Önleyici gözaltı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Önleyici gözaltı, kolluk güçleri tarafından suç işlenmesinin önlenmesi ve toplumu tehlikelerden koruma amacıyla uygulanan bir kolluk tedbiridir.

Önleyici gözaltı tedbirinde; işlenmiş veya işlenmekte olan bir suça ilişkin şüphenin varlığı aranmaz. Henüz işlenmemiş ancak işleneceği yönünde şüpheler bulunan bir suça ilişkin olarak uygulanır. Gözaltını uygulayan kişinin hem koruma, hem de kontrol vasfı bulunur. Gözaltının süresi, muhtemel suça ilişkin eylemin gerçekleştirilmesi ihtimalinin devam etmesi ile sınırlıdır. Belirli bir süreden sonra bir yargısal denetim yapılması zorunluluğu bulunur. Suç işlenmesinin, kamu düzeninin bozulmasının ve kişilerin zarar görmesinin önlenmesini amaçlayan, önleyici vasfıyla belirginleşen bir idari tedbirdir."[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hakan A. Yavuz, "Yeni Bir Kolluk Tedbiri Olarak Önleyici Gözaltı: İç Güvenlik Paketi Kapsamında Düzenlenen Koruma Altına Alma ve Uzaklaştırma Tedbirleri Üzerine Bir İnceleme", Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, Y. 7, S. 27, Temmuz 2016, s. 609-666,http://www.taa.gov.tr/indir/yeni-bir-kolluk-tedbiri-olarak-onleyici-gozalti-ic-guvenlik-paketi-kapsaminda-duzenlenen-koruma-altina-alma-ve-uzaklastirma-tedbirleri-uzerine-bir-inceleme-bWFrYWxlfDJkMmY1LWNkMmNkLWFlOTlkLTg2YmE3LnBkZnw4ODM 21 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.