Tartışma:Anasayfa

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
14.14, 19 Eylül 2020 tarihinde Khutuck (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23322984 numaralı sürüm (→‎Seçkin madde {{çengel|SM|sm}})

Son yorum: Khutuck tarafından 3 yıl önce Yeni sayfa içeriği başlığına
Bu sayfa Anasayfa içeriği ve düzenine yönelik değişikliklerin konuşulduğu tartışma sayfasıdır.

Vikipedi ve kullanımı ile ilgili genel sorular sormak için danışma masasını, Vikipedi politikaları ve işleyişi ile ilgili sorular sormak için köy çeşmesini, Vikipedi'yle ilgili birçok konuda yardım için yardım sayfalarını kullanınız.

  • Anasayfada gördüğünüz bir hatayı (yanlış bilgi, görünüm sorunu, vb.) bu sayfada bildiriniz.
  • Yarın Anasayfada çıkacak içerikleri bu sayfada görebilirsiniz. Olabilecek hataları önceden düzelterek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.
  • Anasayfadaki bazı bölümler her gün, bazıları ise belirli aralıklarla olmak üzere sürekli güncellenir. Bölümler için önerilerde bulunarak Anasayfa içeriğine katkıda bulunabilirsiniz. Anasayfa bölümleri şunlardır:
Haftanın seçkin maddesi: Bu ayın Anasayfaya çıkan/çıkacak seçkin madde listesi buradan görülebilir.
Günün kaliteli maddesi: Bu ayın Anasayfaya çıkan/çıkacak seçkin madde listesi buradan görülebilir.
Tarihte bugün: Tarihte bugün bölümünde bu ay yer alacak bilgileri bu sayfada, yıl boyu tüm bilgileri bu sayfada bulabilirsiniz.
Biliyor muydunuz?: Bu bölüm için önerilerinizi teklifler sayfasına yazınız. Biliyor muydunuz bölümünde bu ay yer alan/alacak bilgileri bu sayfada bulabilirsiniz.
Günün seçkin resmi: Bu ay yayınlanan/yayınlanacak seçkin resimleri burada bulabilirsiniz.
  • Seçkin içeriklerle ilgili daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.
Tartışma arşivi: 200520062007200820092010201120122013201420152016201720182019202020212022

Yeni sayfa içeriği

Herkese merhaba,

Geçtiğimiz günlerde 2008'den bu yana kullandığımız Anasayfa tasarımımızı geçici bir sürüm ile değiştirdik. Böylelikle startını verdiğimiz yeni anasayfa sürecinde tasarımdan önce, çok daha önemli bir iş olan içeriğe karar vermemiz gerekiyor. Anasayfada yer almasını istediğimiz içerik netleştikten sonra yeni anasayfa içerik türleri gelecekse ve onların süreç sayfaları varsa bunların hazırlığını yaparız ve tasarımcılarımız da topluluk olarak onlara verdiğimiz anasayfa siparişini kararlaştırılan içerik kapsamına bağlı kalarak gerçekleştirirler.

Bu konuyla ilgili olarak bir süredir araştırma ve hazırlık yapıyorum. Bu süreçte Vikipedi'nin 313 dil sürümünün tamamının anasayfasını inceledim. Çeşitli faktörleri değerlendirdim ve size aşağıda yapacağım sunumda olabilecek her türlü içerik seçeneğine yer vermeye çalıştım. Ancak elbette akıl akıldan üstündür. Eğer burada yer almayan bir içerik seçeneği ya da önerisi geliştirirseniz, onu da ilgili altbaşlığın altında paylaşabilirsiniz ve belki yepyeni bir konseptle diğer vikilerin aklını alabiliriz. :)

Şimdi, süreçle ilgili şöyle bir önerim var. Aşağıda size konuyla ilgili yaptığım hazırlığı ve araştırmayı sunacağım dediğim gibi. Alınması gereken iki temel karar var:

  1. Anasayfada hangi içerik türleri yer alacak?
  2. Yeni Vector görünümü mü eski Vector görünümü mü kullanılacak?

Size iki konuda da bolca bilgilendirmede bulunacağım. Ancak elbette beğeni de önemli bir faktör, bu işin çok da doğrusu yanlışı yok, o yüzden yalnızca tartışarak burada net bir karar çıkaramayabiliriz. Bu nedenle işbu tartışmayı en az 30 gün sürdürelim ve etkin bir biçimde sürüyorsa bir haftalık sürelerle uzatalım. Bu süre sonunda anasayfa içerikleri konusunda ve Vector konusunda kararlarımız net mi? Çok güzel, tasarım sürecini başlatabiliriz. Değil mi? O zaman mecburen oylama yapmamız gerekir. Bu durumda da fikir birliğini sağlayamadığımız ayrıntılar için 14 günlük bir oylama başlatalım. Oradan çıkan karara göre tasarım sürecine gidelim. Tasarımın belirlenmesinde ise oylama kaçınılmaz seçenek gibi görünüyor, çünkü orada doğrudan beğeniye göre seçim yapmak durumundayız. Tüm bu süreci yeni yıla tamamlayıp 2021'e yenilenmiş olarak girelim.

Burada alınacak kararın çok önemli olduğu ve Vikipedi'nin okulların açılmasından dolayı yavaş günler geçirdiğini düşünüyorsanız, temel tartışma süresini daha da uzun tutabiliriz. Lütfen altta görüşlerinizi paylaşın.

Şu önemli noktayı vurgulamak isterim. Bu tartışma bir oylama değildir, dolayısıyla lütfen argümanlara/savlara odaklanalım, mümkün olan maksimum sayıda üyemizi memnun edecek çözümler geliştirmeye uğraşalım ve fikir birliğini sağlamaya çalışalım.

Her altbaşlığın altına imzamı ayrı ayrı atacağım, bu nedenle kesintisiz bir anlatı gibi düşünmeyin ve görüşlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin.

Anasayfa içeriği tartışmasına atlamak için buraya, Vector görünümü tartışmasına atlamak için ise buraya tıklayın.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Anasayfada hangi içerik türleri yer almalı?

Girişte de değindiğim üzere, uzun süredir Vikipedi anasayfalarını geziyorum ve kapsamlı bir araştırma yaptım. Sonra da herkesin hayalindeki anasayfa içeriğini gerçeğe dönüştürmesini sağlayacak bir modüler anasayfa hazırladım. Bunları ayrıntısıyla anlatacağım. Ama bunlara girmeden önce, Türkçe Vikipedi'nin mevcut durumuyla ilgili bir şeyler söylemek isterim.

Şuradan tüm Vikipedi sürümlerinin listesini görebilirsiniz. Türkçe Vikipedi madde sayısına göre sıralama yapılan bu listede 313 viki arasında 31. sırada. Geçmişte daha yüksek sıralamada olduğumuz olmuştu, ancak botla madde açan vikiler nedeniyle ister istemez biraz gerileme yaşandı, ki bu botçu vikileri çok düşük Derinlik (Depth) değerinden hemen tanırsınız. Derinlik değeri ilgili sayfa sayısına az değişiklikle mi çok değişiklikle mi ulaşıldığını ölçer, dolayısıyla botla maddeyi açıp bir daha dokunmayan vikilerin derinliği çok düşük olur. Biz uzun süredir "nicelik değil nitelik" düsturuyla hareket ediyoruz ve zaten isteseydik de milyon tane yerleşim yeri maddesi açmak zor değildi. Konumuz madde sayısı değil. Bir vikiyi büyük yapan madde sayısı değil kullanıcı sayısıdır. İngilizce Vikipedi en çok maddeye sahip olduğu için değil, en çok kullanıcıya sahip olduğu için en büyük Vikipedi sürümüdür. İkinci sıradaki Sabuanca da dolayısıyla en çok maddeye sahip olsa da büyük viki kabul edilmez.

Öncelikle Vikipedi sürümleri listesini biraz sadeleştirdiğim kendi sayfamdaki şu sürüme yönlendirmek istiyorum sizi. Bu sürümde 100 binden az kullanıcısı, 5 milyondan az değişikliği, 50 binden az maddesi olan vikileri eledim. Viki küçüldükçe anasayfa içeriği de fakirleşiyor doğal olarak. O nedenle yalnızca bu arkadaşları geride bıraktım. İlgili listeye kullanıcı sayısı açısından bakarsanız, Türkçe Vikipedi'nin 11. en çok kayıtlı kullanıcıya sahip Vikipedi sürümü olduğunu göreceksiniz. Etkin Kullanıcı sütunu ise son 30 gün içinde 1 veya daha fazla değişiklik yapmış kullanıcı sayısını gösteriyor. Bu istatistikte de 17. sıradayız. Listeyi toplam kullanıcı sayısına göre sıralattığınız anda yandaki etkin kullanıcı sütununa şöyle bir bakacak olursanız, o grubun içinde etkin kullanıcı sayısı açısından belirgin bir biçimde geride kaldığımız görülüyor. Bu ne demek? Şu demek: Ciddi bir insan gücü potansiyelimiz var. Ancak bunu verimli kullanamıyoruz. Bunu çözmemiz gerekiyor. Bu nedenle, artık yeni sloganım "okuyucuları kullanıcıya, kullanıcıları kalıcıya dönüştürmek". :) İnsanlar kayıt olsa bile değişiklik yapmıyor ve arkalarını dönüp gidiyorlarsa, tüm çabamızı onları kalıcılaştırmaya ayırmamız gerekiyor. Bu nedenle aşağıdaki anasayfa içerik tartışmasında da okuyucuyu aramıza katılmaya davet konusunun özellikle üzerinde duracağım.

