSAI Kongresi’nde atılmıştır. 1975 ve 1989 yılları arasında Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun Yüksek Denetim Kurumları Başkanları Temas Komitesine güvenen İtalya ve İspanya YDK’ları, EUROSAI tüzüğünün ilk taslaklarını hazırlayarak EUROSAI’nin kurulmasına zemin hazırlamıştır. Haziran 1989’da Berlin’de düzenlenen XIII INTOSAI Kongresi, EUROSAI’nin kurulmasına yönelik anlaşmayı kapsayan “Berlin Deklarasyonunu” kabul etmiştir.

Kasım 1990’da Kurucu Konferans ve ilk EUROSAI Kongresi Madrid’de (İspanya) düzenlenmiştir. Bu etkinlik esnasında ilk EUROSAI Başkanı ve Yönetim Kurulu seçilmiş, EUROSAI Tüzüğü görüşülüp onaylanmış ve genel merkez ve daimi sekreterlik oluşturulmuştur.

Görevler[değiştir | kaynağı değiştir]

EUROSAI Tüzüğünün 1. maddesinde belirtilen görevleri, üye YDK’lar arasında mesleki işbirliğinin teşvik edilmesi, belge ve bilgi paylaşımının desteklenmesi,[8] kamu sektörünün denetimine ilişkin çalışmaların geliştirilmesi, üniversitelerde bu alanda kürsüler kurulmasının teşvik edilmesi ve kamu sektörünün denetimi alanında mevcut terminolojinin uyumlaştırılmasına yönelik çalışmalar yürütülmesidir.

Organlar[değiştir | kaynağı değiştir]

EUROSAI, faaliyetlerini üç organ aracılığıyla yürütür. Bunlar Kongre, Yönetim Kurulu ve Genel Sekreterliktir.

Kongre[değiştir | kaynağı değiştir]

Bonn’da düzenlenen VI EUROSAI Kongresi vesilesiyle Almanya’da çıkartılan posta pulu

Örgütün Tüzüğüne göre EUROSAI Kongresi, örgütün en yetkili organıdır ve tüm üyelerden oluşur. Üç yılda bir toplanır. Şimdiye kadar aşağıdaki kongreler düzenlenmiştir:[9]

  • 1990: Madrid, İspanya (Kurucu Konferans)
  • 1993: Stockholm, İsveç
  • 1996: Prag, Çek Cumhuriyeti
  • 1999: Paris, Fransa
  • 2002: Moskova, Rusya
  • 2005: Bonn, Almanya
  • 2008: Krakow, Polonya
  • 2011: Lizbon, Portekiz
  • 2014: Lahey, Hollanda
  • 2017: İstanbul, Türkiye

Yönetim Kurulu[değiştir | kaynağı değiştir]

EUROSAI tüzüğüne göre Yönetim Kurulu, resen seçilen dört üye (son iki olağan Kongreye ev sahipliği yapan YDK’ların Başkanları, bir sonraki olağan Kongreyi düzenleyecek YDK’nın Başkanı ve EUROSAI Genel Sekreteri) ve altı yıllığına Kongre tarafından seçilen dört üye (üç yılda bir iki üye yenilenir) olmak üzere sekiz üyeden oluşur. INTOSAI Yönetim Kurulunda yer alan ve EUROSAI üyesi olan YDK’ların Başkanları da gözlemci olarak Yönetim Kuruluna katılır.

Genel Sekreterlik[değiştir | kaynağı değiştir]

EUROSAI Genel Sekreterlik görevi, aynı zamanda EUROSAI genel merkezi olan İspanya YDK’sı (Tribunal de Cuentas) tarafından yürütülmektedir.[10]

Stratejik Plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Lizbon’da düzenlenen VIII EUROSAI Kongresi 2011–2017 EUROSAI Stratejik Planını kabul etmiştir. Bu ilk stratejik plan, örgütün misyon, vizyon ve değerlerini tanımlar:

Misyon[değiştir | kaynağı değiştir]

EUROSAI, Avrupa’da bulunan Yüksek Denetim Kurumlarının örgütüdür. Üyeleri, bölgede kamu sektörü denetimini güçlendirmek ve böylelikle INTOSAI’nin çalışmalarına katkıda bulunmak için birlikte çalışır.

Vizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

EUROSAI; hesap verebilirlik, şeffaflık ve dürüstlüğü kapsayan iyi yönetimi teşvik eder. İşbirliği için dinamik bir çerçeve sunar ve üyelerine yetkilerini mümkün olan en iyi şekilde yerine getirmeleri hususunda yardımcı olur.

Değerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bağımsızlık, dürüstlük, profesyonellik, güvenirlik, kapsayıcı olma, işbirliği, yenilik, sürdürülebilirlik, çevreye saygı.

Kuruluş, örgüt üyeliğinin ihtiyaç ve önceliklerini yansıtan dört stratejik hedefe dayanır:

  • 1. Hedef – Kapasite Geliştirme: YDK’larda kapasite geliştirme, bir örgütü daha etkin kılan beceri, bilgi, yapı ve çalışma yöntemlerinin geliştirilmesi, mevcut güçlü yanların iyileştirilmesi ve eksik ve zayıf yanların giderilmesi anlamına gelir. EUROSAI; güçlü, bağımsız ve son derece profesyonel YDK’ların geliştirilmesinin desteklenmesi amacına bağlıdır.
  • 2. Hedef – Mesleki Standartlar: YDK’lar, görevlerini yetkin ve profesyonel şekilde yerine getirmek için uluslararası mesleki standartlara yönelik güncel bir çerçeveye ihtiyaç duyar. INTOSAI, bu tür standartlar geliştirmektedir. EUROSAI, üyelerinin bu standartları kendi görev ve ihtiyaçları doğrultusunda uygulamalarını destekler ve kolaylaştırır.
  • 3. Hedef – Bilgi Paylaşımı: Bölgede kamu sektörü denetimi, hesap verebilirlik, iyi yönetim ve şeffaflığı güçlendirmek için EUROSAI, üyeleri arasında ve partnerlerle bilgi, bilgi birikimi ve deneyim paylaşımını iyileştirmeyi amaçlar.
  • 4. Hedef – Yönetim ve İletişim: Görevlerini etkin şekilde yerine getirebilmek ve üyelerinin talepleriyle başa çıkma kapasitesini artırmak için EUROSAI’nin iyi yönetilmesi gereklidir. Mevcut model, iyi yönetim ve etkin iletişim ilkeleri doğrultusunda oluşturulmuştur. Bu model, stratejik hedefleri yansıtır, üye YDK’ların örgütün çalışmalarına en kapsamlı şekilde katılmasını teşvik eder ve stratejik planın uygulanmasına dâhil olan tüm EUROSAI organları arasında güçlü ilişkiler kurar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ UN General Assembly adopted Resolution A/66/209 on SAI independence - "Archived copy" (PDF). 2 Nisan 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013. 
  2. ^ NIK’s membership in EUROSAI - http://www.nik.gov.pl/en/international-cooperation/ 6 Haziran 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ What is EUROSAI? - http://www.riigikontroll.ee/Globaalnekoost%C3%B6%C3%B6/EUROSAI/tabid/156/language/en-US/Default.aspx 8 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ International Relations - "Archived copy". 29 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013. 
  5. ^ EUROSAI - "Archived copy". 6 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013. 
  6. ^ European Court of Auditors - http://eca.europa.eu/portal/page/portal/cooperation 25 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  7. ^ International Organisation of Supreme Audit Institutions - http://www.intosai.org/news.html 25 Haziran 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  8. ^ ECIIA Signs Cooperation Agreement with EUROSAI - "Archived copy". 14 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013. 
  9. ^ PREVIOUS CONGRESSES - http://www.eurosai.org/en/about-us/congress/previous-congresses 17 Nisan 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  10. ^ THE INSTITUTION AND ITS ANTECEDENTS - http://www.tcu.es/ 23 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

EUROSAI Web Sitesi 4 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.