Şaha Rıza

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şaha Rıza
Arapçaشاها علي رضا
DoğumTrablus, Libya
VatandaşlıkBirleşik Krallık
EvlilikBulent Alirıza (başanmış)
Ebeveyn(ler)Khalid Alwalid Algargany

Şaha Rıza (Arapçaشاها علي رضا; 1953 veya 1954 doğumlu), Türk asıllı Libyalı eski bir Dünya Bankası çalışanıdır. "Demokrasiyi teşvik eden" Gelecek Vakfı'nda hem Orta Doğu hem de Kuzey Afrika üzerine çalışmıştır.[1]

Erken dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Libya'nın başkenti Trablus'ta bir İngiliz vatandaşı olan Libyalı-Türk bir baba ve Suriyeli-Suudi bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Libya'da büyüdü ama İngiltere'de Katolik yatılı okuluna gitti. Babası Khalid Alwalid Algargany, Suudi Arabistan Kralı Abdülaziz, Kral Suud ve Kral Faysal'ın danışmanıydı.[2]

Yetişkinlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Lisans eğitimini London School of Economics'te yaptı ve yüksek lisans eğitimine Oxford Üniversitesi'nde devam etti ve 1983'te St Antony's College'dan Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisans derecesi aldı. 1980'lerin sonunda Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşti ve Bülent Alirıza ile evlendi ve bir erkek çocukları oldu. Evlilik daha sonra boşanmayla sonuçlandı. Rıza, Arapça, Türkçe, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca bilmektedir.[3]

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulusal Demokrasi Vakfı[değiştir | kaynağı değiştir]

National Endowment for Democracy'de, Orta Doğu siyaseti ve ekonomi alan araştırmaları konusunda uzmanlaşmış, vakfın Orta Doğu programlarını kurdu ve yönetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Burada, C. David Welch'in Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı'na bağlı Elizabeth Cheney'in ofisinde çalışıyordu. Oradayken Gelecek Vakfı'nda zaman geçirmeye başladı.

Dünya Bankası[değiştir | kaynağı değiştir]

Temmuz 1997'de danışman olarak başlayıp 1999'da tam zamanlı olarak [2] Dünya Bankası Orta Doğu ve Kuzey Afrika Sosyal ve Ekonomik Kalkınma Grubu'nda çalıştı. Önce Kıdemli Toplumsal Cinsiyet Uzmanı, ardından Kıdemli İletişim Sorumlusu olarak Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Ofisi'nde (MENA ) görev yaptı. Temmuz 2002'de, ODKA için dış ilişkiler ve sosyal yardımlardan sorumlu müdür vekili oldu, ancak Paul Wolfowitz'in Dünya Bankası başkanı olmasından sonra istifa etti.

Serbest iş[değiştir | kaynağı değiştir]

Rıza, 2004 yılında Beyrut'ta Kuzey Afrika ve Orta Doğu gruplarının önemli bir konferansını düzenledi. Saddam Hüseyin'in düşüşünün ardından Irak'a demokrasi yerleştirmenin diğer rejimlere demokratik hedeflere ilham vereceğini hissettiği için amacı, demokratik reformlara ilham vermekti. Rıza'nın 2008 yılında vergilerden sonra 180 bin dolar kazandığı ve evden çalıştığı bildiriliyor.[4]

Otobiyografi ve yayın listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Steven R. Weisman (13 Nisan 2007). "Turmoil Grows for World Bank Chief". The New York Times. 11 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2021. 
  2. ^ a b Weeks (10 Mayıs 2007). "In the Shadow of a Scandal". The Washington Post. 12 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2021. 
  3. ^ Cooper (14 Nisan 2007). "Companion of Wolfowitz Rejects Portrayal". The New York Times. 11 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2010. 
  4. ^ Kamen (2 Temmuz 2008). "I Feel Pretty and Witty and . . . What?". The Washington Post. Washington, D.C. 11 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]