Anasayfa içerik araştırmasında 1 milyondan fazla kullanıcısı olan vikilere özellikle odaklandım ve bunlara göre bir eksiğimiz gediğimiz var mı, bu vikilerden neler öğrenebiliriz, bizden çok daha fazla okuyucu sayısına sahip bu vikilerden ne dersler çıkarabiliriz diye bir inceleme yaptım.

Öncelikle sözünü ettiğim vikiler ve Ağustos 2020'deki ziyaret sayıları şöyle (B = Milyar; M = Milyon):

En çok kullanıcıya sahip Vikipedi sürümlerinin Ağustos 2020 ziyaretçi sayıları
Sıra Dil Ziyaretçi
1. İngilizce 9,4B
2. İspanyolca 1,1B
3. Fransızca 833M
4. Almanca 1,1B
5. Mandarince 577M
6. Rusça 806M
7. Portekizce 403M
8. İtalyanca 602M
9. Arapça 251M
10. Japonca 1,4B
11. Türkçe 125M
12. Endonezyaca 191M
13. Felemenkçe 188M
14. Lehçe 275M

Türkçe Vikipedi'deki 125 milyon rakamı diğer vikilere göre çok daha geride, ancak engel döneminde gördüğümüz zarardan kaynaklanıyor biraz da. O dönemde 70-80 milyona inmiştik. Engelden önce ise 200 milyon sularında dolaşıyorduk. Şuradan görebilirsiniz. Zamanla o sayıyı geri kazanacağımızı düşünüyorum.

Okuyucu sayısının fazla oluşu yukarıda değindiğim üzere bir deneyim, kanıtlanmış bir başarı, bizim adımıza öğrenilebilecek bir şeyler demek. Bu yüzden biz dâhil bu 14 projenin anasayfasında neler var, tek tek listeliyorum:

Kimin anasayfasında ne var?
İçerik en: es: fr: de: zh: ru: pt: it: ar: ja: tr: id: nl: pl:
Seçkin Madde Evet Evet Evet Evet Evet Evet Evet Evet Evet Evet Evet Evet Evet Evet
Kaliteli Madde Yok Evet Yok Yok Evet Evet Yok Evet Evet Yok Yok Yok Yok Evet
Günün Maddesi Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Evet Evet Yok Yok Yok
Seçkin Portal Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Evet Yok Yok Yok Yok Yok
Seçkin Liste Evet Yok Yok Yok Yok Evet Yok Yok Evet Yok Yok Yok Yok Yok
Seçkin Resim Evet Evet Evet Yok Evet Evet Evet Yok Evet Evet Evet Evet Evet Evet
Bilgi Evet Yok Evet Yok Evet Yok Evet Evet Evet Evet Yok Yok Evet Yok
Güncel Olaylar Evet Evet Evet Evet Evet Evet Evet Yok Evet Yok Yok Evet Evet Evet
Biliyor Muydunuz? Evet Yok Evet Evet Evet Evet Evet Evet Evet Yok Yok Evet Evet Evet
Tarihte Bugün - Toplu Evet Evet Yok Yok Yok Yok Evet Evet Yok Yok Evet Yok Yok Yok
Tarihte Bugün - Olay Yok Yok Evet Evet Evet Evet Yok Yok Evet Evet Yok Evet Evet Evet
Tarihte Bugün - Doğum Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok
Tarihte Bugün - Ölüm Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok
Yeni Ölenler Evet Evet Evet Evet Evet Yok Evet Yok Evet Yok Yok Yok Evet Evet
Kategoriler Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Evet Yok Yok Yok
Portaller Yok Evet Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Evet Yok Yok Yok Yok
Kardeş Projeler Evet Evet Evet Evet Evet Evet Evet Evet Evet Evet Evet Evet Evet Evet
Diğer Diller Evet Yok Yok Yok Yok Yok Yok Evet Yok Yok Yok Yok Yok Yok
İpuçları Yok Yok Yok Yok Evet Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok
Haftanın İş Birliği Yok Yok Yok Yok Yok Evet Yok Yok Yok Yok Yok Evet Yok Yok
Kardeş Proje İçeriği Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Evet Evet Yok Yok Yok Yok Yok
Yeni İçerik Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Evet Yok Yok Yok Yok
Başlık İçeriği Port. Bilgi Bilgi Po+Bi Bilgi - Port. - Po+Bi - Port. Port. Bilgi Port.

Bu noktada bazı notlar düşmem gerekiyor. Başlık içeriği ile kasıt, başlık kutusunda nelerin listelendiği doğal olarak. Bazı vikiler Vikipedi ile ilgili bir iki bilgilendirme bağlantısı koymuş, ki bunları Bilgi olarak aldım. Bazıları bizim şu anda yaptığımız gibi birkaç portal listelemiş, onları da Portal (yani Port.) diye aldım. Bir-iki tanesinde de her ikisi birden vardı, onlar da Po+Bi olarak geçiyor.

Vikipedi dil sürümlerinde kullanılan içerik türleri bunlar. Bundan sonraki yazılanlar bu içerik türlerini konu alacak, ancak yukarıda da belirttiğim üzere, eğer orijinal bir fikriniz varsa lütfen ilgili altbaşlıkta paylaşmayı unutmayın.

Bu bölümü bitirmeden önce, türlerin seçimi konusunda bir fikrimi paylaşmak isterim. Yukarıda da değindiğim üzere, bu süreçte gözeteceğimiz en temel unsur daha fazla kullanıcı kazandırma potansiyeli olmalı. İnsanları pasif okuyucular olmaktan çıkarıp aktif kullanıcılara dönüştürmek benim bu hazırlığı yaparken güttüğüm yegâne amaç açıkçası. Anasayfa bir vitrindir. Eğer satış yapıyorsanız yani belki de daha uygun bir genellemeyle kendinizi müşteriye beğendirme zorunluluğu içerisindeyseniz, en cazip ürününüzü, en çok beğenilecek ürününüzü vitrine koyarsınız. Eğer katılım bekliyorsanız da insanların ilgisini çekmek, duvara/cama astığınız afişi aramalarını sağlamak, web sitenize girmelerini sağlamak durumundasınız. Bunun için de en ilgi çekici, en insanı içine alan, en çok bağımlılık yapan yönlerinizi öne çıkarmalısınız. İşte bizim anasayfamızın da bu ikisinin sağlıklı bir dengesi olması gerektiğini düşünüyorum. Bir yandan en iyi içeriğimizi sergilemeli, bir yandan da okuyucumuzu günaha davet etmeliyiz. :)

Bu giriş bölümünü burada sonlandıralım ve modüler anasayfaya geçelim.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Modüler anasayfa

Tüm vikilerde ne var ne yoksa ortaya döküp kullanabileceğimiz içerik türlerini saptadıktan sonra, bu tartışmanın daha sağlıklı koşullarda yürütülebilmesi, insanların Vikipedi anasayfası konusunda neler yapılabileceğini zihninde canlandırmakla kalmayıp pratiğe de dökebilmesi için herkesin kullanıcı altsayfasında anasayfa oluşturmasını sağlayacak modüler bir anasayfa sistemi tasarladım.

Vikiproje:Anasayfa/2020/Modüler/Örnek sayfasında modüler anasayfanın bir örneğini görebilirsiniz. Bu sürüm, her içerik türü kutusunun bir kez kullanıldığı bir örnek. Ancak her kutunun ayrı parametreleri var ve potansiyel burada görünenden daha fazla. Vikiproje:Anasayfa/2020/Modüler/Tümü sayfasına girerseniz de, tüm kutuların tüm farklı görünümlerinin yer aldığı bir sürüm görebilirsiniz. Her bir kutu esasında ayrı bir şablon. Parametrelerle bu değişiklikleri sağlıyorsunuz. Örnek vereyim:

{{VPR:AS/2020/GÜNCEL |covid = e |ölüm = e}} kullanımı, size Güncel olaylar kutusunu Covid kutusu ve ölenler listesi etkinleştirilmiş olarak veriyor. Eğer bu parametreleri h (e = evet; h = hayır) olarak girerseniz, yalnızca düz bir olay listesi elde ediyorsunuz.

{{VPR:AS/2020/TB |olay = 10 |doğum = e |ölüm = e |özet = h}} size 10 olay, 5 doğum ve 5 ölümden oluşan mevcut Tarihte Bugün kutusunu veriyor. İsterseniz olay için 5 girebilir, doğumu ve ölümü "h" değeriyle devre dışı bırakabilir, özet parametresini "e" değeriyle etkinleştirerek o gün doğan ve ölenlerden oluşan tek satırlık bir özet doğum+ölüm listesi elde edebilirsiniz.

Modüler anasayfada %100 genişliğe sahip bir başlık kutusu, başlığın altında %50'şerlik sol ve sağ bölmeler ve onların da altında %100'lük bir alt bölme bulunuyor. Bölmelerin içinde yer alan kutuların her biri ayrı şablon. Bunları sol, sağ veya alt bölme arasında istediğiniz gibi taşıyabilir, böylelikle en güzel bulduğunuz anasayfa düzenini geliştirip insanlara gösterebilir, tartışmalarda örnek olarak kullanabilirsiniz.

Yukarıda da yazdığım gibi, sistemi kullanıcı altsayfanızda kolaylıkla anasayfa oluşturabileceğiniz gibi tasarladım. Yapmanız gereken şey çok basit:

  1. Aşağıdaki düğmeye tıklayın ve kullanıcı altsayfanız olacak modüler anasayfayı ilk olarak hiçbir değişiklik yapmadan kaydedin.
  2. Yeniden "(kaynağı) değiştir" seçeneğine tıklayın. Tüm kutuları parametreleriyle göreceksiniz. Sayfa tepegözünde, yani sayfanın en üstünde hangi parametreleri kullanabileceğinize dair bir bilgilendirme göreceksiniz. Ona göre istediğiniz kutuyu sol, sağ veya alta taşıyın, istediğiniz parametreleri değiştirin ve kafanızdaki anasayfayı elde edin.


