Şarap tadımı tanımlayıcıları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şarap tadımı tanımlayıcılarının çark resmi

Şarap tadımı tanımlayıcılarının kullanılması, tadımcının deneyimlediği aromaları ve tat'ları niteliksel olarak ilişkilendirmesine olanak tanır ve şarabın genel kalitesinin değerlendirmesinde kullanılabilir. Şarap yazarları şarap tadımcıları ile sıradan meraklıları birbirinden şöyle ayırır; tadımcılar, şarabın tadı hakkında nesnel bir tanım vermeye çalışırlar (genellikle tatmaya sistematik bir yaklaşım benimserler), sıradan meraklılar ise şarabı takdir eder ancak incelemelerini tadımcılardan daha erken durdurur. Bir kişinin şarabı tatma yeteneğinin birincil kaynağı koku duyularından elde edilir. Tadımcının kendi kişisel deneyimleri, tattıklarını kavramsallaştırmada ve bu algıya bir açıklama eklemede önemli rol oynar. Tadımın bireysel doğası, tanımlayıcıların çeşitli tadımcılar arasında farklı algılanabileceği anlamına gelir.[1]

Aşağıda, şarap tadımı tanımlayıcılarının eksik bir listesi ve terimlerin ortak anlamı yer almaktadır. Bu terimler ve kullanımlar, aksi belirtilmedikçe, Karen MacNeil'in 2001 tarihli “The Wine Bible” baskısından alınmıştır.

A–C[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Asidik: Belirgin bir asit hissi olan bir şarap.[2] Ağız sulanması ile algılanır.[3]
  • Artık Tat: Şarap yutulduktan sonra damakta kalan tat. "Bitiş" ile eş anlamlıdır.[4]
  • Alkollü: Dengesiz ve çok fazla alkol içeren bir şarap.[4]
  • Aroma: Şarap kokusu. Terim genellikle daha genç şaraplar için, buket ise daha çok eski şaraplar için kullanılır.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ MacNeil 2001, s. 98–110.
  2. ^ Walton 2000, s. 11.
  3. ^ ""Women Are Like Fine Wine" – A witty way to detect and remember top wine descriptors". TASTEnPAIR. 12 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2016. 
  4. ^ a b MacNeil 2001, s. 862.
  5. ^ MacNeil 2001, s. 863.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]