Adnan Ergil

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ethem Adnan Ergil
Doğum1961 (62-63 yaşında)
Ankara, Türkiye
TarzlarPop, Türk halk müziği
MesleklerMüzisyen, Besteci, Söz yazarı, Gitarist, Mimar

Ethem Adnan Ergil (d. 1961, Ankara), Türk müzisyen, besteci ve söz yazarıdır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1961 yılında Ankara'da doğdu. Türkiye'nin birçok ünlü grubunda çalıştı. Birçok sanatçının çalışmalarında besteci, aranjör ve söz yazarı olarak görev aldı. Türk Folk Müziği'ne gönül verenlerdendir. Müzik çalışmalarının yanı sıra mesleği olan mimarlığa da devam etti.

Müzik kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Adnan Ergil'in müzik geçmişinde Edip Akbayram'ın önemli bir yeri vardır. Edip Akbayram kendisi ile yapılan bir röportajda Adnan Ergil'le nasıl tanıştıklarını ve beraber çalışmaya başladıklarını şöyle özetlemiştir: "Adnan Ergil ile Edip Akbayram & Dostlar grubunda beraber çalışıyorduk.O dönemlerde Adnan Ergil, Metin Özülkü F.B. lisesinin pırıl pırıl müzisyen gençleriydi.Edip Akbayram okulunda pişmeye başladılar derken besteler geldi.İlk 'Hava Nasıl Oralarda' adlı bestesi ile başladık. Adnan güncelliği iyi yakalayan bir müzisyen, insanların şarkılarda belli bir havayı yakalama sezgisini çok iyi yakalayan bir besteci."[1]

Adnan Ergil Fenerbahçe Lisesi’nde okurken katıldıkları Milliyet Liseler Arası Müzik Yarışması’nda Edip Akbayram’ın dikkatini çekti ve arkadaşı Metin Özülkü ile Seksenler’in başında Edip Akbayram-Dostlar grubuna katıldı.

Kısa sürede grubun vazgeçilmez elemanlarından oldu ve Edip Akbayram’a verdiği Hava Nasıl Oralarda bestesiyle dikkat çekti.

1985’e kadar Akbayram’la çalışan Adnan Ergil, lise çağlarından başlayarak gruplarda ya da ikili olarak müzik yaptığı Metin Özülkü ile 1985’de 'Grup Çağrışım' adıyla Gerçekler uzunçalarını ve kasetini yayınladı.

10 parçalık albüm 1985 tarihliydi. Ergil ile Özülkü başka sanatçıların projelerinde çalışırken Çağrışım’a vakit ayıramayınca, grup tek albümün ötesine gidemedi.

Ergil birçok sanatçının albümlerinde besteci, düzenlemeci ve söz yazarı olarak görev aldı. Besteleri arasında Nilüfer’in yorumladığı Dokunsalar Ağlarım, Yolcu Yolunda Gerek, Böyle Ayrılık Olmaz, Haram Geceler, Son Perde, Eda Özülkü’nün yorumladığı Parolayı Söyle gibileri listelerin üst sıralarında dolaştı.[2]

Türk Pop Müziğinin 90'lı yılların başında yeniden parlamasıyla beraber Adnan Ergil'in birçok bestesi de tanınmaya başladı. Özellikle Edip Akbayram'ın söylediği "Hava Nasıl Oralarda" ve Nilüfer tarafından seslendirilen "Böyle Ayrılık Olmaz" isimli besteleri, pek çok şarkıcı tarafından değişik albümlerde defalarca kez seslendirildi. İleri dönemlerde de özellikle Nilüfer,[3] hemen her albümünde Adnan Ergil bestelerine yer verdi. Fatih Erkoç'tan Aşkın Nur Yengi'ye, Ayla Çelik'ten[4] Eda Özülkü'ye kadar tanınmış pek çok sanatçının albümlerinde bestelerine yer verilen Adnan Ergil, "Türk Pop Müziğine Üç Kuşaktır Damga Vuran İsimler" arasında gösterildi.

Bazı besteleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Eserleri ve katkıda bulunduğu eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Turkish Folk Guitar 1, 2, 3, 4, 5
  • Ney ile Balkanlar
  • Ney ile İlahiler
  • Ney ile Türküler[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sarı, Eren (28 Temmuz 2016). EDİP AKBAYRAM: 29 Aralık 1950’de Gaziantep’te doğdu. Edip Akbayram’ın yoksulluk içinde geçen çocukluğunda ki en önemli olay şüphesiz geçirdiği çocuk felcidir. noktaekitap. 
  2. ^ "ADNAN ERGİL (GİTAR)". www.sinemamuzik.com. 5 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2022. 
  3. ^ "Şarkıcı Nilüfer kimdir?". www.haberturk.com. 26 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2021. 
  4. ^ "Ayla Çelik: Fabrikatör diyerek abartmayın". Haberler.com. 30 Aralık 2019. 30 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2021. 
  5. ^ Tunç, Ayfer (3 Temmuz 2014). Yeşil Peri Gecesi. Can Yayınları. ISBN 978-975-07-1994-3. 
  6. ^ Aksüt, Sadun (2003). Dillerdeki şarkılar Türk musikisi: "Güfteler". İnkılap. ISBN 978-975-10-1966-0. 
  7. ^ Özcan, Refik (2003). Dildeki, gönüldeki, teldeki güfteler. İnkılâp Kitabevi. ISBN 978-975-10-2048-2. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2020.