Unutmayın: Şu anda konumuz tasarım değil. O yüzden geçici anasayfamızın tasarım özelliklerini koruyor bu modüler anasayfa da. Şu anda içerikle ilgileniyoruz. İçerik netleştikten sonra neyin nasıl göründüğü boyutuna geçeceğiz.

İçeriğin görsel olarak sunumunun anasayfadan ne bekleyebileceğimiz konusunda bize daha sağlıklı seçimler yapma olanağı taşıyacağını düşünüyorum. Herhangi bir sorun yaşarsanız lütfen bana yazın.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Seçkin madde

Artık içerik türlerinden söz etmeye başlayabiliriz. Bu altbaşlıklarda içerik türleri hakkında bazı bilgiler verecek ve anasayfada yer alıp almaması konusundaki kişisel tercihimi paylaşacağım. Siz de her bir altbaşlığın altında görüşlerinizi paylaşın lütfen.

Seçkin Madde ("SM"), kardeş proje bağlantılarıyla birlikte yukarıda incelediğim tüm vikilerin anasayfasında değişmez bir biçimde yer bulan yegâne içerik türü. Anasayfamızda bir SM'nin mutlaka yer alması gerekiyor. An itibarıyla 199 seçkin maddemiz var.

Modüler anasayfanın örnek SM kutusunu şuradan görebilirsiniz.

Seçkin İçerik sistemi Ocak 2007'de İngilizce Vikipedi'den uyarlanarak oluşturuldu. Hemen hepimizin bildiği üzere orada SM'ler anasayfaya günlük düzende çıkıyor, yani onlar için Günün Seçkin Maddesi ("GSM") var. 2007'de bu sistem kurulurken SM üretimimizin nasıl olacağını öngörmek pek mümkün değildi. Günlüğün altından kalkamayacağımız açıktı, aylık olması tembelliğe alışmak demekti, o yüzden çıtayı biraz yüksek tuttuk ve Haftanın Seçkin Maddesi ("HSM") olarak adlandırma yapıldı. Burada temel düşünce, bunun biraz da itici unsur olacağı ve bizi içerik üretimine sevk edeceğiydi. Elbette HSM demek, anasayfanın gereksinimini karşılayabilmek için yılda 52 SM üretme zorunluğu demek. Ne yazık ki bu hedefi hiç yakalayamadık. Şu ana kadar en yüksek sayıyı 2008'de 45 ile yakaladık ve doğal olarak seçilen SM'lerin birden fazla kez anasayfaya çıkıp HSM olması söz konusu oldu.

Aşağıda yıldan yıla kaçar SM seçtiğimizin bir istatistiğini bulacaksınız. Sarı renkli alanlar erişim engelinin geçerli olduğu ve bu nedenle her şeyin yavaşladığı dönemi temsil ediyor. Ancak bir diğer göze çarpan unsur da erişim engeli gelmeden önce de üretimimizin durmaya yüz tutmuş olması. Bunun elbette nedenleri aşağı yukarı biliniyor. SM yazmak kolay iş değil, çevirmek nispeten daha kolay olsa da aday maddeleri okuyup yorum yapacak kullanıcı sayımız da sınırlı. Sürecin hakkını veren az sayıda arkadaşımız var.

Yıldan yıla başarılı seçkin madde adaylık sayıları
2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
27 45 34 18 20 17 18 10 7 6 7 10 4 28

İstatistik bize 2020 yılında erişim engelinin kalkmasıyla yaşanan hareketlenmenin SM üretim süreçlerine büyük bir ivme kazandırdığını gösteriyor. Bu duruma geçtiğimiz günlerde Seksen de dikkat çekmişti. Bu güzel gelişmeleri şevkle madde üreten kullanıcılarımıza ve verimli çalışan seçkin içerik sorumluluklarımız @Khutuck ve @Maurice Flesier'e borçluyuz. Eğer kullanıcı kazanmayı sürdürürsek yılda 52 de çok uzak bir hayal gibi görünmüyor.

Şahsi kanaatim, GSM (Günün SM'si) / HSM (Haftanın SM'si) / ASM (Ayın SM'si) seçenekleri arasında yine HSM ile devam etmek. Engel dönemi şartları devam etse belki ASM'den söz etmeye başlayabilirdik, ancak uçağın burnunu kaldırmış görünüyoruz. GSM uzak bir hedef belki, ancak HSM hâlen idame ettirilebilir görünüyor.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Haftalık olarak iyidir. Yılda 52 SM çıkacağını sanmıyorum ama bu haftalık olmasına da engel değil bu kısmın. Goktr 13.22, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla
  • Haftalık olmasında sakınca yok. Yine de aynı maddenin tekrar tekrar ana sayfaya çıkmasında sakınca görmüyorum. Alternatif olarak SM'leri günlük olarak koyup yıl içinde 1,5 tur da döndürebiliriz, ana sayfamız daha dinamik olur. Şu anda her SM kabaca "4 yılda bir 7 gün arka arkaya" ana sayfaya çıkıyor; her gün değiştirirsek "7 ayda bir 1 günlüğüne" çıkar (ki bu da yine 4 yılda 7 gün eder). Bunu bot vb bile gerekmeden MediaWiki'nin sağladığı olanaklarla çözeriz bence. --Khutuckmsj 14.14, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Kaliteli madde

Kaliteli Madde ("KM"), SM'den önceki kalite durağı olarak kabul ediliyor. İspanyolca, Mandarince, Rusça, İtalyanca, Arapça ve Lehçe anasayfalarında KM sergileyen vikiler. Bizim an itibarıyla 268 kaliteli maddemiz var.

Modüler anasayfanın örnek KM kutusunu şuradan görebilirsiniz.

Aşağıdaki istatistikleri inceleyecek olursanız, yukarıdaki SM örüntüsüne oldukça benzediğini göreceksiniz. Erişim engeli öncesinde de gözle görülür bir gerileme ve engel sonrasında bir silkinme. 2010'ların ilk yıllarındaki performansın gerisindeyiz, ancak yükseleceğimize inancım tam.

Yıldan yıla başarılı kaliteli madde adaylık sayıları
2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
2 40 17 17 45 22 56 13 25 9 6 9 2 42

Mevcut anasayfamızda Günün Maddeleri adı verilen iki maddelik bir kutu sergiliyoruz. Normalde bu maddelerden birinin KM birinin ise gelişmeye açık bir madde olması düşünülmüştü, ancak bu her zaman uygulanmıyor. Özellikle ikinci maddeyi açtığımda bazı zamanlarda karşıma bir-iki paragraflık ve hatta daha da kötüsü uyarı etiketli maddeler çıkıyor. Ben genel olarak Günün Maddeleri konsepti yerine tek bir KM sergilememiz gerektiğini düşünüyorum. Anasayfa bizim vitrinimiz, buradan bir maddeye giden bir "tabela" koyacaksak, bunun statü sahibi bir içerik türü olması gerekiyor.

Mevcut istatistikler ışığında da GKM, HKM, AKM arasında seçim yapılacaksa yine HKM, yani Haftanın Kaliteli Maddesi en uygunu olur derim.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

  • Kaliteli madddelerin mutlaka anasayfada yer alması gerekiyor diye düşünmekteyim, ancak "haftanın kaliteli maddesi" olarak yer alacak olursa seçkin madde üretiminin motivasyon kaynağı, ayırt edici unsuru olan maddenin bir hafta boyunca anasayfada kalması ayrıcalığı ortadan kaybolur. Seçkin içerik dışında haftalık olarak anasayfada kalan bir unsur olmamalı bence. Günün kaliteli maddesi olması için yılda 365 tane üretmemize gerek yok diye düşünüyorum. Kaliteli maddeler anasayfaya mükerrer olarak çıkabilir, bunu hayatın bir gerçeği olarak kabullenip yolumuza devam ederiz. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 13.07, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla
  • KM'ler sayfada olmalı, ve hatta haftalık olarak kalmasını destekliyorum. Fakat içeriği SM'ye göre daha az olsa faydalı olur. Anasayfayı hep madde içeriğiyle de doldurmayalım. SM'nin yarısı uzunluğunda olabilir örneğin bu bölüm. Goktr 13.23, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla
  • Kaliteli maddeleri günün maddesi olarak ana sayfaya koyuyordum, ancak kaliteli maddelerimiz genelde belirli konular etrafında yer alıyor. Ana sayfada sürekli günün maddesi Hande Yener, Madonna, Simpsonlar veya savaş gemisi olunca (bu dört konudaki KM’ler tüm KM’lerin üçte biri olabilir) sıkıcı oluyor. Yine de günün maddesini 1 KM + (belki) 1 diğer madde olarak devam ettirmeyi uygun buluyorum. —Khutuckmsj 13.44, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla
@Khutuck: Bunu bir alta yazarsan fikir birliğini saptamaya çalışırken rahatlar tartışmayı kapatan kişi.
Vito Genovese 13.47, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla
@Khutuck: Benim buna dair düşüncem şu, eğer anasayfada sergilenmesi için KM olmasına gerek yoksa, KM süreciyle neden uğraşayım? En.wikide de KM sürecinin yürümesinin sebebi, seçildikten sonra biliyor musunuz kısmında yer alma hakkı kazanıp anasayfaya çıkması (yani aslında KM'lere dolaylı olarak yer veriyorlar). Bu nedenle KM'nin bir tür anasayfa için "gatekeeper" olması lazım bence. Böyle bir değişikliğe gidersek ve eşzamanlı olarak KM seçimini basitleştirirsek farklı konularla ilgilenen -benim gibi- kullanıcıların da KM sürecine etkin olarak katıldığını ve konuların çeşitlendiğini göreceğiz. O zamana kadar da Simpsonlar maddeleriyle idare etmek çok sıkıntı olmasa gerek bence :) --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 13.54, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla
+1.
Vito Genovese 13.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Günün maddesi

Yukarıda Günün Maddeleri ("GM") ile ilgili söylediklerimi kopyalayayım: "Mevcut anasayfamızda Günün Maddeleri adı verilen iki maddelik bir kutu sergiliyoruz. Normalde bu maddelerden birinin KM birinin ise gelişmeye açık bir madde olması düşünülmüştü, ancak bu her zaman uygulanmıyor. Özellikle ikinci maddeyi açtığımda bazı zamanlarda karşıma bir-iki paragraflık ve hatta daha da kötüsü uyarı etiketli maddeler çıkıyor. Ben genel olarak Günün Maddeleri konsepti yerine tek bir KM sergilememiz gerektiğini düşünüyorum. Anasayfa bizim vitrinimiz, buradan bir maddeye giden bir "tabela" koyacaksak, bunun statü sahibi bir içerik türü olması gerekiyor."

