Avianca Hava Yolları'nın 203 sefer sayılı uçuşu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Olayda yer alan HK-1803 uçağı.

Avianca Hava Yolları'nın 203 sefer sayılı uçuşu, Kolombiya'da Bogotá'daki El Dorado Uluslararası Havalimanı'ndan Cali'deki Alfonso Bonilla Aragón Uluslararası Havalimanı'na gerçekleşen bir iç hat uçuşuydu. Uçak, Bogota'ya bağlı Soacha şehri üzerinde seyrederken bombalı bir intihar saldırısı sonucu patladı. Uçakta bulunan 107 kişinin tamamı ve uçağın düştüğü bölgede bulunan 3 kişi yaşanan olayda hayatını kaybetti. İntihar saldırısı Medellin Karteli tarafından planlanmıştı.

Uçak ve mürettebat[değiştir | kaynağı değiştir]

Uçak, HK-1803 kayıt numarasına, 19035 seri numarasına ve 272 seri numarasına sahip bir Boeing 727-21 idi. Pan Am'dan satın alındı. Uçak 1966 yılında inşa edilmiş ve aynı yılın 19 Mayıs'ında ilk uçuşunu gerçekleştirmiştir. Uçak, 12.000 pound (5.400 kg) itme kuvveti gücüne ulaşabilen üç Pratt & Whitney JT8D-7 turbofan motorla güçlendirildi. Uçak, 28 Mayıs'ta Pan Am'a teslim edildi ve N326PA olarak tescil edildi. Avianca, uçağı HK-1803 olarak yeniden kaydettirildiği 15 Kasım 1975'te satın aldı.

Kaptan José Ignacio Ossa Aristizábal, birinci kaptan Fernando Pizarro Esguerra ve uçuş mühendisi Luis Jairo Castiblanco Vargas idi. Uçakta üç uçuş görevlisi vardı.

Uçuş[değiştir | kaynağı değiştir]

203 sefer sayılı uçuş planlandığı gibi saat 7:13'te kalktı. Kalkıştan 5 dakika sonra 794 kilometre/saat (493 mph) hızdayken ve 13.000 fit (4.000 metre) yükseklikteyken, patlayıcı bir maddenin infilak etmesi sonucu yakıt deposunun merkezi boşluğundaki karbüratörler tutuştu. Yerdeki görgü tanıkları, uçağın gövdesinin sağ tarafından alevlerin çıktığını gördüklerini bildirdi. İkinci bir patlama uçağı parçalara ayırdı; alevler içinde düşen uçağın burun kısmı kuyruk kısmından ayrıldı. Uçağın enkazı, Soacha şehri çevresine üç mil yarıçapında dağıldı. Uçakta bulunan 107 kişinin tamamının yanı sıra, uçağın enkazının düştüğü bölgedeki üç kişi de hayatını kaybetti.

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir soruşturma, uçağı imha etmek için plastik patlayıcıların kullanıldığını belirledi.[1] Medellin uyuşturucu kartelinin uyuşturucu baronu Pablo Escobar, saldırıyı başkan adayı César Gaviria Trujillo'yu öldürmeyi amaçlayarak, 1990 seçimleri öncesinde planladı. Bir söylenti, Escobar için çalışan takım elbise giymiş kimliği belirsiz iki şahsın bombayı uçağa taşıdığını belirtiyor. Şahıslar, ana yakıt deposunun üzerinde bulunan 18A ve 18K koltuklarında oturuyorlardı. Şahıslardan biri son anda uçağı terk ederken, diğer şahıs uçakta kaldı ve bombanın patlaması sonucu öldü. Bombayı patlatan Alberto Prieto adındaki Kolombiyalı şahsa bombanın bulunduğu cihazın sadece yakındaki birkaç yolcunun konuşmasını kaydetmek için açması gereken bir kayıt cihazı olduğu söylendi. Yani Prieto, uçak kalktıktan sonra cihazı çalıştırması ve böylece bilgisi dahilinde olmadan kendisiyle birlikte uçakta bulunan herkesi öldürmesi için uçağa binmeye ikna edildi; bu nedenle şahsa "intihar" bombacısı rolüne atıfta bulunarak "El Suizo" veya "İsviçreli" lakabı verilmişti.[2] Gaviria, Escobar'ın beklediğinin aksine uçağa binmedi ve ilerleyen zamanda Kolombiya Devlet Başkanı oldu. Ölenler arasında iki Amerikalı'nın da bulunması, Bush Yönetiminin Escobar'ı bulmak için İstihbarat Destek Faaliyeti operasyonlarına başlamasına neden oldu.

Uçağın bombalanmasından dokuz gün sonra, yine Medellin Karteli tarafından Bogota'da düzenlendiği düşünülen DAS Binası saldırısısonucu 63 kişi hayatını kaybetti.

Medellin Karteli'nin baş suikastçısı Dandeny Muñoz Mosquera, 1994 yılında ABD Bölge Mahkemesinde bombalama ve diğer çeşitli suçlara karışmaktan suçlu bulundu ve art arda 10 kez ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Daha sonra yaşananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

28 Kasım 2016'da Kolombiya gazetesi El Espectador, 203 sefer sayılı uçuşa ilişkin 8 bölümden oluşan bir araştırma raporu yayınlamaya başladı. Raporda, uçağın yakıt tankında bulunan yakıt pompasının arızalandığı, arızanın daha önce birkaç kez rapor edildiği ve patlamaya bu arızanın neden olduğu iddia edildi. Rapor, Avianca ve kurbanların aile üyeleri tarafından ağır bir şekilde eleştirildi.

Popüler Kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu olay Narcos'un (2015) 1. Sezon 6. Bölümünde canlandırılmıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ González (28 Kasım 1989). Blasco, Isaac; Martínez, Álvaro; Juan, Fernández-Miranda; Rodríguez, Alexis; de Rivas, Eduardo; Sanz, Jorge; Gutiérrez, Isabel; Pérez, María Jesús (Ed.). "Más de cien muertos al estallar en vuelo un avión colombiano". Diario ABC (İspanyolca). 86 (27068). Madrid, Spain: Diario ABC, S.L. (Grupo Vocento/Vocento, S.A.). s. 17. ISSN 1136-0232.  r eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ Viana (27 Kasım 2019). Blasco, Isaac; Martínez, Álvaro; Juan, Fernández-Miranda; Rodríguez, Alexis; de Rivas, Eduardo; Sanz, Jorge; Gutiérrez, Isabel; Pérez, María Jesús (Ed.). "Avianca 203: lo que no te contaron de los 110 muertos (y sus asesinos) del peor atentado de Pablo Escobar". Diario ABC (İspanyolca). Madrid, Spain: Diario ABC, S.L. (Grupo Vocento/Vocento, S.A.). ISSN 1136-0232. 4 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2021.  r eksik |soyadı1= (yardım)