Alexander Hamilton

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alexander Hamilton
1. Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanı
Görev süresi
11 Eylül 1789 - 31 Ocak 1795
Yerine geldiği Makam oluşturuldu
Yerine gelen Oliver Wolcott, Jr.
Kişisel bilgiler
Doğum 11 Ocak 1757
Charlestown, Nevis, Karayipler
Ölüm 12 Temmuz 1804 (47 yaşında)
New York, ABD
Partisi Federalist Parti
Evlilik(ler) Elizabeth Schuyler Hamilton
Çocuk(lar) 8
İmzası
$10 ABD kağıt parasında Hamilton'un yüzü
Alexander Hamilton

Alexander Hamilton (11 Ocak 1757 - 12 Temmuz 1804), Amerika Birleşik Devletleri tarihindeki ilk Hazine Bakanı ve Amerika Birleşik Devletleri'nin mali sisteminin kurucusu. Aynı zamanda ülkenin kurucu önderlerinden ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk partisi olan Federalist Parti'nin kurucusu ve teorisyenidir.

Alexander Hamilton Karayipler'deki Nevis adasında İskoç kökenli bir baba ve Fransız kökenli bir annenin evlilik dışı ilişkisi sonucu doğdu. Babası ailesini o küçük yaştayken terk etmişti. Annesi ile baş başa kalan Hamilton 12-13 yaşları arasındayken hem o hem de annesi hastalığa yakalanır. Hamilton zaman geçtikçe iyileşmeye başlar ama annesi bu hastalıktan kurtulamaz ve ölür. Ailesinin erken bir yaşta dağılması sonucu çocuk yaşta kendi ayakları üstünde durmak zorunda kaldı. Öksüz bir çocuk olarak Nevis'te geçirdiği dönemde, bir fırtına köyü mahveder ve köydeki çoğu kişiyi öldürür, bunun üzerine 1772 yılında Amerika'ya göç eder ve bundan sonra eğitimini Columbia Üniversitesi'nden sürdürür.

Amerikan Bağımsızlık Savaşı başlayınca savaşa katıldı ve George Washington'un karargahında görev aldı. Gösterdiği yararlılıklar sonucu kısa sürede tümgeneral rütbesine kadar yükseldi.

Savaştan sonra New York eyaletinin temsilcisi olarak parlamentoda görev yaptı ve Amerika'nın ilk hazine bakanı olarak Amerikan mali ve ekonomik sisteminin oluşturulmasında büyük görevler üstlendi. Amerika'nın ilk ulusal bankasını kurdu ve Amerikan ekonomisinin tarıma değil, sanayi ve endüstriyel üretime dayandırılması gerektiği düşüncesini savundu.

Politika ile ilgilendiği yıllar içerisinde birçok düşman edindiği bir gerçektir.

1796 ve 1800 yıllarındaki başkanlık seçimlerinde başkan adayı olarak seçimlere katıldı ama iki seçimi de kaybetti. Bu seçimleri kaybetmesinin en büyük sebebi yayımladığı kitapçıktır. Reynolds Pamphlet 95 sayfalık ve Hamilton'un bir açıdan kariyerini, onurunu ve ismini kurtarmak için yazdığı bir kitapçıktır. Kitapçıkta -aslında bir suçunu itiraf etmek için yazılmıştır- karısı Elizabeth Schuyler'ı aldattığını itiraf eden Hamilton, Amerika'nın ilk seks skandalı sayılan bu olayı detayla açıklamaktadır. James Reynolds ile evli olan Maria Reynolds'un bir gün ondan yardım istemek için evine gelmesinden, aralarındaki 'yasak ve uygunsuz' ilişkiyi oldukça detaylı bir şekilde ele almış olan bu kitapçık amacının tam tersine Hamilton'un başkanlık seçimlerini ve onurunu kaybetmesine neden olmuştur.

1801 yılında Hamilton'un en büyük oğlu, Philip Hamilton, babası ve yayımladığı bu kitapçık hakkında toplum önünde konuşma yapan George Eaker ismindeki oğlanı, söyledikleri sözleri geri almadığı ve özür dilemediği için ona meydan okur. Aralarında yapılan düello, Eaker'ın galibiyeti ve Philip'in ölümü ile sonuçlandı.

11 Temmuz 1804 yılında o dönemde başkanlık yapmakta bulunan Thomas Jefferson'ın yardımcısı Aaron Burr ile yaptığı düello sonucunda ağır yaralandı ve 12 Temmuz 1804 yılında hayatını kaybetti.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]