Bunun dışında bu kutuların yönetimi oldukça zorluyor. Kısa bir süre önce bazı GM'lerde kaynak belirt şablonu kullanmış olduğumuzu, yani anasayfadan şüpheli içerik paylaşmış olduğumuzu fark edip temizliğini Khutuck'ten rica etmiştim. GM kutularını artık neredeyse hep önceki yıllardan kopyalıyoruz, bu da bir kısıt yaratıyor. Ek olarak, metin uzunluğu son derece değişken olan GM'ler iyi kötü bir standardı olması gereken anasayfa için de sorun teşkil ediyor. Bizim dışımızda büyük vikilerden yalnızca Japoncada GM var.

Diğer yandan GM'nin de avantajı her gün değişen bir içerik sunması elbette. Bu avantajın da göz önünde bulundurulması şart.

Modüler anasayfanın örnek GM kutusunu şuradan görebilirsiniz.

Benim şahsi tercihim, GM'lere veda etmek ve bunu KM, SL ve SP gibi alternatiflerle ikame etmek.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

  • Mevcut formattaki GM, kaliteli madde sürecinin anlamını ortadan kaldırıyor tamamen. Günün kaliteli maddesi kombosunu yaparak mevcut GM sistemine elveda demek optimal olur görüşündeyim. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 13.21, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla
  • GM'ler anasayfada pek de dikkat etmediğim bir şey benim şahsen. Anasayfada ansiklopediyi anlatmaktan çok doldurmak için konulmuş içerik izlenimi veriyor. Birisi anasayfaya bakıp SM ve KM gördükten sonra günün maddeleri abartı oluyor açıkçası. Kaldırılabilir. Goktr 13.25, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla
  • KM'lerimizdeki çeşitliliğin az olması sebebiyle daha farklı alanlardan seçilecek GM'lerin ana sayfada yer alması iyi olabilir. Sadece "B ve C sınıfı olsun" veya "en az 5000 bayt olsun" gibi bir kriter ekleyebiliriz. Bir de GM adayları şu an yoldaşlarla dolu, daha çok çeşitliliğe ihtiyacımız var. --Khutuckmsj 13.58, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Seçkin portal

Anasayfamızın en iyi içeriğimizin sergileneceği bir vitrin olması gerektiği düşüncesiyle seçkin portallere ("SP") de anasayfada yer verilmesi elbette bir seçenek. Modüler anasayfanın örnek SP kutusunu şuradan görebilirsiniz.

SP, 2007'deki ilk uyarlamada olmayan (yalnızca SM-SL-SR vardı), Konu ile birlikte sonradan eklenen bir kategori. An itibarıyla yalnızca Arapçanın anasayfasında SP kutusu bulunuyor. Ancak içeriğimiz bunu desteklemek için yeterli görünmüyor. An itibarıyla 7 SP'ye sahibiz (İslam, Kıbrıs, Simpsonlar, Spor, Tarih, Türkiye, Yahudilik). Bunlardan 3'ü 2010'da, 3'ü 2011'de ve sonuncusu da 2013'te seçilmiş. O kadar az ki sayıları vermek için tabloya gerek bile duymadım. Şu anda da 1 adaylık var. Ne yazık ki yeterli ilgiyi görmeyen bir konu.

Birkaç ay önce tüm portallerimizin kötü durumda olduğu gerekçesiyle hepsinin statüsünün alınması için bir seçkin portal incelemesi açıldı. Bu tartışmada @Nanahuatl'ın da işaret ettiği üzere, İngilizce Vikipedi seçkin portal sistemini 2 yıl önce kaldırmış. Tartışma çok uzun, ancak benzer endişelerin dile getirildiği iyi kötü anlaşılabiliyor.

Seçkin portal savunusu olarak 7 portallik bir stok olduğu ve ASP yapılırsa önümüzdeki 7 ayın cepte olduğu ileri sürülebilir, ancak devamının geleceğine dair bir garanti de yok ne yazık ki ortada. Modüler anasayfaya bir Ayın Seçkin Portali seçeneği ekledim (Seçkin Konu koymadım, zaten iki tane var), ancak içerik zayıflığımız dolayısıyla bu seçeneğe sıcak bakamıyorum. Seçkin Portallerle ilgili alternatif olarak belki şu iki fikir değerlendirilebilir:

  1. Tepe kutudaki portal listesinde Bilim, Sanat, Kültür gibi çok geniş alanları konu alan ama içerikleri zayıf olan portaller yerine bu 7 portal listelenebilir
  2. Portalleri listeleyen bağımsız bir kutu olacaksa, bu 7 portalin yanına seçkin portal yıldızı konabilir

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

  • Yukarıdaki başlık yerine ayrı bir şekilde seçkin portel göstermek faydalı olacaktır. Sorun şu ki bu portal kısmının SM ve KM kutularından farklı olması gerekli bence. Bu kutu yine madde kutusu gibi görünmekte. Goktr 13.27, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Seçkin liste

Seçkin listeler ("SL") büyük vikilerden Rusça ve Arapçanın anasayfasında kendine yer bulmuş. Bizde listeler portallerden çok daha iyi durumda, hatta maddelere yakın sayılabilecek bir düzeyde. An itibarıyla 187 seçkin listemiz var. Modüler anasayfanın örnek SL kutusunu şuradan görebilirsiniz.

SL üretimi doğal olarak SM'den daha kolay, bu nedenle anasayfa desteğiyle burada bir ivme olabileceğini umuyorum. 187 birimlik stokumuz olduğu için de Haftanın Seçkin Listesi düzenini idame ettirebileceğimizi düşünüyorum.

Yıldan yıla başarılı seçkin liste adaylık sayıları
2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
2 9 16 13 12 18 62 4 8 4 4 20 4 20

Tercihim anasayfada haftalık düzende seçkin liste yayımlamak, yani anasayfamıza bir HSL kutusu eklemek.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Seçkin resim

Almanca hariç tüm vikilerin anasayfasında bir resim kutusu var, ancak bu her zaman ilgili vikinin kendi içinde seçtiği resimler olmuyor. Birçok vikide gördüğüm, Commons'ta günün resmi neyse onu doğrudan okuyucularına günün resmi olarak gösterdikleri oldu. Mandarince, Rusça, Portekizce ve Felemenkçe doğrudan Commons'ta günün resmi neyse onu görüntülüyor, ki bunlar büyük vikiler. Küçük vikilerde Commons'taki resmi görüntüleme çok yüksek oranda uygulanan bir yöntem.

Bizde 2007'den beri seçkin resim ("SR") sistemi bulunuyor. 1.868 tane de SR'ye sahibiz. Modüler anasayfanın örnek SR kutusunu şuradan görebilirsiniz.

Daha fazlasını söyleyebilmek için hemen yıldan yıla tabloya bakalım.

Yıldan yıla başarılı seçkin liste adaylık sayıları
2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
30 518 567 469 70 28 26 14 54 22 22 13 3 23

İlk günlerdeki şevk birkaç yıl sonra dinmiş, erişim engeli başlamadan önce bile günlük bir seçkin resim düzenini sürdüremeyecek sayılara inmişiz. Bu yüzden de aynı resmi tekrar tekrar görüntüler duruma gelinmesi kaçınılmaz sonuç. Seçkin resimle ilgili bir diğer nokta da, aslında burada kendi üretimimizden söz etmiyor oluşumuz. Hemen hepsi Commons'ta yüklü olan resimleri Türkçe Vikipedi topluluğu olarak seçiyoruz. Biz üretmiyoruz ama biz seçiyoruz. Evet, topluluğumuzun seçimi olması anlamında değerli. Ancak seçkinlik ölçütleri standartsa, bu durumda bu seçimin bir angarya teşkil etme olasılığı da var. Bizim ürettiğimiz resimler ve ortam dosyaları da Commons'ta aday gösterilip tüm WMF projelerinin yararlanması için adım atılabilir. Üstelik Commons'ta dil desteği de çok kötü durumda sayılmaz.

Bu nedenlerden dolayı yakın zamanda "Acaba seçkin resim sistemi hata mıydı? Kaldırılsa iyi mi olur? Doğrudan Commons'ın resmini altyazıyı çevirip kullansak, bu da maddesinin açılmasına vesile mi olsa?" diye düşünmeye başladım. Sonrasında şu tartışmayı görüp SR adaylığındaki tartışmanın teknik düzeyinden etkilenmiş (ve bunu ifade etmiş) olsam da, hâlen bir SR sisteminin varlığını sürdürmesi için çok güçlü gerekçeler yokmuş gibi hissediyorum. Ancak elbette bu konuyu çözeceğimiz yer bu tartışma değil.

