15 Temmuz, Esenler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
15 Temmuz
Harita
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeMarmara
İlİstanbul
İlçeEsenler
Nüfus
 (2022)
 • Toplam4,470
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Posta kodu
34230
Alan kodu212
Plaka kodu34

15 Temmuz, İstanbul ilinin Esenler ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalle, 47. Motorize Piyade Alay Komutanlığı arazisinin Esenler Belediyesince devralınmasının ardından[1] Mart 2020'de oluşturulmuştur.[2]

47.Motorize Piyade Alay Komutanlığı arazisinin (bilinen adıyla Metris,Baştabya ve Topçu kışlaları) yerleşim yerine dönüştürülmesi ile birlikte Metris Cezaevi Oruçreis mahallesi yerine artık 15 Temmuz mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır.

Mahalleye önce 15 Temmuz Millet Bahçesi yapıldı ardından Mart 2020'de Esenler Belediye meclisi kararı ile olmayan mahallede seçim yapıldı. Çünkü mahallede henüz yerleşim yoktur. Buna rağmen mahallede ikamet eden 95 kişiden 61'i oy kullanmıştır. İlk muhtarlık seçimini Sema Öztürk kazandı.

TOKİ (Toplu Konut İdaresi Başkanlığı) yeni yerleşim yeri oluşturmak için konutların inşaatına başlamıştır. Bu evler cumhuriyet tarihinin en büyük toplu konut projesi kapsamında kura sonucu sahiplerine verilecek. Buna rağmen mahallenin yalnızca %1'i inşaat halindedir.[3] Esenler Askeri bölge o kadar geniştir ki etrafında 4 ilçeye sınırı bulunur. (Sultangazi,Bayrampaşa,Bağcılar,Başakşehir)

Mahalle TEM otoyolu üzerinde yer alır. İstanbul'un merkezi noktalarına eşit mesafede uzaklıktadır. Mahallede henüz yerleşim yoktur. Toplu taşıma ile mahalleye direk ulaşmak henüz mümkün değildir.

Mahalle sınırları içerisinde yer alan askeri alan taşınmıştır ancak Metris Cezaevi'nin güvenliği için Metris Cezaevi Sevk Jandarma Bölük Komutanlığı yer almaktadır.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Metris Kışlası dönüşüme hazırlanıyor". 7 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Esenler'de olmayan mahalleye seçim". 2 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Esenler Toki Kura Çekimi hakkında bilgi ve haber". 15 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Metris Cezaevi resmi sitesi". 5 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.