ALKA (silah)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

ALKA yönlendirilmiş enerji silahı (DEW) sistemi, Roketsan tarafından geliştirilen Türk ikili elektromanyetik/lazer silahıdır. İlk kez 8 Mayıs 2019'da IDEF fuarında görücüye çıktı. Lazerin, GNC'nin sahip olduğu Wing Loong II İHA'larından birini yok etmek için kullanıldığı iddia edildi; eğer bu iddia doğruysa bu kullanım, gerçek savaş koşulları sırasında başka bir savaş aracını yok etmek için bir araca monteli savaş lazerinin kullanıldığı bilinen ilk kullanımdır.[1]

2010'larda TÜBİTAK SAGE ve Aselsan gibi çeşitli Türk kuruluşlarının taktik lazerler üzerinde çalıştığı ve bazılarının ALKA yönlendirilmiş enerji silahının ortaya çıkmasından önce hem 2015 hem de 2018'de başarılar elde ettiği bildirildi. ROKETSAN yetkilisi Prof. Uğur Kayasal'a göre silah, Türk kuvvetlerine yönelik drone saldırılarının artması üzerine geliştirildi. ROKETSAN, yönlendirilmiş enerji silah sistemini yapmak için beş yıl harcadı ve son iki yılı sistemi karada taşınabilir hale getirmek harcadı. 4 Ağustos 2019'da, bir arazi zırhlı aracına monte edilmiş bir ALKA DEW, Libya, Misrata'da bir Çin Wing Loong II İHA'sını düşürdü.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

ALKA DEW'in 50 kW gücüne sahip olduğu iddia ediliyor. Aynı anda birden fazla hedefi izlemek için hem elektro-optik hem de radar algılamayı kullanan otomatik hedef tanıma sistemini kullandığı iddia ediliyor. Tasarımcıları tarafından, bir dron sürüsünü 4000 m menzilden devre dışı bırakma yeteneğine sahip olduğu, bir hedefi 500m uzaktan yok edebildiği iddia ediliyor. Tasarımcılara göre 150 km'ye varan hızlarda hedefleri takip edebiliyor. Hem sabit hem de mobil olarak, hem gece hem de gündüz ve birden fazla platformda çalışabileceği iddia ediliyor. İddiaya göre birden fazla ortamda hem IED'lere hem de İHA'lara karşı kullanıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Did A Turkish Combat Laser Shoot Down A Chinese Drone?". The National Interest (İngilizce). 1 Eylül 2019. 1 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021.