Resmin Commons'tan alınması senaryosuna modüler anasayfada yer verdim. Kardeş Proje İçeriği bölümünün Commons altbaşlığında da konuyla ilgili görüş belirtebilirsiniz.

Anasayfada resim olmalı mı? Evet, bence olmalı. Anasayfada bir resim olmasının önemli bir dengeleyici unsur olduğunu, o görsel zenginliğe ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Tabii, resmin olması/olmaması boyutunun yanında bir de boyutu konusu var. Modüler anasayfada özellikle panoramik bir fotoğraf seçtim. Resimle ilgili kutunun %50'lik sol ve sağ bölmelerde değil, %100'lük alt bölmede olması gerektiğini düşünüyorum. Panoramik resimler geldiğinde tamamen işlevini kaybediyor SR kutusu ve bu etkileyici resimlerle okuyucuyu yakalama fırsatını tepiyoruz. Kutuyu İngilizce Vikipedi'de olduğu gibi yapılandırırsak, panoramik olmayan (ve hatta panoramiğin aksine dikine uzun olan) fotoğraflarda da metni altta değil sağda çıkaracak biçimde bir yapılandırmaya gidebiliriz.

Değerlendirilebilecek bir diğer fikir de, bazı vikilerin yaptığı gibi birden fazla resim sergilemek, yani Günün Resmi yerine Günün Resimleri adı altında 2-3 resim paylaşmak. Şahsen buna gerek olmadığını düşünüyorum. Tercihim tek resim, günlük düzen (GSR) ve %100 genişlik. Commons'tan mı gelsin biz mi seçelim konusunu seçkin içerik sistemi içerisinde ayrıca değerlendiririz.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Güncel olaylar

Güncel olaylar, Bunları biliyor muydunuz? ile birlikte genel normdan ayrıldığımız en önemli nokta gibi duruyor. 14 projenin 11'inde güncel olaylar / haberler kutusu var. İtalyanca, Japonca ve bizde yok.

Modüler anasayfanın örnek Güncel Olaylar kutusunu şuradan görebilirsiniz.

Biliyorsunuz, Türkçe Vikihaber bir süre önce ilgisizlik nedeniyle kapandı. Bana sorarsanız iyi de oldu, çünkü genel bir konsept olarak Wikimedia Vakfı projeleriyle çok bağdaşmıyordu. Haberi güncelliğini koruduğu süre içerisinde hazırla ve yayına aldıktan sonra tam korumaya alıp değişiklik yapma, biçiminde özetlenecek Vikihaber usulü burada yapmaya çalıştığımız şeyle pek örtüşmüyor bana göre. Her şeyin güncel tutulmasının birinci öncelik olması zorunluğu da projenin İngilizcede bile işlememesine neden oldu ve bazı haber ajanslarıyla lisans anlaşması yapıp onların içeriğini kopyalayan bir-iki istisnai dil sürümü dışında bana sorarsanız başarısız olmuş bir proje Vikihaber.

Dolayısıyla "habercilik" konusunda Türkçe topluluğu olarak bir başarısızlık yaşamış olmamız çok da bizim kabahatimiz değil. Bu güncel olay kutuları, birkaç günde bir uluslararası öneme sahip bir haber eklemesiyle güncellenen bir sistem. Yani yağmur gibi haber yağmıyor. Yani Türkiye'de olan olaylar açısından seçim sonucu, deprem, Gezi boyutunda toplumsal olay gibi haberler bu kutuda yer bulabilir. Onun dışında çok da VP:MİLLİ sorunu doğuracağını sanmıyorum. Sistemi kurmak ve yönetmek, önerilerin kolaylıkla getirilebileceği bir sistem eklemek çok sorun olmayacaktır diye düşünüyorum. Bu tür kutuların ilgili habere konu maddelerin geliştirilmesini teşviki de önemli bir faktör. Ek olarak, modüler anasayfa kutusunda da göreceğiniz gibi bir Covid kutusu da keşke son altı aydır da anasayfamızda yer alıyor olsaydı.

Tercihim anasayfamıza bir güncel olaylar kutusunun eklenmesi yönünde. 3-4 olaydan oluşan ana satırlara ek olarak, kutunun altında son günlerde ölen kayda değer kişilere yer verme olanağımız var. Bunun alternatifi de bu işe ayrılmış diğer kutuyu kullanıp bu kutuyu yalnızca olayla sınırlı tutmak. Bu konuda net bir tercihim yok, nötr kalayım şimdilik.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

  • Önem değerlendirmesi olmadan güncel ve belli bir standartta olan tüm maddelerin anasayfada yer alabilmesi gerekli bence bu sistemin en azından makul şekilde yürüyebilmesi için. Gerekirse Türkiye ağırlıklı bir sistemik yanlılık gösterecek, ama başka türlü güncelliği koruyamama daha büyük tehlike.
  • Temelde ben esasen bu bölümü hâlen pek gerçekçi göremiyorum. Çünkü iki noktada devamlı etkinliğini koruyacak bir iş gücüne ihtiyacı olacak: 1) Anasayfaya çıkacak güncel maddelerin asgari uygunluğunu denetleyen bir eş denetim mekanizması. Özellikle çoğu güncel maddede olan VP:TBA gibi endişeleri değerlendirdiğimizde bu çok önemli. 2) Bu bölümle ilgilenip güncellemeleri gerçekleştirecek bir hizmetli. Bunların devamlılığının olabileceği konusunda şüpheliyim. Olmaması durumunda da güncelliğini kaybedecek veya güncel kalsın diye belli bir standardı yakalamayan maddeleri anasayfaya çıkaracak bir bölüm olacak.
  • --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 13.16, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla
  • Ben bu kısmın faydalı olacağını düşünüyorum fakat sistem ilerlemeye başlamadan önce reklamvari siz de haber ekleyebilirsiniz vs. tarzı destekliyici içerikler olması kaydıyla. Yoksa orası erişilemez gibi durmasın, kullanıcıları oraya yönlendirmek gerekir ve Vikipedi'ye katkıya başlamak için güzel de bir yer olabilir. Goktr 13.32, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla
  • Bugün İngilizce Vikipedi'de VP:MİLLÎ ihlalinin oluşmamasının tek nedeni çok farklı milletlerden ve/veya ülkelerden katılımın olması, dolayısıyla haberlerin eninde sonunda nötralize olmasıyla sonuçlanıyor. Sisteme gelince, kim nasıl bir sistem yapmış; o konuda detaylı bir incelemem yok, ama gerçek şu ki diğer Vikipedilerde de bu konuyla düzenli olarak birkaç kişi çalışıyor, bu yüzden sistemin (eğer getirilecekse) aniden getirilmesi çok mantıklı olduğunu düşünmüyorum; kaldı ki normal haliyle bile (tıpkı şu anda bazı yaşayanlar-ölenler-tarihte bugün sayfalarında olduğu gibi) VP:MİLLİ ihlaline yol açabilir. Bu fikre karşı olmasam da problemler doğurabileceği (devamlılık, TBA, MİLLİ vb.) endişesini taşımaktayım. Mesela güncel bir olay konulurken eğer belli bir ülkenin/ülkelerin konularına bakılırsa bu sistemin işlemeyeceği aşikar.ahmetlii mesaj katkılar 13.42, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla
Böyle bir kutudaki VP:MİLLİ sorunlarını gidermek oldukça kolay. Asıl zor olan Tarihte Bugün sorunlarını gidermek. Bugünün TB kutusuna bir hata nedeniyle müdahalede bulunmam öncesinde 10 olaydan 4'ü, 5 doğumdan 2'si ve 5 ölümden 4'ü Türkiye / Türkler ile ilgiliydi. Böyle 366 tane kutu var, takibi kolay değil. Bu kutu ise oldukça rahat müdahale edilebilir nitelikte.
Vito Genovese 13.45, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla
Tam gününe denk geldik aslında, bugün Ruth Bader Ginsburg'un vefatının dünyanın diğer bölgelerinden kullanıcıların katılımını beklemeden yıldırım hızıyla güncel olaylar bölümüne çıkarılmasına dair çetin tartışmalar var en.wikide. Ancak bu bir VP:MİLLİ problemi değil ki? Bu bir sistemik yanlılık problemi. "Ülkemizde..." tarzı ifadeler veya Türkiye'yle ilgili maddelerde gerekli bağlamı sağlamamak tarzı şeyler MİLLİ ihlali. Sistemik yanlılığın tedavisiyse bence hangi olayın ne kadar evrensel önemi olduğuna dair kısır tartışmalar başlatacak süreçler üretmektense, bu konuda hassas kullanıcılara karşı üretimi teşvik etmek, yani belli bir standarttaki maddenin ne olursa olsun çıkabilmesi. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 13.52, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Yeni ölenler

14 vikinin 9'unda Güncel Olaylar kutusundan bağımsızlığını ilan etmiş bir Yeni / Yakın Zamanda Ölenler kutusu var. Son birkaç günde ölen ve biyografi maddesine sahip kişileri listeliyor. Modüler anasayfanın örnek Yeni Ölenler kutusunu şuradan görebilirsiniz.

Seçeneklerimiz, 1) hiçbir güncel gelişme kutusu barındırmamak, 2) yalnızca güncel olay kutusu verip altında yeni ölenleri listelemek, 3) yeni ölenlere bağımsız kutuda yer vermek ve 4) yeni ölenlere hiçbir yerde yer vermemek. Görünüşe göre 2020 yılında ölenler listesini çok güncel tutamamışız, ancak çok zor bir iş sayılmaz.

