Ölü Erkek Kuşlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ölü Erkek Kuşlar
Yazarİnci Aral
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürRoman
Yayım1991
YayımcıÖzgür Yayınları
Medya türüBaskı
Sayfa429
ISBN9786054764082

Ölü Erkek Kuşlar, İnci Aral'ın 1991 yılında yayımlanan romanı.

Romanda, kurallarla, önyargılarla, yasaklarla dolu bir toplumda özgür olmak isteyen taşra kökenli orta sınıf aydın konumundaki üç kişi arasındaki aşk üçgeni anlatılır. Karı koca ilişkisi ve evlilik kurumu sorgulanır.

Yazarı, ilk romanı olan bu eser ile 1991 yılı Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazanmıştır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Eserin başkahramanı, aynı zamanda anlatıcısı Suna; gençlik yıllarında sevdiği adamla evlenip çocuk sahibi olur ancak evlilikleri mutlu olmaz. Eşinin kendisine karşı anlayışsız, ilgisiz, sevgisiz davranışları üzerine eşinden boşanan Suna, Ayhan ile tanışıp çok iyi anlaşır ve onunla evlenir.

Ayhan, modern bir evlilik hayatı sürdürmeyi, Suna’nın kendi ayakları üstünde duran bir kadın olmasını istemektedir. Evliliklerini kurallara hapsetmeye çalışan Ayhan’ın kendi sevgi ve ilgisine karşılık vermediğini düşünen Suna, onu kaybetmemek için kocasının istekleri doğrultusunda davranır.

Bir süre sonra Ayhan’ın yakın arkadaşı Onur ile Suna’nın arasında bir aşk başlar. Üçü bu konuyu birbirilerini incitmeden atlatmaya çalışır. Sol görüşlü Ayhan, ülkedeki politik gelişmeler yüzünden işinden olunca karısına daha çok bağlanır. Onur’a büyük bir aşkla, Ayhan’a da acıma ve sevgi ile bağlı olan Suna, sonunda ikisini de hayatından çıkarır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller
Önce gelen:
Ağaçlar Gibi Ayakta
Yunus Nadi Roman Ödülü
1991
Sonra gelen:
Kedi Mektupları
Korsanın Seyir Defteri