Şebinkarahisar Fatih Camii

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu sayfa hızlı silinmeye adaydır!


Hızlı Sil Bu sayfa, Vikipedi'nin hızlı silme politikası gereğince silinmesi için etiketlenmiştir ve bir hizmetli tarafından incelemeyi beklemektedir.
Sayfanın silinmemesi gerektiğini düşünüyorsanız, gerekçenizi tartışma sayfasında belirtiniz ya da silinmeyi gerektiren durumu ortadan kaldıracak şekilde sayfayı düzenleyiniz.
Sağdaki "Göster" düğmesine tıklayarak hızlı silme koşullarına göz atabilirsiniz

(Lütfen bu metni sadece gerekli kuralları hatırlamak için kullanın, VP:HS sayfasındaki kuralları bildiğinizden emin olun. İlgili kriterin aşağıdaki kısaltmalar dışında ek şartları olabilir.)

G1: Anlamsız karakter dizisi — G2: Deneme — G3: Vandalizm — G4: Önceden silinmiş metin — G6: Kullanıcı talebi — G7: Silinmiş sayfanın tartışması — G8: Temizlik amacıyla — G9: Telif — G10: Saldırı — G11: Reklam — G12: İlgisiz tartışma

M1: Taslak kriterlerini sağlamayan madde — M2: Farklı bir dildeki madde — M3: İçeriksiz madde — M4: Başka bir Wikimedia projesine aktarılan madde — M6: Kayda değer olmayan konulu madde — M8: Düzen ve ansiklopediklik açısından uygunsuz madde — M9: Makine çevirisiyle oluşturulmuş madde

Y1: Boşa yönlendirme — Y2: Kötü yönlendirme — Y3: Farklı isim alanları arasında yönlendirme

D1: Çift kopya dosya — D2: Bozuk/boş dosya — D3: Uygunsuz lisanslı dosya — D6: Adil kullanımı hatalı belirtilmiş dosya — D8: Ansiklopedik açıdan değersiz dosya - D9: Kullanışsız dosya - D10: Vektörel dosya - D11: Şüpheli dosya - D12: Tanımlanamayan dosya - D13: İçeriği kaynaklandırılamayan dosya

K1: Boş kategori — K2: Yeniden isimlendirme kategorisi — K3: Şablon kategorisi

KS2: Var olmayan kullanıcı — KS3: Adil kullanım galerisi — KS4: İlgisiz kullanıcı sayfası

Ş1: Kışkırtıcı/bölücü şablon — Ş2: Kullanılmayan şablon

P1: Madde olarak silinebilecek portal — P2: Kriterleri sağlamayan portal

Hizmetliler için: Lütfen sayfanın geçmişini incelemeden silme işlemini gerçekleştirmeyiniz.


Gerekçe: Genel 9: Telif hakkı ihlali yaratan sayfa
Telif ihlali oluşturulan sayfa: yenisebinkarahisar.net/haber/19395643/fatih-sultan-mehmetin-otag-kurdugu-sebinkarahisarda-biraktigi-550-yillik-miras
İsteyen: Bu sayfa üzerindeki en son değişiklik, 62 saniye önce İmmoBot (katkılar | kayıtlar) tarafından gerçekleştirildi.

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde 1473 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılan camii.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Şebinkarahisar Fatih Camii'nin tarihi, 1473 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Otlukbeli Savaşı'nı kazanmasından sonra başlar. Savaştan sonra Şebinkarahisar'a gelen Fatih Sultan Mehmet, buraya bir cami inşa ettirir. İlk olarak ahşaptan yapılan cami, iki defa yangın geçirir ve 1888 yılında Rasih ve Mahmut Paşalar tarafından taştan yeniden inşa edilir.

Mimari[değiştir | kaynağı değiştir]

Tamamen kesme taştan inşa edilen Şebinkarahisar Fatih Camii, sade ve etkileyici mimarisiyle dikkat çekmektedir. Caminin kuzey cephesinde üç gözlü son cemaat yeri, dikdörtgen formlu ve basık kemer açıklıklı ahşap bir kapı ile girilen harim ve üç sahınlı ana mekan bulunmaktadır.

Dikkat Çeken Unsurlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Minber ve Mihrap[değiştir | kaynağı değiştir]

Caminin minberi, üçgen şeklindeki aynalık kısmı sade, korkuluk kısmı ise kare panolar ve daire motifleriyle süslüdür. Köşk kısmı altıgen gövdeli dört sütuna oturur ve cam külahla sonuçlanır. Mihrap ise çokgen nişli ve yedi sıra mukarnas kavsaralıdır. Kavsaranın üçgen köşeliklerinde altın yaldızla boyalı bitkisel motifler yer alır.

Örtü Sistemi: Kubbeler ve Tonozlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Caminin ana mekanı, ortada dört sütunla taşınan bir merkezi kubbe, merkezi kubbenin dört köşesinde küçük boyutlu birer kubbe ve küçük kubbelerin arasındaki tekne tonozlarla örtülüdür. Kuzeydeki iki sütun ve köşelerde çapraz tonoz, ortadaki tekne tonozlu girişi sayarsak, üç sahınlı camide örtü ve sütun sayısı artmaktadır.

Minare: Kare Kaideli ve Tek Şerefeli[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzeybatı köşede yer alan minaresi, kare kaideli, soğan biçimli pabucu olan, onaltıgen gövdeli ve tek şerefeli olup, üstte konik bir külah üzerine oturan alemle son bulur.