Bu konuda nötrüm. Gelen fikirlere göre belki benim görüşüm de güncellenir.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Tarihte bugün

Tarihte bugün ("TB") sistemi, 2007'de seçkin içerik sistemiyle aynı günlerde kuruldu. Modüler anasayfanın örnek Tarihte Bugün kutusunu şuradan görebilirsiniz.

Mevcut kutumuz biraz fazla büyük. 10 olay, 5 doğum ve 5 ölüm içeriyor. 14 vikiden biz dâhil 5'inde olay + doğum + ölümden oluşan genel bir TB kutusu var. 9 vikide ise yalnızca olaydan oluşan bir kutu var. Doğum ve ölümlerden oluşan tek bir satır alta ekleniyor. Bazı vikiler bizim gibi 10 olay, bazıları ise daha kısa tutmuş, 5 olay. Tüm bu seçenekleri modüler anasayfaya ekledim.

TB sistemimiz hazır, kurulu, dayalı döşeli. Ancak şahsi kanaatimce fazla uzun. Ben 5 olay + doğum-ölüm için tek satırdan yanayım. Tarihte bugün açıkçası bizimle aşık atmaya çalışan tüm bu biyografive.biz tarzı sitelerin standart içeriği. Tarihi çok severim, ama çok alışıldık ve heyecan yaratmaktan uzak bir içerik türü olarak değerlendiriyorum ve asgaride tutulmasından yanayım.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

  • Tarihte bugün bölümü, güncel olaylar tarzı diğer bölümlere kıyasla bence bizim kapasitemize çok daha uygun bir bölüm, zira belli bir standardı yakaladıktan sonra devamlı bakım/güncelleme, hizmetli ilgisi gerektirmeyecek bir bölüm. Eli yüzü düzgün madde üretimini teşvik etmek için bunu dinamik bir fırsat olarak da kullanabiliriz üstelik, ve bir kere oturttuktan sonra bunun da gerektirdiği bakım kullanıcıların içerik üretimine gösterdiği ilgi kadar olur. Bunun için de yeni bir tarihte bugün sistemi önerisi hazırladım. 5 olay + doğum-ölüm için tek satır benim için de yeterli olur, veya belki olay sayısını 1-2 arttırılması düşünülebilir. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 13.11, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla
  • Faydalı bir bölüm. İçeriği kısaltmayı destekliyorum. Goktr 13.34, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Biliyor muydunuz?

Biliyor muydunuz? ya da Bunları biliyor muydunuz? ("BB"), İspanyolca, Japonca ve bizim haricimizda tüm dillerde var. Bizde de 2010'da Şablon:Biliyor muydunuz ile bu konuda bir girişim başlatıldı, ancak ne yazık ki devamı gelmedi ve anasayfaya da giremedi.

Modüler anasayfanın örnek Biliyor Muydunuz kutusunu şuradan görebilirsiniz. Bu kutu için örnek içerik üretmek yalnızca 2-3 dakikamı aldı ve gerçekten de keyif aldım. İkisini kafadan ekledim, ikisini maddelerden aldım. Madde içerikleri ile doğrudan ilgili olmayan ben bu kadar kolay eklediysem, maddeleri yazanlar buraya çok daha rahatlıkla öneriler getireceklerdir. Bu kutunun Tarihte Bugün kutusuna göre çok daha ilgi çekici olduğunu düşünüyor ve anasayfada mutlaka yer alması gerektiğini düşünüyorum.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

  • 2010'da da bu bölümün yeni içerik üretimi açısından çok faydalı olacağına inanıyordum, şu an da inanıyorum. Bu noktada aslında temel bazı sorular sormamız gerekecek. Biliyor musunuz bölümünde maddeler ne kadar kalacak? Günlük veya haftalık içerik mi belirleyeceğiz, üretildik sonra tepeden ekleme-alttan çıkarma mı yapılacak? İçeriğin eş denetimi ve seçimini nasıl gerçekleştireceğiz, sürekli kılacak bir insan gücümüz olabilecek mi? Muhtemelen beklentilerin daha düşük olacağı bir kaliteli madde süreci, eğer önerime benzer bir kalite kontrol sistemi getirirsek şekil değiştirecek olan tarihte bugün ve potansiyel olarak eklenecek güncel olaylar arasında biliyor musunuz bölümü nasıl bir niş ve insan kaynağı tutacak? Meta sürece harcayacağımız vakti minimize ederek içerik üretimini maksizime edecek cevaplar bulmamız lazım bunlara hep. Bunları cevaplandırabilirsek olsun tabii. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 13.20, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla
  • * Ben bu kısmın faydalı olduğunu düşünmüyorum. Eğer birçok kutucuktan seçim yapmamız gerekecekse güncel olaylar bir ansiklopedi için en faydalısı diye düşünüyorum. O yüzden bu kısım şu aşamada geri planda kalıyor benim için. Goktr 13.35, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Kardeş proje içeriği

İtalyanca ve Arapçada kardeş projelerden içerik örnekleri sergileniyor. Modüler anasayfanın örnek Kardeş Proje İçeriği kutusunu şuradan görebilirsiniz.

Açıkçası ben bu konsepte bayıldım ve kesinlikle bu içerik türünün anasayfamızda yer alması gerektiğini düşünüyorum. Bildiğiniz üzere Vikipedi tartışmasız en büyük, en yüksek potansiyelli projemiz, her zaman da böyle kalacağı açık. Kardeş projelerimiz emek veren birkaç kullanıcının gözetiminde varlıklarını sürdürüyor ama çoğu okuyucunun bu projelerin varlığından haberi bile yok. Diğer yandan bu projelerin bazıları çok yüksek bir "Günün/haftanın/ayın X'i" potansiyeline sahip. Okuyucularımızı bu projelere yönlendirip 1-2 kişiyi bile içeri çeksek bu projeler için bu büyük bir yarar sağlayacaktır. Aşağıda hangileri olmalı hangileri olmamalı konusunda görüşlerimi belirteceğim ama ana kutusunun kesinlikle olması gerektiğini düşünüyorum.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Vikisöz

Şahsen Vikisöz'ü her zaman WMF projelerinin genel çizgisiyle biraz tutarsız görmüşümdür. Çünkü WMF projeleri özgür içerik üretmek içindir. Vikisöz ise yapısı itibarıyla ancak yeterli zaman geçmesi ya da belirli koşulların sağlanması durumunda özgür olabilecek sözlerin toplandığı bir platformdur. Dolayısıyla üretime açık değildir, daha ziyade koleksiyondur. Elbette Vikikaynak da bir koleksiyondur, ama orada yapılan koleksiyonun bir başvuru kaynağı değeri vardır. Bu yüzden Vikisöz'e biraz mesafeli olmuşumdur hep. Üstelik de projede genel olarak ciddi bir telif problemi olduğunu düşünüyorum. Ancak itiraf edeyim, uğraşması zevkli bir projedir. Bu proje de burada olduğuna ve bir yere gitmediğine göre, oraya trafik yöneltmemizin yararlı olacağına inanıyorum. Vikisöz her gün bir adet günün sözüyle bizi rahatlıkla destekleyebilir. Proje için tutku duyacak okuyucuları da yakalarsa bu sayede bir ivme kazanabilir.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Vikikaynak

Vikikaynak son dönemde etkin olan arkadaşlarımızın da etkisiyle çok güzel bir atılım içerisinde. Anasayfada kesinlikle bir Vikikaynak metni olması gerektiğini düşünüyorum. Modüler anasayfaya İstanbul Sözleşmesini koydum. En tartışmalı günlerde anasayfamızda olsaydı oraya ciddi bir trafik yöneltebilirdik diye düşünüyorum.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Vikisözlük

Vikisözlük aslında çok çok önemli bir proje ve oturtabilirsek, başvuru kaynağı olma açısından Vikipedi ile yarışabilecek bir potansiyel taşıyor. Sık sık yazıyorum, TDK sözlükçülük konusunda berbat bir iş çıkarıyor. Dil Derneği onu kopyala-yapıştır yapmaktan başka bir şey yapmıyor. Geriye de yine kusursuz olmayan ama yine de bunlara tercih edilebilecek olan Kubbealtı filan kalıyor. Vikisözlük'ün anasayfada bir günün sözcüğü ile temsil edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Modüler anasayfaya koyduğum örnek gibi çok bilinmeyen sözcüklerden gidersek, insanların ilgisinin projeye yönelebileceğini düşünüyorum. Önümüzdeki aylarda Vikisözlük ile ilgili daha radikal bir şeyler önereceğim ama henüz erken. :) Vikisözlük anasayfamızda olmalı.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

  • "Günün sözcüğü" tarzı bir bölümün güncellenmesinin nasıl olacağını öngörüyoruz? Günlük ayrı sayfalar önceden mi oluşturulacak, hizmetli tarafından anasayfaya çıkan tam korumalı içerik direkt mi değiştirilecek? Vikisözlük'te etkin arkadaşlarla koordinasyon nasıl sağlanacak, sözcükler nasıl seçilecek? Bu soruları cevaplandırabilirsek neden olmasın? --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 13.23, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla
Vikikitap

