2023 Hindikuş depremi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

21 Mart 2023'te yerel saatle 21:17'de (AFT) (16:47 UTC) Pakistan, Keşmir ve Afganistan ile çevre ülkelerden hissedilen 6.5 büyüklüğünde ve yerin 40 km. derinliğinde meydana gelen depremdir.[1] Depremin merkez üssünün, Afganistan'ın Badahşan Vilayeti'ndeki Jurm şehrinin 40 km güneydogusunda olduğu bildirildi.[2]

ABD Jeoloji Kurumu depremin büyüklüğünü 6.5, Pakistan Meteoroloji Departmanı ise 6.8 olarak açıklamıştır. Deprem başlangıçta yanlış bir şekilde 7.7 olarak bildirildi. Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi'ne göre, sarsıntı Pakistan, Hindistan, Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan, Kırgızistan, Afganistan ve Türkmenistan'da yaklaşık 285 milyon kişi tarafından 1.000 km genişliğinde bir alanda hissedildi.

Etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Afganistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Afganistan'ın dokuz ilinde en az 10 kişi öldü, 80 kişi yaralandı ve 665'ten fazla ev hasar gördü veya yıkıldı. Laghman Vilayeti'nde iki kişi öldü, 25 kişi yaralandı ve 22 ev çöktü. Takhar Vilayeti'nde 20 bina çöktü, bir kişi öldü ve beş kişi yaralandı. Panjshir Vilayetinde üç bina ciddi şekilde hasar gördü ve üç kişi yaralandı. Depremin merkez üssünün bulunduğu Badahşan Vilayetinde bir kişi yaralandı, 70 bina yıkıldı ve 50 bina hasar gördü. Kabil Vilayetinde bir kişi öldü ve bir ev yıkıldı. Nangarhar Vilayetinde beş ev çöktü.

Pakistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Sarsıntı İslamabad, Rawalpindi, Lahor, Quetta ve Peşaver'de hissedildi. Svat ilçesi, Hayber Pakhtunkhwa'da, çökmekte olan bir duvardan bir genç öldü ve bir polis karakolu hasar gördü. İlçede duvarın çökmesi sonucu iki kişi de hayatını kaybederken, duvarın düşmesi sonucu başka bir çocuk hayatını kaybetti. Svat ilçesinde elektrik kesintileri, ciddi hasar ve 250 kişi yaralandı. Manşera'da bir kadın kalp krizinden öldü. Aşağı Dir Mahallesi'nde depreme bağlı izdihamda bir kişi hayatını kaybetti, duvarların çökmesi sonucu bir erkek ve bir kadın hayatını kaybetti, 43 kişi de çeşitli nedenlerle yaralandı. Karakurum Otoyolu, heyelan nedeniyle tıkanmalar nedeniyle kapatıldı. İslamabad'da bir kişi kalp krizinden öldü ve çok katlı bir apartman hasar gördü. Bajaur Bölgesinde de bir ölüm meydana geldi. Rawalpindi'de çökme riski olduğu düşünülen ve boşaltılan altı bina da dahil olmak üzere binalar hasar gördü. Panik nedeniyle şehirde iki kişi yaralandı ve diğer iki kişi baygınlık geçirdi. Hayber Pakhtunkhwa'da 302 yaralı ve 19 ev yıkıldı. Abbottabad'da bir kişi panik ve korkudan öldü. Mardan Mahallesi'nde bir polis karakolunun duvarı çökerek hasar aldı. Swabi Bölgesi'nde beş kişi yaralandı. Buner Mahallesi'nde onlarca ev çöktü, 40 kişi yaralandı.

Hindistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Depremin sarsıntıları Kuzey Hindistan'ın bazı bölgelerinde, özellikle Jammu ve Keşmir, Pencap, Himaşal Pradeş, Haryana, Racastan, Uttarkand ve Ulusal Başkent Bölgesi'nde hissedildi. Jammu ve Keşmir'in bazı bölgelerinde elektrik ve mobil hizmetlerde kesintiler meydana geldi. Poonch'ta evinin çökmesi sonucu bir kadın yaralandı, diğer evlerde çatlaklar oluştu ve komşu Nowshera'da bir duvar çöktü. Eyalet başkenti Srinagar'da bazı evlerde çatlaklar olduğu bildirildi. Delhi'de bazı binaların çatladığı veya eğildiği bildirildi.

Ayrıca[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Huge earthquake hits Afghanistan as tremors felt in India and Pakistan". The Independent (İngilizce). 21 Mart 2023. 21 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2023. 
  2. ^ "M 6.5 - 39 km SSE of Jurm, Afghanistan". earthquake.usgs.gov. 21 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2023.