2005 Fukuoka depremi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2005 Fukuoka depremi
UTC zamanı2005-03-20 01:53:41
Yerel tarih20 Mart 2005
Yerel saat10:53
Büyüklük6.6
Maks. şiddetVII (Çok güçlü)
Etkilenen ülkeler/bölgelerJapan, Fukuoka
Güneybatı Japonya'da kaydedildiği gibi, Japon yoğunluk ölçeği kullanılarak ölçülen ilk depremin gücü.
Yıldızla gösterilen, ilk depremden sonraki sismik aktivite (turuncu, sarı). Kego fayının önceden bilinen konumu, kuzeybatıdan güneydoğuya uzanan uzun kahverengi bir çizgi ile gösterilir.

Fukuoka depremi (福岡県西方沖地震, Fukuoka-ken Seihō Oki Jishin) 20 Mart 2005'te JST'de saat 10:53'te Japonya'nın Fukuoka Eyaletini vurdu ve yaklaşık 1 dakika sürdü. Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA) 7,0 büyüklüğünde ölçülürken, Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırması (USGS) 6,6 büyüklüğünde bir büyüklük rapor etti. Deprem, Fukuoka şehrinin kuzeyindeki Genkai Denizi'nde daha önce bilinmeyen bir fay boyunca meydana geldi ve Genkai Adası sakinleri evlerin çökmesi ve yer yer heyelanların meydana gelmesi nedeniyle adayı tahliye etmek zorunda kaldı. Depremden sonraki araştırmalar, yeni fayın büyük olasılıkla şehrin merkezinden geçen bilinen Kego fayının bir uzantısı olduğunu belirledi.

Fukuoka, Japonya'nın diğer bölgeleri kadar sismik olarak aktif değildir ve depremden önce, doğal afetler açısından Japonya'nın en güvenli yerlerinden biri olarak biliniyordu; 5 büyüklüğündeki önceki deprem yüz yıldan fazla bir süre önce meydana gelmişti ve şehrin ciddi bir deprem yaşamasının üzerinden yüzyıllar geçmişti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]