Vikikitap benim Vikipedi'den sonra en sevdiğim WMF projesi, açık ara. Ancak ne yazık ki konusu kitap yazmak olduğu için, bir sözcük, bir ansiklopedi maddesi kadar kolay değil buradaki bir girdiyi oluşturmak. Şu anda ne yazık ki Vikikitap'ta tamamlanmış düzgün bir kitap dahi yok. Bu yüzden (son derece üzülerek) Vikikitap'ın bu kutunun içinde yer almaması gerektiği yönündeki görüşümü ifade edeyim.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Meta Viki

m:Meta Viki'deki Haftanın Çevirisi projesi Türkçe Vikipedi ile aynı yaşta olan eski bir gelenek, yıllardır düzenle sürdürülüyor. Haftada bir madde belirlenip mümkün olduğunca fazla sayıda vikiye kazandırılması amaçlanıyor. Modüler anasayfaya bu seçeneği de ekledim ve ayrıştırıcı işlevlerden yararlanarak Türkçe sayfa oluşturulmamışsa farklı, oluşturulmuşsa farklı metin görüntülenmesini sağladım. Yakın dönemde makine çevirileriyle ilgili şikâyetlerimiz oldu ve bunun sonunda VP:HS#M9 oluşturuldu, ancak bu tekil maddeyi makine çevirilerinin saldırısından uzak tutabileceğimizi, çeviri yapmaya istekli okuyucuları buradan yakalayabileceğimizi düşünüyorum. Bu nedenle de kardeş proje içeriği kutusunun var olması durumunda Meta Viki alt bölümünün de olmasının yararlı olacağını düşünüyorum.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Wikimedia Commons

Seçkin Resim altbaşlığında da değindiğim üzere, birçok vikide seçkin resim uygulaması yok. Bunun yerine doğrudan günün resmi olarak Commons'ta günün resmi neyse onu görüntülüyorlar. Anasayfasında SR olmayan iki büyük viki var: Almanca ve İtalyanca. Almanca hiçbir şekilde koymamış ilginç bir biçimde. İtalyanca ise kardeş proje içeriği kutusunun içinde "Commons'tan günün resmi" olarak vermiş, ayrı bir ana Günün Seçkin Resmi bölümleri yok. SR sistemimiz işlediği ve SR'lerin birden fazla kullanımında da çok ciddi bir sorun olmadığı için kardeş proje içeriği bölümünde Commons'ın olması gerekli değil gibi görünüyor. Resmi Commons'tan almaya karar versek bile bağımsız bir kutu içinde olması daha mantıklı bana göre.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

  • Bunu yaparsak Viki tarihindeki sistem kaybolmuş olacak. Arada kalıyor insan. Vikiler gittikçe evrenselleşmeye çalışıyor, commons data bunların en güzel örnekleri. Fakat o aşamaya gelene kadar birçok aşılması gereken engel var. Şu anda bu kısmı geri planda tutuyorum. Goktr 13.38, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla
Diğer projeler

Buraya eklenmeye uygun başka bir kardeş proje an itibarıyla yok görünüyor. Vikigezgin güzel bir atılıma geçti, birkaç aya açılırsa o da eklenebilir. Vikiversite'nin yakın gelecekte açılacağını sanmıyorum. Vikihaber kapandı ve bir daha açılmasını isteyeceğimizi sanmam. Bunun dışında geriye yalnızca Vikitür kalıyor sanırım. Orada da ayın yazarı, ayın türü gibi anasayfa içerikleri var ama bize entegre edilebilir görünmüyor.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Bilgi

Vikipedi hakkında bazı çok temel bilgilerin verildiği bir kutu 14 projenin 8'inde var. Biz, bu kutuya sahip olmayan 6 projeden biriyiz. Bu tür kutularda Vikipedi ile ilgili çok temel bir "Hakkında" bilgisi sunuluyor. Modüler anasayfanın örnek Bilgi kutusunu şuradan görebilirsiniz.

Vikipedi'ye giren herkesin otomatik olarak burada ne yapmakta olduğumuzu anlamasını elbette bekleyemeyiz. Bu yönüyle bir "Bilgi" kutusu yararlı olabilir. Ancak Başlık içerisinde bir-iki bilgi bağlantısı vererek de bu işlevi yerine getirmek mümkün. Ben şimdilik olmamasına yakınım, görüşleri duymak isterim.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

  • Bu kutu bence anasayfaya kesinlikle lazım. Hatta yukarılarda olması gereken bir kutu. Her ne kadar özgür vs. desek de ansiklopediye kullanıcıları yönlendirecek içerik de ayrıca önemli. Bu kutu da yeni kullanıcı kazanmak için oldukça önemli bir kutu görevi görecektir diye düşünüyorum. Goktr 13.40, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

İpuçları

Modüler anasayfanın örnek İpuçları kutusunu şuradan görebilirsiniz. Yalnızca Mandarincenin (Standart Çince) kullandığı bir içerik türü. Anasayfa her yüklendiğinde değişecek biçimde ayarlayabilir ve çeşitli tematik ipuçları görüntüleyebiliriz.

Şimdilik olmamasına yakın duruyorum ama görüşlere göre fikrimi değiştirebilirim.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Haftanın İş Birliği

İş Birliği Projesi'nin haftalık işbirliklerinin okuyucuyu çekmek için çok büyük bir potansiyel taşıdığını düşünüyorum. Modüler anasayfanın örnek HİB kutusunu şuradan görebilirsiniz.

Son derece davetkar bulduğum bu kutunun anasayfada olmasından yanayım.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Kategoriler

Bu noktadan sonra üç adet içerik listeleyici kutumuz var. Kategoriler kutusu Vikipedi'de yer alan kategorilerden bir örneklem sunuyor. Modüler anasayfanın örnek Kategoriler kutusunu şuradan görebilirsiniz. Bu kutu hâlihazırda anasayfamızda da kullanılan kutu.

Genel olarak anasayfada içeriğin mümkün olduğunca dinamik olması gerektiğini ve kardeş proje listesi gibi istisnai bir durum dışında çok da statik olmaması gerektiğini düşünüyorum. Açıkçası kategoriler arasında dolaşmayı da okuyucuyu kazanma açısından da doğrudan yararlı bulmuyorum. 14 proje içinde bu kutuya sahip olan tek proje de biziz zaten. Dolayısıyla Kategoriler kutusunun olmamasından yanayım.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

  • Ben bu kutuyu faydasız görüyorum açıkçası. Kağıt ansiklopediye özentilik olarak görüyorum bunu nedense. Farklı bir ansiklopedi burası, o yüzden de bana bu kutu yersiz geliyor. Goktr 13.43, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Portaller

İspanyolca ve Japoncada portalleri listeleyen kutular bulunuyor. Vikipedi'deki tüm portalleri tek tek bulup listelediğim modüler anasayfanın örnek Portaller kutusunu da şuradan görebilirsiniz.

Portallerimiz çok zayıf ne yazık ki. Portal çok emek isteyen bir içerik türü ve yukarıda da değindiğim üzere seçkin portallerin bile statüsünün düşürülmesi önerilmiş durumda. Portallerle ilgili sık başvurulan alternatif bir yöntem, Başlık kutusu içinde birkaç örneğini listelemek, ki o da çok temel konuların portalleri oluyor (örn: Bilim, Spor vb.). Seçkin Portal altbaşlığında Başlık içerisinde yalnızca SP olan portalleri de listeleme fikri değerlendirilebilir demiştim ama statüleri gidecekse elbette bunun da bir anlamı yok.

Mevcut durumda ben portal listeleyen bağımsız bir kutuya sıcak bakmıyorum.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

  • Anasayfayı çok kalabalık ve meta hale getirebilir. Daha minimal versiyonu belki düşünülebilir fakat bu haliyle gereksiz yere anasayfa metalaşmış oluyor fikrimce. Goktr 13.43, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Vikiprojeler

Vikiprojeleri Kategori ve Portal listelerinden ayrı değerlendireceğim, çünkü Vikiprojelerin insan çekmek için yüksek potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum. Vikipedi'deki tüm vikiprojeleri bulup listelediğim modüler anasayfanın örnek Vikiprojeler kutusunu şuradan görebilirsiniz.

Elbette statik içerik, bu en azından benim açımdan bir eksi, ancak insan kazandırabileceğini düşünüyorum ve bu nedenle sıcak bakıyorum.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

  • Konu başlıkları sergilemesi itibariyle hoş ve topluluğa atıfta bulunan bir kutu fakat yeri başka yer olabilir diye düşünüyorum. Anasayfa için oldukça zengin bir içeriğe sahip o yüzden köy çeşmesi ana sayfası veya topluluk portalinde görüntülenebilir bu içerik bence. Anasayfa için çok meta değil fakat yine de çok büyük/uzun. Goktr 13.45, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Diğer diller

İngilizce ve İtalyancada diğer Vikipedi sürümlerini ve madde sayısına göre hangi aralıkta olduklarını listeleyen bir Vikipedi dil sürümleri listesi var. Küçük vikilerde de çok sık kullanılmış bir içerik türü ama örnekleme aldığım 14 viki içinde yalnız bu iki vikide kullanılmış. Modüler anasayfanın örnek Diller kutusunu şuradan görebilirsiniz.

Ben bu kutunun olmasından yanayım, nedenini de şöyle izah edeyim: Ülkemizdeki standart internet kullanıcısı denince hepimizin aklına ilk gelen stereotip, uluslararası bir anket olunca bunu bir gurur meselesi hâline getirip oy yağdıran, iş bir yarışa döndüğü zaman varını yoğunu ortaya koyan türde bir kullanıcı. İnsanlara Türkçe Vikipedi'nin diğer dillere göre konumunu göstererek insanların içindeki rekabet duygusunu tetiklemekten doğrudan bir yarar elde edebileceğimiz görüşündeyim.

