Çankırıspor

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çankırıspor
Tam adÇankırı Spor AŞ
Takma adGenç Yarenler
Renkler             Mavi-Beyaz-Kırmızı
Kuruluş1993
StadyumÇankırı Atatürk Stadyumu, Ilgaz İlçe Stadyumu(geçici) Çankırı
(Kapasite: 5.500)
BaşkanTürkiye Sevda Karaali Şireci
Teknik direktörTürkiye Hakan Yılmaz
LigBölgesel Amatör Lig
2014-152. grup 18. (düştü)
Resmî sitecankirispor.org.tr
Alanyaspor ile Çankırıspor arasında 19 Aralık 2010 tarihinde oynanan maçtan bir görünüm.

Çankırıspor, salon sporlarında faaliyet göstermek amacıyla Belediye Başkanı Raif Oktay’ın başkanlığında Mavi-Beyaz forma rengiyle 1993 yılında kuruldu.[1] (2003 yılında forma rengine Kırmızı rengini ekledi). O günkü kurucular arasında, Raif Oktay, Ali Soydaş, Sadık Çağlar, Selahattin Gülburun, Süreyya Elmalı, Mehmet Uzun, Hasan Koç ve Hasan Basri yer alıyorlardı.

Futbola Girişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çankırı Belediyesor arması (1993-2011)

1994 yılında belediye başkanlığına seçilen Ahmet Bukan, belediyenin faaliyet gösterdiği spor branşları arasına futbolu da kattı. İki yıl Çankırı amatör kümesinde mücadele eden Çankırı Belediyespor, arka arkaya şampiyonluklar yaşadı ve 3. lige terfi maçlarında Çankırı'yı temsil etme hakkını kazandı. Birinci tur maçları Amasya'da yapıldı. Amasya'da yapılan ilk tur maçlarını geçerek ikinci tura kalan Çankırı Belediyespor, ikinci tur maçlarını Elazığ'da oynadı. Güçlü takımların yer aldığı ikinci tur maçları sonrasında Çankırı Belediyespor namağlup olarak 1995-1996 sezonunda 3. ligde oynamaya hak kazandı.

3. Lig'de mücadele eden Belediyespor, 2. Lig B Kategorisi'ne kadar yükseldi. 2002 yılında yapılan mahalli seçimlerde belediye başkanlığını kazanan İrfan Dinç, 2. Lig B Kategorisi'nde mücadele eden Çankırı Belediyespor'un fahri başkanı, Celal Kaman da kulüp başkanı oldu. Kulüp başkanlığını da 2009'a kadar Celal Kaman yaptı.

Çankırı Belediyespor'un mali sıkıntılar içerisinde olduğu 2009-2010 sezonu öncesinde Çankırı Belediyesi, kulübü Anadolu Gösteri Merkezi işletmecisi Sevda Karaali Şireci'ye devretti. Böylelikle Türkiye profesyonel futbol liglerinin ve Avrupa'nın ilk ve tek kadın kulüp başkanı Sevda Karaali Şireci olarak tarihe geçti. Çankırı Belediyesi ile ilişiği tamamen kesilen Çankırı Belediyespor'un ismi 2011-2012 sezonu öncesi Çankırıspor olarak değiştirildi.

2013-14 sezonunda 3. Lig'e düşen Çankırıspor, 2014-2015 sezonunda mücadele ettiği 3. Lig 2.Grup'tan Bölgesel Amatör Lige düşmüştür.

Kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Mevki Futbolcu
Türkiye KL Serdar Ertemçöz
Türkiye DF Suat Aras
Türkiye DF Temel Taşkın
Türkiye DF Bahadır Duran
Türkiye DF Melik Sermet Kayaş
Türkiye OS Sinan Ölmez
Türkiye OS Emre Erol
Türkiye OS Tolga Uslu
Türkiye OS Hürkal Eren Turan
Türkiye FV İbrahim Yay
Türkiye FV İlkay Demir
Mevki Futbolcu
Türkiye FV Enes Sevimli
Türkiye FV Ozan Çetinkaya
Türkiye DF Alim Günel
Türkiye OS Engin Gazal
Türkiye OS Nuri Çakır
Türkiye OS Cem Uluğnuyan
Türkiye FV Umut Koray Öz
Türkiye OS Yaşar Şahin
Türkiye OS Veli Akça

Taraftar[değiştir | kaynağı değiştir]

16 senelik bir mazisi olduğu için taraftar grubu da yeni yeni oluşan Çankırı Belediyespor, ismini şehrin asırlardır devam eden YAREN KÜLTÜRÜNDEN alan "GENÇ YARENLER" taraftar grubu tarafından desteklenmektedir.[kaynak belirtilmeli]

Ev sahipliği yaptığı maçlarda yaklaşık 4000 kadar taraftar desteğine arkasına alan takım, İstanbul ve Ankara gibi göç verdiği şehirlerde oynadığı maçlarda 1000'e yakın taraftar tarafından desteklenmektedir.[kaynak belirtilmeli]

Lig mücadeleleri[değiştir | kaynağı değiştir]

2001-2014

1996-2001, 2014-2015

2015-

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]