Özgür Gazete

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Özgür Gazete
TürOnline Habercilik, Web TV
SahibiÖzgür Kıbrıs Medya Ltd.
Genel yayın yönetmeniPınar Barut
Kuruluş tarihi14 Ağustos 2020
DilTürkçe
Genel merkezKöşklüçiftlik, KKTC
Resmî sitehttps://www.ozgurgazetekibris.com

Özgür Gazete, Kuzey Kıbrıs'ta faaliyetlerini sürdüren online bir gazetedir. Genel yayın yönetmeni Pınar Barut ayrıca gazete bünyesindeki tek programın da sunucusudur.[1] Gazete sadece izleyicilerinden gelen bağışlar sayesinde ayakta durduğunu savunmaktadır.[2]

Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sol bir perspektifle yayın yapan Özgür Gazete, Türkiye ve özellikle Ulusal Birlik Partisi liderliğindeki Kuzey Kıbrıs hükûmetlerine muhalif bir pozisyonda bulunmaktadır. Bu bağlamda haberlerinde "atanmış Cumhurbaşkanı", "kukla" gibi ifadelere yer verilmektedir.[3]

2020 cumhurbaşkanlığı seçimine giden süreçte, 5 Ekim 2020 tarihinde Özgür Gazete'de çıkan "İşte müdahalenin fotoğrafları" başlıklı haberde UBP adayı Ersin Tatar ve UBP'li bakan Hasan Taçoy'un Girne'deki bir otelde Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın basın danışmanı Ali Genç'le farklı zamanlarda görüştüğü gösterilen fotoğraflar yer aldı. Gazetenin iddiasına göre Türkiye'deki Adalet ve Kalkınma Partisinden gelen 20 kişilik reklam ekibi Kıbrıs'a yayından bir ay kadar önce giriş yapıp, her akşam Tatar'la otelde buluştu, Tatar'dan rapor alıp ertesi gün sahada yapılacak çalışmalara dair plan verildi.[4][5] Konuyla ilgili açıklama yapan Tatar, yabancı istihbarat örgütlerinin seçimleri manipüle etmeye çalıştığını, bu maksatla Türkiye'den gelen teknik ekipleri uzaktan fotoğraflayıp "seçimleri manipüle etmek amaçlı kurulmuş" internet gazetelerine servis ettiklerini iddia etti.[6] Tatar'ın açıklamaları Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği ve Basın-Sen tarafından basın özgürlüğüne saldırı olarak nitelendi.[7] 2023 yılında gazetenin genel yayın yönetmeni Barut’un açtığı davayla, bağımsız Kıbrıs Türk Mahkemelerinde yargılanan Ersin Tatar, mahkum edildi ve gazeteye tazminat ödemesine hükmedildi. Mahkeme çıkışı davanın avukatı Mine Atlı ile basına açıklamalarda bulunan Barut, kararın Kıbrıs Türk basını ve gazetecileri için çok önemli olduğunu söyleyerek, Kıbrıs Türk toplumunun iradesine ve seçimlerine karşı yapılan müdahaleleri, gizli görüşmeleri fotoğraflarıyla belgeleyerek, sadece gazetecilik faaliyeti yaptıklarını hatırlattı.[8]

2021'in mayıs ayında Özgür Gazete, Halil Falyalı ile ilgili Sedat Peker'in de iddialarını barındıran birtakım suçlamalar yayımladı. Falyalı'nın uyuşturucu kaçakçılığına müdahil olduğuna dair bu iddiaları Kuzey Kıbrıs'ta yayımlayan iki medya organından biri Özgür Gazete oldu. Bu nedenle gazete ve Pınar Barut, Falyalı'nın kendisinden de dahil olmak üzere, ilgili haberleri siteden kaldırmaları için çeşitli tehditlere maruz kaldı. 27 Mayıs 2021 tarihinden itibaren Özgür Gazete sitesi siber saldırılar aracılığıyla devre dışı bırakıldı. Siber saldırılar ve tehditkâr telefonlar on beş günlük bir süre boyunca devam etti.[9]

2022 yılında ise Polis Genel Müdürü Ahmet Soyalan, Özgür Gazete'de Mahmut Anayasa'nın yayımladığı bir köşe yazısı nedeniyle gazeteye ve yazara dair şikâyette bulundu.[10]

Programlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Gazete, Facebook sayfasında Kuzey Kıbrıs genelindeki eylemleri, basın açıklamalarını ve Meclis oturumlarını canlı olarak yayınlamaktadır. Bunun yanında genel yayın yönetmeni Pınar Barut'un her sabah yayımlanan "Pınar Barut'la Özgür Haber" isminde bir programları bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Künye". Özgür Gazete Kıbrıs. 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Log In or Sign Up to View". www.facebook.com (İngilizce). 6 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2021. 
  3. ^ Ayhan, Dolunay (2022). "Ethical Issues in New Media Journalism: The Example of TRNC Political News". Hong Kong Journal of Social Sciences, 60. 20 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2023. 
  4. ^ "İşte müdahalenin fotoğrafları". Özgür Gazete. 5 Ekim 2020. 13 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020. 
  5. ^ "Kıbrıs basını fotoğraf servis etti: Türkiye, seçimlere müdahale ediyor". Indepedent Türkçe. 5 Ekim 2020. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020. 
  6. ^ "Ersin Tatar: "Yabancı istihbaratlar çarpıtma haberlerle seçim sonucunu yönlendirmeye çalışıyor"". Kıbrıs Postası. 5 Ekim 2020. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020. 
  7. ^ "2020 Country Reports on Human Rights Practices: Cyprus - the Area Administered by Turkish Cypriots". ABD Dışişleri Bakanlığı. 25 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Tatar kaybetti, gazetecilik kazandı! Bağımsız Kıbrıs Türk Mahkemeleri Tatar'ı mahkum etti!". Özgür Gazete Kıbrıs. 13 Eylül 2023. 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2023. 
  9. ^ "Newspapers Özgür Gazete hit by cyber attack after mafia allegations report". Mapping Media Freedom. 22 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Fresh attack on freedom of speech in north". Financial Mirror. 17 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi.