Arap Kulüpler Şampiyonlar Kupası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arap Kulüpler Şampiyonlar Kupası
İlk sezon1981
BölgeArap dünyası Arap Futbol Federasyonları Birliği
Takım sayısı37
Son şampiyonSuudi Arabistan En-Nasr) (1 kez)
En başarılı takımIrak Al-Rasheed
Tunus Espérance de Tunis (3 kez)
Resmî siteuafa-ac.com
2023 Arap Kulüpler Şampiyonlar Kupası

Arap Kulüpler Şampiyonlar Kupası (Arapça: كأس العرب للأندية الأبطال, Fransızca: Ligue des Champions Arabe, İngilizce: Arab Club Champions Cup),[1] Arap Futbol Federasyonları Birliği (UAFA) tarafından düzenlenen ve Arap ülkelerinin en iyi lig kulüplerinin katıldığı yıllık bir kulüp futbol Turnuvasıdır. Turnuvaya Asya Futbol Konfederasyonu ve Afrika Futbol Konfederasyonundan toplam 37 takım katılmaktadır.

1981 yılında kurulan turnuva, 1990'lar boyunca ve 2000'lerin başlarında, Kupa Galipleri Kupası ve Süper Kupa 2002'de Şampiyonlar Kupası ile birleştirilene kadar Arap Kupa Galipleri Kupası ve Arap Süper Kupası ile birlikte düzenlendi. Turnuvanın ilk şampiyonları 1982'de iki ayaklı finalde Lübnan takımı 'i mağlup eden Irak kulübü Al-Shorta idi.[2]

Suudi Arabistan kulüpleri dokuz galibiyetle en fazla galibiyet elde eden kulüpler oldu. Şampiyonayı şimdiye kadar 20 farklı kulüp kazandı; bunlardan sekizi birden fazla kez kazandı. Turnuva, Kupa Galipleri Kupası ile birleştirildiğinden bu yana, yalnızca Cezayirli ES Sétif arka arkaya galibiyet elde etti. Irak kulübü Al-Rasheed ve Tunus ekibi Espérance de Tunis, üçer şampiyonlukla en çok şampiyon olan kulüplerdir. Son şampiyon, 2023'te ilk şampiyonluğunu kazanan Suudi Arabistan'ın En-Nasr) takımıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]