Antsiferov Adası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Antsiferov / Shirinki
Harita
Coğrafya
BölgeOhotsk denizi
Koordinatlar50°12′N 154°59′E / 50.20°K 154.98°D / 50.20; 154.98
TakımadasıKuril adaları
Yüzölçümü&0000000000000006.0000006 km2
Zirve 761
Siyasi
Adadaki ülke(ler)
  • Rusya
Demografi
Etnik grup(lar)Ainu (eskiden)

Antsiferov Adası (Rusça: Остров Анциферова, Ширинки (Shirinki) olarak da bilinir, Japonca志林規島; Shirinki-tō), kuzeybatı Pasifik Okyanusu'ndaki Ohotsk Denizi'ndeki kuzey Kuril Adaları zincirinde yer alan ıssız bir volkanik adadır. Eski Japonca adı, Ainu dilinde "uzun dalgaların yeri" anlamına gelen addan türetilmiştir. En yakın komşusu Luzhin boğazı boyunca 15 km uzakta bulunan Paramuşir'dir. Şu anda, ada adını kendisini ilk olarak on sekizinci yüzyılın başlarında diğer kuzey Kuril adalarıyla birlikte tanımlayan Kazak kaşif Danila Antsiferov'dan almıştır.

Jeoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Antsiferov, 6 km2[1] alana sahip kabaca dairesel bir adadır ve ana Kuril adaları yayının batısına uzanan bir mahmuz sırasının parçasıdır. Ada, 4.25 km çapıyla stratovolkandır (Japonca蓮華岳; Renge-dake) ve 761 metrelik bir doruğu güneye yarılan 0.75 kilometre çapında bir kaldera ile işaretlenmiştir. Çağdaş zamanlarda Antsiferov'da hiçbir volkanik patlama gözlemlenmemiş olmasına rağmen, yarığın duvarlarının yakınında, görece yakın dönem kökenli gibi görünen iki lav kubbesi bulunmaktadır. Adanın çoğu, piroklastik çökeltilerden kaynaklanan pomza taşıyla kaplıdır.

Fauna[değiştir | kaynağı değiştir]

Antsiferov'un güney ucu, Kuril Adaları'ndaki beş büyük Steller deniz aslanı üreme kolonisinden (yaklaşık 600 hayvan) birinin yeridir. Karasal avcıların bulunmaması nedeniyle, aynı zamanda, yamaçları boyunca tümseklerde yuva yapan çok yoğun kuzey fulmar ve püsküllü martı kolonilerinin de evidir. Kittiwakeler ve kalın gagalı Murres gibi uçurumlarda yaşayan kuşlar da bol miktarda bulunur.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Antsiferov'un Avrupa bağından önce kalıcı bir yerleşim yeri yoktu, ancak yaz aylarında Ainu kabileleri tarafından avlanmak amacıyla ziyaret edildi. Rusya İmparatorluğu tarafından hak iddia edilen egemenlik, Kuril adalarının geri kalanıyla birlikte Saint Petersburg Antlaşması uyarınca Japonya İmparatorluğu'na geçti. Ada daha önce Hokkaidō'nin Nemuro Alt Bölgesi'nin Shimushu Bölgesi'nin bir parçası olarak yönetiliyordu. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Sovyetler Birliği'nin kontrolüne giren ada, şu anda Rusya Federasyonu'nun Sahalin Oblastı'nın bir parçası olarak yönetiliyor. Ada artık bir vahşi yaşam sığınağının parçasıdır ve 20 km yakınına balıkçı tekneleriyle yaklaşmak yasaktır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "International Kuril Island Project(IKIP)". University of Washington Fish Collection or the respective authors. 6 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2009. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Gorshkov, GS Volcanism and the Upper Manto Investigations in the Kurile Island Arc . Jeolojide monograflar. New York: Plenum Press, 1970.0-306-30407-4ISBN 0-306-30407-4
  • Krasheninnikov, Stepan Petrovich ve James Greive. Bitişik Ülkelerle Kamtschatka ve Kurilski Adaları Tarihi. Chicago: Dörtgen Kitaplar, 1963.
  • Rees, David. Kuriles'in Sovyet Ele Geçirilmesi . New York: Prager, 1985.0-03-002552-4ISBN 0-03-002552-4
  • Takahashi, Hideki ve Masahiro Ōhara. Kuril Adaları ve Sakhalin'in Biyoçeşitliliği ve Biyocoğrafyası . Hokkaido Üniversitesi Müzesi Bülteni, hayır. 2-. Sapporo, Japonya: Hokkaido Üniversitesi Müzesi, 2004.