Ölü Ozanlar Derneği (kitap)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ölü Ozanlar Derneği
Dead Poets Society
YazarN. H. Kleinbaum
ÇevirmenNurten Hatırnaz
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
KonularGençlik
Psikolojik
Edebiyat
TürRoman
Yayım1988
Medya türüBasılı
Sayfa136
ISBN978-605-5261-12-2

Ölü Ozanlar Derneği (Özgün ad: Dead Poets Society), Amerikalı yazar N. H. Kleinbaum tarafından yazılmış olan 1988 yayımlı kitaptır. Gençlik, psikoloji ve edebiyat temaları üzerine yazılan bu eser, ABD'nin en başarılı kitaplarından biri olarak görülür. Geleneklere bağımlı olan birkaç insanın geleneklerini nasıl koruduğunu konu edinen bir kitaptır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Geleneklere olan bağlılığı ve katı disiplin kurallarıyla ünlü Welton Akademisi'nin erkek öğrencilerinin okul ve yatakhane arasında geçen tekdüze ve sıkıcı hayatları, yeni edebiyat öğretmenleri olan ve başarılı, bir o kadar da farklı olan John Keating'in okullarına gelmesiyle bir anda değişir. İyi birer üniversiteye girmeleri için onları çok yoğun bir tempoda çalışmaya zorlayan öğretmenleri ve ebeveynlerinin aksine, bu ele avuca sığmaz adamın onlardan tek bir isteği vardır: Anı yaşamaları ve hayatlarını olağanüstü kılmaları.

Byron, Shelley, Keats, Shakespeare ile edebiyatın büyülü dünyasına dalan gençler, Keating'in öğrencilik yıllarında üye olduğu Ölü Ozanlar Derneği'ni de yeniden canlandırırlar. Ne var ki daha yeni kavuştukları özgürlüklerinin trajik sonuçları olabileceğinin çok geçmeden farkına varacaklardır.[1]

Keating'in, Welton Akademisi'nin felsefesine tam örtüşmeyen bu ders anlatımı, okul yönetimi tarafından da gözden kaçmayacaktır. Okul müdürü Bay Nolan, yeni edebiyat öğretmenini, öğrencilerinden birinin intiharı üzerine sorumlu görmüştür. Bunu bahane ederek de edebiyat öğretmeni Bay Keating'i okuldan ayrılmaya zorlamıştır. Fakat bu ayrılığa onu anlayan öğrencilerinin verdiği tepki, Bay Nolan'ı hayatı boyunca yaşadığı belki de en utanç duyacağı anına sürükler.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ölü Ozanlar Derneği üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakter Açıklama
John Keating Okula yeni gelen edebiyat öğretmenidir. Diğer öğretmenlerin ders anlatım tekniğinin aksine bu öğretmen, anlattıklarıyla ve konuşmalarıyla öğrencilerinin zihnine ve kalbine derin bir şekilde girer.
Todd Anderson Welton Akademisi'ni önceki yıllarda birinci olarak tamamlayan bir öğrencinin kardeşidir. Sessiz, sakin ve utangaç bir kişiliği vardır.
Neil Perry Babası tarafından doktor olmaya zorlanırken, John Keating'den etkilenip aktör olmaya karar veren öğrencidir. Bu sebeple de babasıyla sık sık anlaşamamaktadır. Derneğin lideri ve en ağırbaşlısı rolünü üstlenmektedir. Babasının sözünü çiğneyip düzenlenen bir tiyatro oyununda oynamıştır.
Knox Overstreet Chris Noel'e deliler gibi âşık olan üyedir.
Charlie Dalton Derneğin deli dolu ve kız düşkünü üyesidir.
Richard Cameron Derneği ispiyonlamıştır.[2]
Gerard Pitts
Steven Meeks

Diğer Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakter Açıklama
Bay Nolan Okulun disiplinli müdürüdür. Gerçekleşen trajik olaylardan ötürü John Keating'i okuldan attırmıştır.
Chris Noel Knox'un deliler gibi âşık olduğu kızdır. Chet ile sevgilidir.
Chet Danburry Ginny'nin abisidir. Chris'in sevgilisidir. Chris nedeniyle Knox ile tartışmışlıkları olmuştur.
Ginny Danburry Chet'in kardeşidir. Neil'in tiyatro oyununda oynamıştır. Charlie'nin etkilendiği kızdır.
McAllister Okulun Latince öğretmenidir.
Bay Perry Neil'ın babasıdır. Oğlunun bir aktör veya artist olmasını değil, doktor olmasını istemektedir ve onu zorlamaktadır.
Bayan Perry Neil'ın annesidir. Karakteri kocasınınkine benzer olsa da, kocası gibi üsteleyici değildir.
Dr. Hager Okulun kır saçlı, ihtiyar bir öğretmenidir.
Gloria Charlie'nin, bir akşam ansızın derneğin mekanı olan mağaraya getirdiği kızlardır.
Tina
Bayan Nolan Müdür Bay Nolan'ın hem sekreteri hem de eşidir.
Bay Anderson Todd'un babasıdır.
Bayan Anderson Todd'un annesidir.

Sinemaya uyarlanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap, Avustralyalı yönetmen Peter Weir yönetiminde ve Robin Williams başrolünde 1989 yılında sinemaya uyarlanmıştır. Senaryosu Tom Schulman tarafından yazılan film, En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'nü almıştır.[3]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ N. H. Kleinbaum, Ölü Ozanlar Derneği, Bilge Kültür Sanat Yayınevi, çeviren: Nurten Hatırnaz, İstanbul, Nisan 2021. (Arka kapak yazısı)
  2. ^ Ölü Ozanlar Derneği. 
  3. ^ "Ölü Ozanlar Derneği filminin konusu nedir? Imdb puanı kaçtır? Ölü Ozanlar Derneği oyuncuları (Oyuncu kadrosu) listesi". www.hurriyet.com.tr. 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2021.