İriağaç, Yazıhan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İriağaç
Harita
Ülke Türkiye
İlMalatya
İlçeYazıhan
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)

İriağaç, Malatya ilinin Yazıhan ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahallenin tarihçesi tam olarak bilinmemekle birlikte Osmanlı döneminde yapıldığı düşünülen Seyit Ali Sultan Çeşmesi ve Oluklu Kalesi yıkıntılarından ziyade, Ünür Kalesi ve insan yapımı mağaralar incelendiğinde geçmişi M.Ö'ye dayanan bir yerleşim yeri olduğu görülmektedir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

İriağaç Mahallesi, Malatya il merkezine 65 km Yazıhan ilçesine 23 km uzaklıktadır. Dağlık ve vadilik alanların yanı sıra arazinin bir kısmı yarı suludur. Kayısı, Armut, Üzüm, Mercimek, Nohut vb. birçok alanda tarıma ayrıca kısmen hayvancılığa elverişlidir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2020 260
2018 637
2013 328

İriağaç Sünni Türk yerleşimi olan bir mahalle olmakla birlikte Ali Seydi Ocağı mensuplarınca Alevi Türk topluluğu oldukları iddiası kabul görmektedir. Nüfusun bir kısmı Elazığ Baskil ilçesi üzerinden diğer bir kısmı ise Erzincan üzerinden gelerek İriağaç'a yerleşmiştir. Geçmişte mezralarıyla birlikte 450 civarında hane olan köyde göçler neticesinde hane sayısı oldukça azalmıştır.

https://www.malatyatecde.net/sayfa_oku.asp?id=56 24 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

https://nisanyanmap.com/ 31 Mayıs 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

https://www.nufusune.com/166747-malatya-yazihan-iriagac-mahallesi-nufusu 18 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Erkân-ı Harbiye-i Umumiye (Aydın, Bergiri, Divriği, Erzurum, Giresun, Harput, Hasankale, Hınıs, Karahisar-ı Şarki, Kiğı, Malatya, Reşadiye, Rize, Sivas, Ünye, Van) 1:200.000, 1332.