Ancak şunu özellikle vurgulamak isterim: Paylaştığım "Nicelik değil nitelik" görüşünden feragat etmiyorum bunları söylerken. Benim Vikipedi'deki 4. günümde yaptığım 8. değişikliğim, bir tartışma sayfasına yazdığım 16 bin baytlık bir yorumdu. Çenemin düşüklüğünü en baştan gösterdiğim bu yorumumda, tartışmaya konu maddeyle ilgili "Ben biliyorum, size anlatayım" diye birincil kaynaklık yapmaya çalıştıktan sonra orası yeriymiş gibi insanlara "Bu diğer dilleri geçmek, Türkçenin diller arasındaki pozisyonunu yükseltmek için neler yapılabilir?" diye danışmıştım. Ben madde yazıyor muyum? Hayır. Ama dilimi seven bir internet kullanıcısı olarak durumu görmüş (o zamanlar çok sık konuşulan bir konuydu bu) ve bundan motivasyon bulmuşum. İnsanların rekabet duygularına hitap edelim, zaten gelen insanlar projeyi öğrenirken niteliğe verdiğimiz önemi de içselleştireceklerdir. Uygunsuz maddeler açılacak, silinecek, böyle böyle kullanıcılar "yetişecektir." Bugünlerde uyarı ve bilgi şablonları ile bu şablonların otomatik düzey belirlemeyle gönderileceği Twinkle'ın yeni sürümü üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Tüm bunlar uygulamaya geçtiğinde deneyimsiz ve/veya uygunsuz hareket eden kullanıcılara bildirim ve uyarıları çok pratik bir biçimde gönderip olumsuz durumlarda olayı hizmetlilere çok kolay paslayabilir duruma geleceksiniz. Mucizevi bir yeni kullanıcı yığılması olursa bile bununla rahatlıkla başa çıkabileceğimiz kanısındayım.

Sözün özü, okuyucuları kullanıcı yapmak için bu içerik türünün çok yararlı olacağını düşünüyorum ve olmasından yanayım.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Kardeş projeler

Kardeş proje listesi, Seçkin Madde ile birlikte tüm vikilerde istisnasız olarak yer bulan yegâne içerik türü. Modüler anasayfanın örnek Kardeş Projeler kutusunu şuradan görebilirsiniz. Elbette bu kutunun olması gerektiği görüşündeyim. Alternatif bir fikir de, Kardeş Proje İçerikleri kutusu içinde bunların verilmesi olabilir, değerlendirmeye açık bir seçenek.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

  • Bu kutudan diğer projelere akış olduğuna inanmıyorum açıkçası fakat Vikipedi olarak da diğer projelere yardımcı olmak aslen olmasa da Vikipedi'nin bir görevi. O sebeple kendi başına bir kutu olarak destekliyorum. Goktr 13.48, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Diğer

Diğer vikilerden derlediğim içerik türleri bu kadar. Bu listeyi derlemek için yalnızca 14 vikiyle sınırlı kalmadım, tüm Vikipedi sürümlerini dolaştım. Dediğim gibi, madde sayısı az olan vikilerde anasayfa içeriği de zayıflıyor. O yüzden başka yararlı bir alternatif fikir çıkmadı küçük vikilerden.

Bunlara ek olarak Britannica'ya, Larousse'a ve hatta Türkçe internet aleminin gedikli biyografi sitelerine de baktım. O platformlarda da burada olmayan yeni bir fikir yoktu. Eğer sizin bir fikriniz varsa, lütfen bu altbaşlık altında paylaşın.

Bu arada Başlık kutusuna girmedim. Oradaki bağlantıların ne olması gerektiğini de bu altbaşlık altında konuşabiliriz. Biraz da diğer seçimlerimize bağlı. Portaller kutusu olunca başlığa bir kez daha portal koymaya gerek olmuyor örneğin.

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

  • Başlık konusu bence tasarımda özgür bırakılmalı. Onu kalıplaştırmaya gerek yok diye düşünüyorum. Başlık tasarıma göre nispeten bağımsız geliştirilebilir. Bence bunu bekleyip görelim. Goktr 13.49, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Eski Vector mü yeni Vector mü?

Vermemiz gereken, daha doğrusu vermemizin yararlı olacağı ikinci karar da hangi Vector görünümünü kullanacağımız. Öncelikle bu noktada herkesin bu konuda aynı arka plan bilgisine sahip olmadığını varsayarak bazı temel bilgilendirmelerde bulunacağım.

Görünüm (skin), şu anda kullanmakta olduğumuz MediaWiki yazılımını nasıl görüntülediğimizi belirleyen bir seçenek türü. Kayıtlı her kullanıcı buraya girerek istediği görünümü kullanma olanağına sahip, ancak bu seçimi yapamayan okuyucular varsayılan görünüm neyse Vikipedi'yi onunla görüntülüyorlar.

Öncelikle şu an bulunduğumuz tartışma sayfasını farklı görünümlerle görüyor olsaydınız nasıl olurdu, bir örnekleme sunayım:

Vector, sitemizin varsayılan görünümü. Monobook, 2004 ila 2010'da varsayılan olarak kullanılan eski görünümümüz (hâlâ kullanan arkadaşlarımızın sayısı az değil). MinervaNeue, mobil sürüm olarak bildiğimiz görünümün asıl adı. Modern, 2008'de üretilmiş ama hiç varsayılan olmamış, her zaman seçenek olarak sunulmuş bir görünüm. Timeless ise 2015'te geliştirilmiş bir görünüm, ben çok beğeniyorum hatta bunu.

Şimdi... Vector varsayılan ve bu yakın zamanda değişmeyecek. Varsayılan görünümü değiştirme hakkına da sahip değiliz. Ancak Vector'ün kendi içinde yenilenmesine yönelik bir proje mevcut bir süredir. Vector'ün dağınık yönlerini toparlayıp sistematiklik kazandırmayı amaçlayan bu projenin ana üssüne şuradan ulaşabilirsiniz. Projede standart Vector görünümünde çeşitli iyileştirmeler tasarlanıyor, bunlar uygulamaya konuyor. Bu değişiklikleri herkes varsayılan olarak görmüyor. Bazı vikiler, bu değişiklikleri uygulamaya kondukça hemen kullanmaya başlamayı kabul etmiş. Bunlar "Early Adopted Wiki (Erken Benimseyici Viki, olarak çevrilebilir)" statüsünde. Buna ek olarak tercihlerden ilgili seçeneği etkinleştiren tekil kullanıcılar da WMF projelerini bu görünümle kullanabiliyor. Bir süre sonra da bunlar varsayılan olarak tüm vikilerde etkin hâle gelecek.

Öncelikle geliştirilip uygulamaya konmuş ve geliştirilmekte olan çeşitli örnekleri size slayt gösterisi usulüyle sunmak isterim. Görselleri görmek için oklarla sola veya sağa gidin ve yeni Vector neler getiriyor / getirecek görün:

Bu gördüklerinizin hepsi an itibarıyla kullanımda değil ama yakın zamanda kullanıma sokulacak. Kullanıma açıldıklarında hemen kullanmaya başlamak için Early Adopter Wiki olabiliriz. Aşağıdaki vikiler bu statüde. Eğer ayarlarınızı değiştirmediyseniz, bu vikileri açtığınız zaman yeni Vector görünümüyle göreceksiniz:

Uygun görürseniz biz de bu projeler arasına girerek yeni Vector'ü varsayılan olarak kullanmaya başlayabilir ve okuyucularımızın karşısına her yönüyle yenilenmiş olarak çıkabiliriz. Yukarıdaki özellikler devreye girer girmez de ilk kullananlar oluruz. Bu yeni görünümü kullanmak istemeyen yine tercihlerinden eski Vector'e ya da diğer bir görünüme geçmekte özgür.

Siz de yeni Vector'ü denemek isterseniz, görünüm menüsüne girin ve "Eski Vektörü Kullan" seçiminizi kaldırıp ayarları kaydedin. Sonrasında ister aynı yerden ya da isterseniz sol tabloda görünmeye başlayacak olan "Eski görünüme geç" düğmesinden eski Vector'e dönebilirsiniz.

Neden bu öneriyi anasayfa tartışmasının kapsamına aldım? Anasayfa tasarımını yaptıktan bir zaman sonra yeni Vector varsayılan olursa ve tasarım yarışmamızı kazanan tasarım yeni Vector'le uygunsuz olursa bir şeylere sil baştan başlamak zorunda kalmayalım istedim. Ben kendimi alıştırmak için 1-2 haftadır yeni Vector'ü kullanmaya başladım. Açıkçası eski Vector'ü yadırgar duruma gelmeye başladım ufak ufak. Yukarıdaki slayt gösterisindeki özellikleri de heyecan verici buluyorum ve bu yenilik dalgasında önden bir yer kapatmamızın iyi bir fikir olabileceğini düşünüyorum. Lütfen siz de görüşlerinizi paylaşın.

Bu vesileyle sunumumun da sonuna gelmiş oldum. Okuma zahmetine katlanan herkese sonsuz teşekkürler!

Vito Genovese 08.57, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla

Bu Yeni Vector meselesi anasayfadan ziyade tüm Viki'yi ilgilendirdiğinden çeşmede konuşmak daha doğru olmaz mı? --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 13.33, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla
Belki de. En iyisi Teklifler'e bir not düşüp buraya yönlendireyim insanları, çünkü bunu bu tartışmadan ayırmak da zor.
Vito Genovese 13.35, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla
  • Değişikliğe ayak uydurmak lazım. Ne kadar erken, o kadar iyi. Yeni tasarımlar yeni vizyonların ürünü, yeni yeniliklerin habercisi. O yüzden hazır yapılıyor her şeyler, bunu da destekliyorum. Goktr 13.51, 19 Eylül 2020 (UTC)Yanıtla