Aconcagua

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aconcagua
Cerro Aconcagua
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik6,960.8 metre (22.837 feet) [1]
Çıkıntı6960.8m
Yalıtılma16.533,4 kilometre (10.273,4 mi)
Koordinatlar32°39′G 70°00′B 
Coğrafya
KonumMendoza, Arjantin
Tırmanma
İlk tırmanan1897, Matthias Zurbriggen

Aconcagua, 6.962,97 m yükseklik ile Güney Amerika'nın en yüksek dağı. Aynı zamanda Asya kıtası dışında bulunan en yüksek dağdır.

Arjantin Andları'nda, Mendoza eyaletinde, Şili sınırının yakınlarında bulunur. On kilometreye kadar uzanan 5 buzulu vardır. Adının nereden geldiği kesin belli değildir. Tahminler Arauca Aconca-Hue ya da Ackon Cahuak (Quechua dili) kelimelerinden türediği yönünde olup, "Taş Bekçi" anlamındadır.

Buraya ilk bahsi edilen bilimsel gezi, 1897 yılında, ingiliz Edward Fitzgerald tarafından yapılmıştır. İsviçreli Matthias Zurbriggen, 14 Ocak 1897 tarihinde zirveye tırmanan ilk kişi olmuştur. Birkaç gün sonra gezi grubundan iki kişi daha kendisini takip etmiştir. Zirve yapan ilk Arjantinli ise 8 Mart 1934 tarihinde asker Nicolás Plantamura 'dır. İlk kadın ise 7 Mart 1940'ta Fransız Adriana Banca'dır. 2004 yılında ise ilk defa Aconcagua'nın zirvesine Rubia adında bir köpek çıkmıştır.

Dağa tırmanmak için en ideal zaman Kasım ile Mart arasındaki mevsimdir. Dağ bütün Dünyadaki dağ tırmanıcıları arasında çok sevilen bir dağdır. Dağın eteklerinde, sezon boyunca millî park rehberlerinin bulunduğu, çok iyi donatılmış iki kamp üssü vardır. Tırmanışa geçmeden önce Mendoza'daki Aconcagua-Park idaresinden izin belgesi satın alma mecburiyeti vardır.

Dağın kuzey kanadı, dağcılar tarafından tırmanması kolay olarak kabul edilir. Normal rota, kamp üssü "Plaza de Mulas"dan çıkan tırmanış rotasıdır. Bu rota tırmanma teknikleri kullanmadan da yapılabilir. Sıradışı yüksekliği yine de tırmanışı tehlikeli kılar. Zirvedeki atmosfer basıncı, deniz seviyesini %40 ı kadardır. Bu yüzden ara mesafelerde yüksek kamplar kurulmuştur. Bu yüksekliklerde oksijen tüpü kullanmak olağan değildir.

İkinci sıklıkta kullanılan ve daha zorlu olan rota "yanlış polonya rotası" kamp üssü "Plaza Argentina" dan çıkarak "Glaciar de los Polacos" (Polonyalı buzulu)'un kuzey başlangıcına kadar gider. Buzul, düz ve parçalanma olmayan bir yerden geçildikten sonra 25-30 derece eğimli bir yamaç geçilir, ve yaklaşık 6400 m de kamp üssü "Plaza de Mulas" gelen normal yola ulaşılr.

Aconcagua'nın güney kanadı oldukça zordur.Güney duvarı, Pared Sur tırmanışı en zor olan rotadır.

Güneyden Aconcagua'daki sınır geçidi Cristo Redentor'a bakış

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Informe científico que estudia el Aconcagua: el Coloso de América mide 6.960,8 metros" [Scientific Report on Aconcagua, the Colossus of America measures 6960,8 m] (İspanyolca). Universidad Nacional de Cuyo. 4 Eylül 2012. 8 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Aconcagua ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.